Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spanie w Austrii w samochodzie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.08.2007 15:35

Tak , domyślam się czytając inne wątki , ale nie znam całości tematu. Ja jestem policjantem ZOA KGP. Co do wojska to stykamy sie tylko z GROM-em.
BeataK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BeataK » 19.08.2007 15:40

Też niebezpieczna praca Sławku. Tomek był na misji w Kosowie, zmarł tam w lipcu tego roku...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.08.2007 16:03

Bardzo mi przykro. Tak się domyślałem, tylko nie wiedziałem , że w Kosowie.
BeataK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BeataK » 19.08.2007 16:06

Takie życie Sławku... Ale pozostała córeczka 8 miesięczna więc dla Niej trzeba żyć dalej no i dla innych też!!
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 19.08.2007 16:14

Przy wjazdach do "zwykłych" parkingów (a jest ich sporo) przy autostradzie Wiedeń-Graz, tj. będących jedynie "boczną uliczką" z placem do zaparkowania samochodów oraz nieciekawie wyglądającymi i pachnącymi 'toaletami', po oczkach bije tabliczka z napisem ABLAGERUNG VERBOTEN. Nie znam niemieckiego, ale domyślam się co to oznacza ;-). To są dobre miejsca na krótki postój raczej za dnia, zjedzenie czegoś, itd., ale absolutnie nie na nocleg. Kilka razy widziałem jak 'policaja' i straż celna trzepała w nocy stojące tam auta i ich właścicieli. Praktycznie tylko przy dużych stacjach, będących jednocześnie motelami (Oldtimer, Rosenberger, Grala, Autogrill), można bez obaw zatrzymać się na nocleg. Oprócz zatankowania auta, dostępne jest całe "zaplecze" - czyste toalety, prysznice, no i oczywiście gastronomia. Jednak spanie w takim miejscu także nie należy do szczególnie komfortowych - ruch na placu trwa do późnych godzin nocnych lub wręcz do rana. Dobiega hałas z pobliskiej autostrady. Pewne nacje o np. drugiej w nocy rozpoczynają - jakby nigdy nic - normalne życie. Rozkładają kocyki, balangują, dzieci biegają, krzyczą, po prostu bawią się. W tym roku Pewien Pan Raczej Turek Na Niemieckich Numerach od mniej więcej czwartej trzydzieści nad ranem nap....lał klapą od swego pięknego mesia przez ok 40 min. - jeszcze o ósmej spytał czy nie mam sznurka :lol: Nie jest więc tak słodko, mimo że mam przyczepkę, która dość skutecznie izoluje ludzką zawartość od otoczenia. :wink:
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 19.08.2007 16:22

my śpimy w przyczepie na stacjach benzynowych zawsze wypada na Austrię jest hałas i owszem ale to tylko kilka godzin i potem dalej nam to nie przeszkadza zjeżdżamy około 23 -ciej do 5 rano i widzę że robi tak większość turystów i nie tylko polaków
piotrek82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek82 » 24.08.2007 14:30

AndyB!

Cóż za zbieg okoliczności! Też jade do Cro na początku września z Wawy i też zahaczam o Jelenią Górę! Odezwij sie do mnie to może się jakoś zorganizujemy?:) mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rzabusiaa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzabusiaa » 25.08.2007 13:31

W austrii przy autostradach jest wiele parkingów, szukaj napisow RASTSTATION. osobiscie wole te przy stacjach benzynowych gdzie w razie W jest jakas wieksza cywilizacja, bo mimo ze to Austria, parking z samymi toaletami mi nie odpowiada.

Spimy zawsze na parkingu
za Grazem 20 km od granicy. Na noc zamienia sie prawie w pole namiotowe :) ludzie wyjmuja materace i spia na trawnikach miedzy uliczkami. sa toalety i restauracja. za kazdym razem bylo tam duzo polakow.oto fotka sprzed 2 tygodni z rana :)

Obrazek
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 25.08.2007 14:07

Witam wszystkich.
Andy B - mówiąc wprost to od 4 podstrony już nie czytałem. Dwa lata temu próbowałem zasnać na parkingu w CRO. Nie bylem w stanie i po 30 minutach rzucania się po fotelu pojechalem dalej jeszcze bardziej zmęczony. Jeżeli nie masz problemu z zaśnięciem "od ręki" po kilkunastu godzinach jazdy i uważasz ze Ci wystarczy te pare godzin w takich warunkach to w Austrii w zasadzie śpisz gdzie chcesz.

A no i najwazniejsze - mniamniuśny post o wymianie żarówki - dość zgryźliwy, ale niestety dosć dobrze oddający to co się często tu na forum spotyka.

Pozdrawiam wszystkich
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 25.08.2007 18:43

@Tomek O. tak serio to też gdzieś od 4 strony nie czytałem... ale przejrzałem wszystkie posty, dziękuję wszystkim za rady.
Najważniejsze... 31.08 jadę! To już niecały tydzień :D
Pozdrawiam.
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 02.09.2007 19:54

Pozdrawiam z Chorwacji :D Siedzę przy tarasie, piszę z laptopa i netu via modem nokia 6230i i gprs era(działa i w Chorwacji). Jesteśmy z Moją Panią w Mimicach. Jest pięknie, gorąco...teraz już chłodniej bo zapada zmrok :D
Po przyjeździe podzielę się spostrzeżeniami i zdam relację fotograficzną ;)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.09.2007 20:13

Rzabusiaa, nie wiem czy to ważne ale jakiś facet przyglada się Tobie na zdjęciu. Uważaj na siebie.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 02.09.2007 20:17

darek1 napisał(a):Rzabusiaa, nie wiem czy to ważne ale jakiś facet przyglada się Tobie na zdjęciu. Uważaj na siebie.

Darku jestem ciekaw czy ty byś nie :P zwrócił uwagi na tak piękną kobietę :)
:D :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 02.09.2007 20:19

Andy Czekamy na relacje :) i fotki z mimic :) ( Jak Wrócisz ) Pozdrawiam :)
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 10.09.2007 13:12

No i wróciłem :P
Na początek droga:
Wyjazd rano w piątek ok. 5 godziny(okolice Warszawy) i przyjazd około 9 rano w sobotę do Mimic, po drodze kilka krótkich przerw na tankowanie i siku :) oraz dłuzsza przerwa za Grazem (około 3 godzin). Da się to zrobić bez noclegu w hotelu, my byliśmy bez dzieci. Rodzinie z dziećmi, teściową itp. polecam wyspać się w hotelu, mi najcięzej było w sobotę rano, ostatnie 300 km.
Pogoda: od 1.09 do 8.09, trzy pierwsze dni pięknie i ciepło, wtorek i środa pochmurno, deszcz, silny wiatr i zimno, od czwartku poprawa pogody i temperatury około 20 stopni, w sobotę czuło się, że wracają "normalne" chorwackie temperatury. Marudziliśmy na pogodę ale jak okazało się jak jest w Polsce to naprawdę było nieźle..
Mimice - dla szukających spokojnego miejsca wymarzona miejscowość. Dla lubiących życie nocne polecam Omnis, Makarską.
Turyści - w większości Czesi.. niesympatyczne towarzystwo :wink: ale w samych Mimicach też trochę Polaków (trzy młode dziewczyny z trzema chłopakami, mieszkający w znanej forumowiczom Larze i rodzina z Poznania - pozdrawiam wszystkich) :)
Więcej napiszę wieczorem...teraz w końcu jestem w pracy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Spanie w Austrii w samochodzie. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone