Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

specyficzne pytanie co do winiety Austryjackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mihal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mihal » 19.06.2012 15:14

Pierwszy raz bede kupował winiety -
chce kupic dwie 1-tygodniowe winiety Austryjackie - czy jak kupuje tygodniowa winiete w Austii to musze ja od razu przykleić i bedzie przedziurkowana z dniem zakupu ? ,
2 tygodniowe wychodza taniej 2 x 8 Euro =16 euro niz 23,40 Euro chyba za miesieczna
Ta druga chce przykleic na powrot - pomocy
M.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.06.2012 15:20

są dziurkowane:
- możesz kupić dwie osobno - przy wjeździe i wyjeździe, wówczas masz gwarancję, że się wstrzeliłeś w odpowiedni czas

- możesz też kupić 2 na raz, ale jeśli wiesz, kiedy wracasz - prawda jest taka, że przez Austrię wraca się ze 3 godziny, więc prawdopodobieństwo, że nie trafisz w te 3 godziny spośród wielu godzin w ciągu tygodnia jest znikome

chyba, że nie kumam, o co ci chodzi? :roll:
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 19.06.2012 15:22

Sprzedawca przedziurkuje Ci datę, jaką sobie zażyczysz.
Ja robię w ten sposób, że jadąc na południe kupuję jedną winietę ważną "od dzisiaj", a drugą od dnia, kiedy wiem, że będę wracał i wjeżdżał do Austrii. Nigdy nie miałem problemów przy zakupie.
Trzeba tylko za wszasu sprzedawcy wytłumaczyć, o co chodzi.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 19.06.2012 15:31

nie ma chyba tygodniowych są 10-dniowe i na 2 m-ce
mihal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mihal » 19.06.2012 15:35

Lichy , i o to wlasnie mi to chodzilo , tylko trzeba im wyjaśnic ktora date maja przedziurkowac aby nie rozpedzili sie z dziurkaczem , hi hi .....
dzieki za info
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 19.06.2012 16:57

mihal napisał(a):...aby nie rozpedzili sie z dziurkaczem...

Nie ma z tym problemu.
Zazwyczaj mają jakiś zapas winiet już przedziurkowanych "od dzisiaj" i całe mnóstwo "czystych".
Te ważne "od dzisiaj" sprzedają z kupki, a te z inną datą dziurkują na życzenie.
szymaszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymaszek » 19.06.2012 17:09

Witam wszystkich.
W Austrii nie ma tygodniowych winiet, są 10 dni za 8 euro.
Pozdrawiam
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.06.2012 19:16

Ja tam zamówiłem już chyba ze 3 miesiące temu 2 winiety austryjackie poprzez stronę tolltickets, ktoś podał link na forum i chyba za 2 dodatkowe eurasy dostałem pocztą do domku winietki przedziurkowane w takich terminach w jakich sobie życzyłem... i problem z głowy :)
Polecam tą formę
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 19.06.2012 19:36

mariusz_77 napisał(a):Ja tam zamówiłem już chyba ze 3 miesiące temu 2 winiety austryjackie poprzez stronę tolltickets, ktoś podał link na forum i chyba za 2 dodatkowe eurasy dostałem pocztą do domku winietki przedziurkowane w takich terminach w jakich sobie życzyłem... i problem z głowy :)
Polecam tą formę

Robię tak samo-winietki czekają na urlop razem z nami :D
Jeszcze 11dni :lol:
poul11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poul11 » 19.06.2012 22:07

Ja zamawiam winietki przez pzm travel, przy zamówieniu jest formularz od kiedy ważne, i przychodzą podziurkowane jak sobie zamówisz.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 20.06.2012 11:19

mam pytanie do mariusza i mamax'a ;-) a jak długo się czeka na te winietki? i co się dzieje w przypadku - gdy zapłaciłeś a one nie dotrą? wiadomo jak to z naszą pocztą;-)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 20.06.2012 11:47

KrisM napisał(a):mam pytanie do mariusza i mamax'a ;-) a jak długo się czeka na te winietki? i co się dzieje w przypadku - gdy zapłaciłeś a one nie dotrą? wiadomo jak to z naszą pocztą;-)

Witam
Ja zamawiałem winietki w czwartek - w poniedziałek awizo czekało w skrzynce, a wczoraj odebrałem z poczty.
Winiety przedziurkowane zgodnie z zamówieniem.
Wysyłka idzie pocztą niemiecką - u nas już polską.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 20.06.2012 12:36

także czekałem jakieś kilka dni... chociaż na ostatnią chwilę to chyba bał bym się zamawiać, bo różnie z tą pocztą
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 20.06.2012 12:41

dzięki za odpowiedzi, no na ostatnią chwilę to bym nie ryzykował. ja na szczęście, echhhhhhhh nieszczęście;-) mam jeszcze aż miesiąc czasu. szkoda, że w ten sposób nie można dokupić czeskiej do kompletu. pozdrawiam
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 20.06.2012 13:06

Pytanie moje również dotyczy wyniety austriackiej tylko z innej strony - czy można kupić winietę na pierwszej stacji w Austri (kilka kilometrów za granicą) czy też koniecznie należy mieć już naklejoną w chwili przekraczania granicy?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone