Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Split-zŁote Piaski BuŁgaria

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BigDaniel
Cromaniak
Split-zŁote Piaski BuŁgaria

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 08.01.2012 16:25

Witam. Czy ktoś jechał z okolic Splitu do Bułgarii (złote piaski).?? Potrzebuje jakiś opis trasy (najkrótszej trasy a zarazem w miare szybkiej).Dodatkowo jakiś atrakcje turystyczne po drodze i ogólnie ciekawe miejsca. Czekam na odpowiedzi i Pozdrawiam:)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.01.2012 16:40

Czerwiec2009 prawie cały kontynent w deszczu i Cro niestety tak samo.Po trzech dniach opadów i wobec braku zapowiedzi poprawy sytuacji pogodowej uciekliśmy do Grecji a po tygodniu ruszyliśmy w dalszą drogę przez Bułgarię gdzie zawineliśmy na kilka dni nad morze.Trasa wiodła przez Cro wzdłuż granicy z Czarnogórą-teren bardzo egzotyczny.Dalej Serbia-Macedonia i Słoneczna Hellada,dalsza trasa wiodła w stronę Turcji i Bułgarii :wink:
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 11.01.2012 11:37

Nikt więcej się nie wypowie??
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2012 12:18

Ja nie jechałem w taki sposób i chyba w ogóle mało kto jechał. Spotkałem się tylko z opisem jazdy przez Rumunię do Chorwacji :)

Jak chcesz szybko - dajesz non stop autostradą. Split - Zagrzeb - przejście z Serbią w Sid - Belgrad - Nis - Sofia - morze Czarne. Ciekawostek nie ma tam zbyt wiele :roll:

Jak chcesz trasę wolniejszą ale krótszą i ciekawszą, jedziesz do Dubrovnika, przez Czarnogórę (opłata ekologiczna 10 euro na granicy), przejście Sukobin-Muriquan do Albanii, Szkodra, Tirana, Elbasan, macedoński Ohrid, Skopje, Kumanovo i prosto do Bułgarii - Kjustendił i Sofia.

Czarnogóra wiadomo, Budva, Boka Kotorska i obowiązkowo Perast i Kotor, widok na sv Stefana, Stari Bar.
Albania - twierdza Rozafa w Szkodrze, dawna stolica Kruja, Tirana.
Macedonia - Ochrid obowiązkowo, Skopje i tuż obok kanion Matka, widok na miasto z góry Vodno.
W Bg po drodze warto zatrzymać sie na trochę w Veliko Tyrnovo/Arbanasi.
Taka trasa ze zwiedzaniem to i tydzień może zająć :cool:

Pzdr
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.01.2012 13:59

Ja wybrałem taką opcję bo byłem w Pisaku i nie chciałem wracać do Zagrzebia.Moja trasa była dość egzotyczna przez dziesiątki kilometrów(BiH)totalnie pusta i miałem wrażenie,że jedziemy przez tereny objęte działaniami wojennymi i tylko na chwilę je przerwano.W tym rejonie czas stanął w miejscu.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 19.01.2012 20:58

Dziękuje za odpowiedzi i czekam na więcej :D W Chorwacji byłem już dwa razy i planuje jechać trzeci raz tylko że przy okazji chciałbym zwiedzić trochę więcej :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone