Cześć
Za dwa tygodnie jadę z mężem do Chorwacji, to jest nasz 1szy taki wypad, liczymy, że jeszcze wrócimy do tego miejsca, ale póki co chcemy się dobrze "zaszczepić". Lecimy do Splitu, nie będziemy mieć auta więc liczymy głównie na komunikację miejską i własne nogi. To, co bardzo chcemy zobaczyć to Jeziora Plitwickie i chcielibyśmy wybrać się tam najpierw ze Splitu, a w drodze powrotnej zwiedzać jeszcze miejsca, które napotkamy po drodze. Mamy tydzień czasu i chcemy dużo zobaczyć, nastawiamy się bardziej na aktywny wypoczynek, lubimy focić i niekoniecznie leżeć na plaży cały dzień.
I w związku z tym moje pytanie kieruję do Was- co polecacie na drodze do Splitu z Parku w Plitwicach? Wiem, że Park Krka będzie do ogarnięcia, ale nie wiem, gdzie jeszcze można się zatrzymać i nacieszyć oko? Nie myślę tu o architekturze,a w dużej mierze o krajobrazie w ogólnym tego słowa znaczeniu, może są jakieś pomniki przyrody, itd.
Mam też pytanie o nocleg: czy uda się nam znaleźć jakąś kwaterę na jedną, dwie noce, w Plitwicach bez wcześniejszej rezerwacji, "na żywioł"? Może coś polecacie?
I jak wygląda sprawa z autobusami do Plitwic ze Splitu- czy z dworca autobusowego coś się nawinie? Może jest jakiś inny transport?
Mam nadzieję, że trafiłam z tym wątkiem w dobre miejsce
Dzięki i pozdrawiam z jesiennej Szkocji