Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Split - Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 10.02.2011 11:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Przez Bih przejeżdżasz tranzytem... chyba, że Cię skontrolują na terminalu.

Nie zapomnij o zielonej karcie! W tamtym roku jak wracaliśmy z Dubrovnika, celnicy zatrzymywali samochody z polskimi blachami. Włosi, Niemcy i reszta świata jechała dalej. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.02.2011 11:33

KAALA napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Przez Bih przejeżdżasz tranzytem... chyba, że Cię skontrolują na terminalu.

Nie zapomnij o zielonej karcie! W tamtym roku jak wracaliśmy z Dubrovnika, celnicy zatrzymywali samochody z polskimi blachami. Włosi, Niemcy i reszta świata jechała dalej. :D

To fakt, zieloną karte trzeba mieć, bo inaczej trzeba będzie wykupić .. bez tego przejazdu przez BiH nie ma...
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 10.02.2011 12:15

Przejeżdżałem kilka razy ta droga przez BiH. Kilka razy faktycznie musiałem pokazać zielona kartę, ale problemów z przejazdem nie miałem. Widziałem za to kilka razy, jak celnicy "trzepali" autka z Rumunii czy Bułgarii.
Nie odniosłem wrażenia, że Polacy są gorzej traktowani, ale może miałem więcej szczęścia.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.02.2011 12:28

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Przejeżdżałem kilka razy ta droga przez BiH. Kilka razy faktycznie musiałem pokazać zielona kartę, ale problemów z przejazdem nie miałem. Widziałem za to kilka razy, jak celnicy "trzepali" autka z Rumunii czy Bułgarii.
Nie odniosłem wrażenia, że Polacy są gorzej traktowani, ale może miałem więcej szczęścia.

Problem z przejazdem pojawia się, kiedy nie ma zielonej karty. :) .W sezonie jednak przy dużym natężeniu ruchu zdarza się, że w Neum nie kontrolują , bo to tranzyt; natomiast w Metkoviću (przy "wycieczce" np. do Mostaru) kontroli się nie uniknie.
Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.02.2011 13:20

To prawda. W Neum jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby wołali zieloną kartę, ale już w czasie wycieczek do Mostaru, w Metkovic za każdym razem. (znaczy się dwa razy :) )
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 10.02.2011 18:24

Nie napisałam, że Polaków gorzej traktowali, tylko, że jak chwilę staliśmy, to zatrzymywali tylko polskie samochody. Celnicy byli bardzo mili, mówili dzień dobry, dziękuję po polsku :)
Staliśmy chwilę na granicy, bo celnicy wypożyczyli sobie naszą zieloną kartę i pokazywali chyba 2 kierowcom, o co im chodzi, a czego oni nie mają :lol:
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 11.02.2011 12:22

Moje doświadczenia z ubiegłego roku są następujące: granica Cro-BiH w miejscowości Bosanski Samac. Godzina 4:30 nad ranem, zaspany bośniacki pogranicznik spojrzał na auto i moją pogrążoną we śnie rodzinkę i machnął ręką aby jechać dalej.
Przejazd przez skrawek Bośni w drodze do Dubrovnika lub na Peljesac to typowy tranzyt, bez sprawdzania paszportów i zielonej karty, aczkolwiek widziałem, że chorwaccy celnicy bardziej dogłębnie kontrolowali dwóch młodych Rumunów (dużą część zawartości kufra mieli na ziemii).
Na granicy Cro-BiH niedaleko miejscowości Metkovic (w drodze na wodospady Kravica) bośniacki celnik zażyczył sobie moją zieloną kartę i wnikliwie ją przeglądał, sprawdzał nawet czy zgadza się rejestracja samochodu.
Kończąc wątek, spotkałem też przejścia graniczne, które mogą przekraczać tylko Chorwaci i Bośniacy. Troszkę się zdenerwowałem, bo próbowałem trochę nadrobić stracony czas a tu celnik mówi do mnie, że nie mogę w tym miejscu przekroczyć granicy.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 19.02.2011 16:07

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
KAALA napisał(a):

To fakt, zieloną karte trzeba mieć, bo inaczej trzeba będzie wykupić .. bez tego przejazdu przez BiH nie ma...
To zależy na kogo trafisz ja nie miałem i po dłuższej dyskusji machnął ręką i nas puścił ale dla spokoju warto ją mieć tym bardziej że w Polsce dostajesz ją za darmo.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 19.02.2011 16:28

ale nie tylko polakow sprawdzaja bo i niemcow tez :lol:
przynamniej nas i to 2 razy .
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 26.04.2011 07:32

Autocesta do Vrgorca bit ce zavrsena do pocetka turisticke sezone 2011., a do Ploca do sezone 2012., nakon cega je na redu – Dubrovnik.

http://www.dubrovacki.hr/clanak/17063/a ... slije-2012
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone