Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Split to nie Split - jeszcze o połączeniu lotniczym.

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 14.04.2006 21:20

Dzisiaj dokładnie rozeznałem temat i sprawa wygląda tak. Niby połączenie jest Kraków -Split jednak do Splitu nie dolatujemy, gdyż lotnisko jest w zasadzie w TROGIRZE skąd do Splitu jest 27 km. Lotnisko jest oddalone od centrum Trogiru ok 2-3 Km - tak więc już po opuszczeniu samolotu można pewnie powoli rozglądać się za kwaterami.

Byłem kiedyś w hotelu Medena (w pobliżu Trogiru) i zawsze zastanawiały mnie podchodzące do lądowania i startujące samoloty, które obserwowałem z balkonu. Polski przedstawiciel SKYEUROPE oświecił mnie, że jako miejsce przylotu SPLIT to nie SPLIT tylko TROGIR !!!

Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.04.2006 21:51

...racja Swieta racja....ale i tak sie to liczy jak Splitske lotnisko. Tak jak w Goleniowie jest lotnisko dla miasta Szczecin. Od lotniska do mojej chaupi w Arbani na Ciowie jest kole 6 km, motorowkom bym mial poprzez zatoke 0,8 mil. A kolo lotniska jade dwa razi dzienie do praci w Splicie. I wlasnie niedlugo turisci z Polski bendo da nas przilatiwac z Berlinu do Splitu (ci z pomorza), ja wyskocze po nich i sa na miejscu. Jezeli benda chciali sie gdziesz ruszyc to czensto wynajmuja samochud na dzien lub 2.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.04.2006 22:00

No - trudno, żeby lotnisko znajdowało się w centrum miasta ;) Jednak kod lotniska mówi sam za siebie: SPU oznacza nic innego, tylko Split. I jeśli będziesz szukał połączeń lotniczych - to do Splitu, nie do Trogiru. Z tego, co wiem, z lotniska do Splitu jeździ autobus, a do Trogiru z tobołkami i tak nie dotrzesz na piechotę ;)
Fajnie widać podchodzące do lądowania samoloty (zwłaszcza w nocy) - praktycznie nad głową - wystarczy stanąć na poboczu "jadranki" przed Trogirem :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.04.2006 22:09

Lotnisko jest w Split - Kastela
http://www.split-airport.hr/opcipodaci_hr.htm
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 14.04.2006 23:00

no ale do Splitu blisko, bardzo blisko, rzut bertem (bliżej niż z Krakowa np.) no i łatwo dojechać, a Split widać z oddali ;)

Pozdrawiam :)
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 15.04.2006 08:58

Mój post absolutnie nie miał na celu marudzenia, że nie dolatujemy bezpośrednio do Splitu. Usytowanie lotniska pod Trogirem ma swoje dobre strony, gdyż dla wielu jest to miejsce docelowe i odpada konieczność wielokilometrowych i dość kosztownych transferów z lotniska.
Gdybym miał się zdecydować na lot samolotem do CRO to szukałbym kwatery lub hotelu własnie w okolicy Trogiru, gdyż transfer z lotniska nawet taksówką nie zrujnowałby zbytnio mojego budżetu. Nadmienić trzeba że oklolice Trogiru to jedn z popularniejszych i urokliwszych zakątków Chorwacji i właśnie tam ląduje samolot - czego chcieć więcej?
I to jeszcze za niecałe 600 zeta tam i z powrotem dla dwóch osób!!!

Pozdrawiam
dzoony
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzoony » 15.04.2006 09:15

A jak dotrzeć z lotniska w Splicie do Okrug gornyj ? Czy autobusy relacji Slit -Trogir zatrzymują się koło lotniska ? Czy jest możliwość bezpośredniego dojazdu do Okrug. I oczywiście jaka cena jak do Splitu 200kn (Taxi)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.04.2006 10:39

dzoony napisał(a):A jak dotrzeć z lotniska w Splicie do Okrug gornyj ? Czy autobusy relacji Slit -Trogir zatrzymują się koło lotniska ? Czy jest możliwość bezpośredniego dojazdu do Okrug. I oczywiście jaka cena jak do Splitu 200kn (Taxi)

Tak, autobusy relacji Split - Trogir zatrzymują się koło lotniska i jest to linia bodajże 37 (może Leon potwierdzi). Na stronie lotniska jest napisane, że jeżdżą co 20 minut (i to też wynika z rozkładu jazdy), w soboty i święta - co pół godziny. Link do strony lotniska podał już wcześniej JanuszB.

Tu jest mapka stref

Tu jest rozkład jazdy linii autobusowych podmiejskich

Tu jest cennik biletów
dzoony
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzoony » 15.04.2006 15:51

A czy ktoś wie jaka jest cena taxi z Trogiru na Okrug Gornji lub jaki jest inny sposób dotarcia .Wiem że jeździ autobus z Trogiru do Okrug Dolnji ale niezbyt często.Jak byłem w Podgorze to jeżdziło coś ala Taxi do Makarskiej za 10kn(zatrzymywał sie na przystanku autobusowym) czy w Trogirze jest podobnie ?
deste77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) deste77 » 18.04.2006 23:26

Nie słyszałem jeszcze by lotnisko było w centrum miasta... Zwłaszcza jeśli lądują na nim tzw low coasty czyli tanie linie lotnicze. Czasem lotniska są oddalone od miejscowości docelowych o 50-100 km... Np Londyn to Luton, Frankfurt to Hahn itd. Czasem i 2 godziny jazdy.A w przypadku wspomnianego SkyEurope (też tania linia) nie jest najgorzej- lądują na głownych lotniskach. W tym przypadku port lotniczy w Splicie jest stosunkowo blisko. Nawet bardzo.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone