Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Split centrum czy nadaje się na wakacje

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 10:17

Spędzałem swego czasu wczasy w Kołobrzegu.
Wspominam je wybitnie dobrze, a do plaży miałem 30-40 minut spacerkiem.
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 16.06.2014 10:25

kaeres napisał(a):Spędzałem swego czasu wczasy w Kołobrzegu.

Rozumiem, ze spędzałeś te wczasy z małym dzieckiem, które wymaga jeszcze drzemki popołudniowej ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2014 10:37

dids76 napisał(a):Plaże nie są płatne, ale Split to duże miasto i nie wyobrażam sobie tam wczasów.
Tak jak byś chciał wczasy spędzić w np. Gdańsku

Coś Ci się nie podoba? :evil:

:oczko_usmiech:

A tak na poważnie - wakacje w centrum? Wszystko zależy od miejsca. Myślę sobie, że dla dzieciaka znajdą się atrakcje (plaża, place zabaw, lody) i dla rodziców okazja do zobaczenia czegoś fajnego (zabytki, konoby, jedzenie) bez zbędnego jeżdżenia. Blisko także do zabytków Salony i na Klis. Trogir?
Może być fajnie....jeszcze jakiś mały rejs i brzmi to wszystko całkiem "do rzeczy".
Nie rezygnuj.

Pozdrawiam i miłego poznawania Chorwacji.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 14:57

aglig napisał(a):
kaeres napisał(a):Spędzałem swego czasu wczasy w Kołobrzegu.

Rozumiem, ze spędzałeś te wczasy z małym dzieckiem, które wymaga jeszcze drzemki popołudniowej ?

Ja za to nie rozumiem jaki to by miało związek jedno z drugim.
Miałem wybór, albo spacerek albo komunikacja miejska. A że za młodu człowiek chciał przyoszczędzić to się biegało z buta ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2014 15:03

Osobiście nie radzę spędzać wakacji w samym centrum Splitu, ponieważ co chwilę będzie hałas. Najlepiej, jak nasz apartament jest położony załóżmy kilometr, dwa od centrum miasta. Plaża w centrum? Nie. Osobiście nie polecam. Bo byłem już w Baska Voda i wiem, jak to jest.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.06.2014 21:10

aglig napisał(a):Rozumiem, ze spędzałeś te wczasy z małym dzieckiem, które wymaga jeszcze drzemki popołudniowej ?

Nie wszystkie 3-latki śpią po południu i wózek wymagają.
Nasz zrezygnował z popołudniowej drzemki na wczasach w Mrzeżynie jak miał 17miesięcy, bo chyba żal mu było czasu. Za to grzeczniutko spał o 20 i do wózka i rodzice mogą spacerować ile chcą :D
Nie wszystkie 3 latki korzystają jeszcze z wózka, nasz już nie. Chodził na nóżkach sam, oczywiście w odpowiednim tempie, z odpoczynkiem, a jak trzeba była przyspieszyć to hop na chwilę na ręce, ale średnio chętnie :D Dobry egzemplarz nam się trafił :D
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 20:57

dziękuję bardzo za odpowiedzi
a Rijeka to samo co Split ?
znalazłem apartament blisko centrum w swietnej cenie blisko kantrida beach ,wybieram miedzy Rijeka a Podaca ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.06.2014 21:02

Prawie 7 tysięcy kilometrów linii brzegowej, a ty się upierasz na miasto? :roll:

Jedź do Budapesztu - też ciepło, a bliżej :)
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 21:15

poprstu trudno cos znalezc w sierpniu za 40 euro za dzień z doma pokojami dla czterech osob a widok z apartamentu w Rijece jest cudowny,warto spyta może akurt maja lade plaze ...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.06.2014 21:17

W którym miejscu w Podacy masz ten apartman? I co chcesz robić na wakacjach oraz w jakim terminie jedziesz?

Rijeka i Podaca to jak Gdańsk i Dziwnówek. Albo jakaś jeszcze mniejsza dziura.
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 21:25

Wybieray się w pierwszej połowie sierpnia na dwa tygodnie

Podaca : Ribarska, Podaca, Dalmatia-Neretva county 21335, Chorwacja
Nie ma za duzego wyboru tej ceni dlatego take przeskoki po mapie, może akurat trafi sie cos ladnego
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 21:44

Zależy mi na ładnych plażach w tych większych miejscowosciach, są zabytki i pomyśleliśmym, że może też mają ładne plaże, można gdzieś wieczorem wyjść, braliśmy pod uwagę też Brele (apartment za 53 euro) oraz Murter
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.06.2014 21:52

Pierwsza połowa sierpnia - szczyt szczytów wakacyjnych. Czyli tłumy.

W tym wątku masz widok na kawałek Ribarskiej - Primorski Put prowadzi w stronę tzw. plaży północnej:
podaca-2014-t44135-165.html#p1385571

Spędziłam w Podacy parę dni w zeszłym roku. Dla mnie była dobrą bazą wypadową do Mostaru, wodospadów Kravica, Dubrovnika, Trsteno z arboretum, Stonu i Peljesca, popłynęłam też na Korculę. Mała, zwyczajna wioska turystyczna ze starą, opuszczoną kamienną częścią wyżej w górach. Jeden market i jakieś mniejsze sklepy, 3-4 knajpy porozrzucane tu i ówdzie, stragan warzywno-owocowy i z pieczywem. Ribarska jest na szczęście poniżej jadrańskiej magistrali - chyba, że to Ribarska 1, czyli pensjonat Barisa z knajpą, tuż przy jadrance, co byłoby wielce uciążliwe.
Plaża północna w szczycie sezonu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widok z drogi do starej Podacy w stronę Gradaca:
Obrazek
Fragment starej Podacy:
Obrazek

Tu sobie pooglądaj z góry i zrób zooma:
http://marinas.com/view/marina/14646_Po ... r__Croatia
A tu masz inne miejscowości:
https://marinas.com/browse/marina/HR/cities/
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 22:22

bardzo dziękuję
maksm1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksm1 » 19.06.2014 23:49

Zdamt piękną relache gdy już cos wybierzemy, dodam ze jedziemy z tesciowa .. do dziecka . poprzednio byliśmy na Cyprze północnym ale nie zdawaliśmy sobie sprawy ze za dziecko wszędzie płacimy wyzsza cene ..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Split centrum czy nadaje się na wakacje - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone