Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sparidici czy Grebastica?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aniolina
Plażowicz
Sparidici czy Grebastica?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniolina » 14.03.2012 22:23

Witam,
wybieram sie w tym roku do Chorwacji już po raz czwarty i wybór padł na okolice Primostenu, ponieważ jeszcze tam nie byłam, a z wypowiedzi na forum wynika, że to fajne miejsce. W samym Primostenie nie ma już za bardzo miejsc w takiej cenie, która by mi odpowiadała. No i jedziemy w połowie lipca, więc myślę, że mogą być za duże tłumy.
Będę podróżować z 8 miesięcznym dzieckiem wiec zależy mi na tym, żeby plaże były bardziej kamieniste niż skaliste oraz by dało się np dojechać z wózkiem do sklepu. Jedziemy również z moimi rodzicami, którzy nigdy w Chorwacji nie byli i raczej lubią spokój i poranne spacery- wstają wcześnie rano. Będziemy jeździć samochodem na wycieczki, ale na co dzień wolelibyśmy poruszać się na piechotę np na plaże, do sklepu.
Znalazłam już kilka noclegów i ciężko mi się zdecydować. Domyślam się, ze obie miejscowości są podobne, ale może są jakieś informację czy różnice które pomogą mi wybrać jedna z nich?
Będę wdzięczna za każda wskazówke
bob_bud
Globtroter
Polecam Grebastice

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 15.03.2012 08:35

Zdecydowanie polecam Grebastice. Jest to bardzo przyjemna miejscowość - sklepy, knajpy, poczta, przyjazna dla dzieci żwirkowa plaża łagodnie opadająca. Trzeba tylko zwrócić uwagę na lokalizację - najlepsze miejsce to w okolicach tego półwyspu, który rozdziela obie zatoki. Sparadici leży po przeciwnej stronie zatoki, na zboczu góry i nie jest już tak przyjazne dzieciom.
Aniolina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniolina » 15.03.2012 11:38

Dziękuje za podpowiedz, jak to w życiu zwykle bywa lepszy nocleg znalazłam w Sparadici. Waham się wciąż. zastanawiam się czy z apartamentu usytuowanego w tym miejscu może być słychać magistrale adriatycka?
http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/gm.php?id=5803
Rozumiem, ze o ile w Grebasticy są jakieś sklepy itp to w Sparaidici raczej nie ma? I czy tam w ogóle jest możliwość spacerowania?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.03.2012 11:48

Osobiście nie byłam w Sparadici, ale ze zdjęcia, które udało mi się znaleźć
http://en.adriatours.net/Topnav/Dalmati ... fault.aspx
(drugie, z plażą) widać w tle magistralę- chyba jednak trochę blisko.
Z drugiej strony w Grebasticy też tak może być, zależy, gdzie położony jest apartament.
Aniolina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniolina » 15.03.2012 12:05

Apartament w Grebasticy, który rozważam położony jest dalej od magistrali, wydaje mi się, ze położenie ma fajne.
http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/gm.php?id=1586
Chyba będę w końcu musiała rzucić monetą bo nie mogę się zdecydować, koszty są podobne i nie są argumentem rozstrzygającym.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 15.03.2012 12:12

Aniolina napisał(a):...Chyba będę w końcu musiała rzucić monetą bo nie mogę się zdecydować

Nie rzucaj monetą tylko jedź do Grebasticy. Byłem tuż obok Twojego miejsca, nad samą plażą. Byliśmy również z 10 miesięczną wnuczką. Plaża wymarzona dla dzieci. Do sklepu spacerkiem 10 min. Do pizzerii 5 min.
bob_bud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 15.03.2012 12:19

Aniolina napisał(a):Apartament w Grebasticy, który rozważam położony jest dalej od magistrali ... położenie ma fajne. ... koszty są podobne.

Więc trzeba brać i nie ma się co zastanawiać, miejsce to spełnia wszystkie założenia postawione w pierwszym poście
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 15.03.2012 12:29

Ogólny widoczek na Grebastice
Obrazek

Tu mieszkałem
Obrazek

Plaża przed domem
Obrazek
Obrazek
bob_bud
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bob_bud » 15.03.2012 12:31

tygrysek0038 napisał(a):Osobiście nie byłam w Sparadici, ale ze zdjęcia, które udało mi się znaleźć
Z drugiej strony w Grebasticy też tak może być, zależy, gdzie położony jest apartament.

Zdjęcie nr 4 przedstawia port i plażę w Grebasticy, wybrana kwatera jest gdzieś za tym dużym białym budynkiem. Zdjęcie nr 2 chyba jest zrobione na plaży w Grebasticy, o której pisałem. Sparadici jest na wprost, po drugiej stronie zatoki.
Aniolina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniolina » 15.03.2012 12:31

Za Sparadici przemawia trochę fakt, iż plaża tam jest właściwie prywatna i jest łóżeczko turystyczne, zawsze to więcej miejsca w bagażniku. NO i myślę, że widoki z tarasu w tym apartamencie w Grebasticy nie są bardzo spektakularne? W Sparadici znalazłam jeszcze jeden apartament który jest bardziej luksusowy i przestronny, na czym zależy mojemu mężowi.
Jeszcze się upewnię, czy glosy za na tak za grebastica są jednocześnie glosami na nie za Sparadici? Chodzi o to, ze Grebasticy jest fajnie i nie ma co szukać dalej czy jest fajnie w znaczeniu dużo fajniej niż w Sparadici?
Troszkę zakręciłam, ale mam nadzieję, że jednak zrozumiale?
Aniolina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniolina » 15.03.2012 12:34

Bardzo fajne zdjęcia, przedsmak tego co nas czeka w wakacje- mały plażowy pełzak :) faktycznie wygląda to zachęcająco.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 15.03.2012 13:08

Aniolina , mogę Ci opowiedzieć jak z mojej perspektyey wygląda Grebastica , bo spędziliśmy tam kilka dni w 2007 r.

Najpierw plusy.
Miejscowość bardzo cicha i bardzo spokojne . Miejsca na spacery z wózkiem sporo . Zejście do wody łagodne , świetna baza wypadowa do Sibenika , czy Primosten . W pobliżu ciekawe mury obronne (my zrobiliśmy sobie wycieczkę wzdłóż wybrzeża i doszliśmy właśnie do tych murów , trzeba tylko "ciut" podjechać samochodem a malucha zabrać do nosidła , miejscowi na pewno pokażą Wam drogę ).Jakieś knajpki były , sklepiki też , rano można było kupić świeżą rybkę . Ceny były stosunkowo niskie porównując np. z większymi miejscowościami ( o cenach kwater mówię , w sklepie wprost przeciwnie ).

I kilka minusów.
Woda o wiele chłodniejsza niż w tym samym czasie na Riwierze Makarskiej , plaża żwirkowa , czego my akurat nie lubimy ,( mieliśmy wrażenie że ten żwirek jest nawieziony ) , i widoki już takie bardziej "z nad jeziora" niż z nad morza , bo jednak jest to spora zatoka .

Ogólnie byliśmy bardzo zadowoleni z pobytu i to co napisałam to MOJE odczucia , każdy może mieć inne i tak na prawdę to musicie sami zdecydować i sami się przekonać jak w danym miejscu jest.

Tej drugiej miejscowości nie znam , więc nie pomogę .

UDANEGO WYBORU ŻYCZĘ !
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.03.2012 14:30

bob_bud napisał(a):
tygrysek0038 napisał(a):Osobiście nie byłam w Sparadici, ale ze zdjęcia, które udało mi się znaleźć

Zdjęcie nr 4 przedstawia port i plażę w Grebasticy, wybrana kwatera jest gdzieś za tym dużym białym budynkiem. Zdjęcie nr 2 chyba jest zrobione na plaży w Grebasticy, o której pisałem. Sparadici jest na wprost, po drugiej stronie zatoki.

Zdjęcie nr 2 jest na 99% w Sparadici, ale nie będę się upierać :D
Ewel1977
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewel1977 » 16.03.2012 21:29

Ja w tym roku po raz 4 jadę do grebasticy. W ubiegłym roku byłam z 1 rocznym dzieckiem. W 100% polecam to miejsce dla dzieciaków a wiem co mowie bo w Chorwacj będę po raz 12 i zwiedzilam prawie całe południe Chorwacji. Polecam apartament u Vesny. Jest super przystosowany dla dzieciaków i na uboczu spokój i cisza! Pozdrawiam Ewelina
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 16.03.2012 22:03

tygrysek0038 napisał(a):Zdjęcie nr 2 jest na 99% w Sparadici, ale nie będę się upierać :D

Ten jeden procent przeważył na korzyść Grebasticy. Na zdjęciu poniżej jest port w Grebasticy i ta sama plaża co na zdjęciu nr 2. Po drugiej stronie zatoki widać ten sam biały dom z czerwonym dachem co na zdjęciu nr 2.

Obrazek
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne