Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spanie w Austrii w samochodzie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.07.2007 07:39

a nawet zmienić gatki przed dalszą podróżą icon_biggrin.gif

Nie no , z tymi gatkami to już Cię poniesło!!! Trza przeca czuć , że sie jedzie na wakacje... :D :D :D :D
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 21.07.2007 15:03

@Mietek.. zastanowiliśmy się, wolę te 35 EURO wydać w Chorwacji a jeśli chodzi o bezpieczeństwo to 4 godzinki snu wystarczą, jedziemy dużym kombi i da radę spać (sprawdzone). Poza tym chyba nie czytałeś mojego pytania.. chcę jak najefektywniej wykorzystać czas(mam tylko tydzień urlopu), by dojechać rano w sobotę i znaleźć fajny apartament za przyzwoite pieniądze i szkoda mi czasu na hotel.. swoja droga mam taka pracę, że kilka razy w miesiącu nocuje w hotelach i nie podnieca mnie to :D
Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.07.2007 21:22

Nikt nie pisze , że podnieca go spanie po drodze w hotelu. Mnie natomiast cały czas podnieca moja Renata która nocuje ze mną w tymże hotelu...:)
Jakoś nie mogę uwierzyć , że 4h snu nawet w dużym kombi zastąpi prysznic i normalne łózko. Pozdrav
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.07.2007 23:43

krzemian napisał(a):Obok kwestii bezpieczeństwa, zwrócę uwagę na fakt, że za 50EUR można przespać się w łużku, wykąpać się, umyć zęby a nawet zmienić gatki przed dalszą podróżą :D
Wystarczy zjechać z autostrady 15-20 km i zawsze można trafić na jakiś tańszy hotel za 10- 15 euro od osoby, wiem bo kilka osób to sprawdziło za moją radą. Za 50 euro to ja mogę w łóżku wiele zrobić, ale preferuję noclegi trochę tańsze. :D :wink:
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 22.07.2007 09:46

Dyskusja zeszła na boczne tory... Pytanie było o możliwość spokojnego noclegu w samochodzie w Austrii. Jeśli ktoś chce polecać nocleg w hotelach niech założy oddzielny temat albo poszuka istniejącego już i doda swa opinię :)
Pozdrawiam.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 22.07.2007 11:42

Ja tam jestem jak najbardziej za spankiem w aucie, odpoczywałem już tak kilka razy i nigd nie byłem "połamany" lub zmęzony. Zawsze to dla mnie też jakaś frajda, jakieś oderwanie się od codzienności. Dla mnie nocleg po drodze w hotelu jest po prostu nudny.
A i wolę wydać zaoszczędzone euro na miejscu w Cro. :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2007 13:28

A na dworcu spałeś?? To jest dopiero oderwanie się od codzienności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2007 14:02

miike napisał(a):Ja tam jestem jak najbardziej za spankiem w aucie, odpoczywałem już tak kilka razy i nigd nie byłem "połamany" lub zmęzony....

człowiek-guma :lol: :lol: :lol:
miike napisał(a):... Dla mnie nocleg po drodze w hotelu jest po prostu nudny.A i wolę wydać zaoszczędzone euro na miejscu w Cro. :)

A jakbys tak jeszcze w HR przed 2 tygodnie spal w samochodzie to byłbyś nieźle do przodu finansowo :lol: :wink:
Pozdrav :papa:
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 22.07.2007 14:38

@Piotrek_B i Sławomir Wocial, te komentarze nie są ani specjalnie śmieszne ani w na poziomie. Proszę trzymać się tematu.
Pozdrawiam wszystkich życzliwych :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.07.2007 14:57

Cóż, myślę że jak się ma 20-dzieścia pare lat albo i mniej i jedzie bez dzieci to wszystko "przejdzie" - można nawet cały urlop przekimać w samochodzie bo byli już i tacy desperaci.
Ale jeśli założyć że wakacje zaczynają się z chwilą wyjazdu z domu a nie z chwilą dojazdu na miejsce (ja przynajmniej tak zakładam) to warto zachować konsekwencję; Bo w końcu jedziemy się zrelaksować a kimanie na stacji benzynowej ma z tym raczej niewiele wspólnego.
Warto pamiętać że bez dobrego spania nie ma też potem dobrej jazdy, spada koncentracja, łatwiej o "zmyłkę" na trasie nie mówiąc o większym ryzyku wypadku więc finalnie można stracić na czasie/kasie niż zyskać.
A robiąc jakiś przystanek po drodze zawsze można coś ciekawego zobaczyć, "poznać świat" i zwykle miło się to potem wspomina w odróżnieniu od "kimania na CPN-ie" - dla mnie to ostateczność gdy nie ma innej możliwości (czasem bywa i tak) i raczej nie pozostają po tym miłe refleksje do których chciałbym wracać.

P.S.
W Austrii wystarczy gdziekolwiek zjechać z autostrady i w każdej miejscowości jest po kilka gasthofów gdzie można niedrogo i sympatycznie przekimać w dobrych warunkach. W Grazu małych i niedrogich hoteli jest do bólu a samo miasto niezwykle sympatyczne. Ale warto pamiętać że po 22.00 wiele z tych małych hoteli jest już zamkniętych - nie przyjmuje nowych gości - bo "recepcja" idzie do domu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2007 15:15

niezawodny napisał(a):.... w końcu jedziemy się zrelaksować a kimanie na stacji benzynowej ma z tym raczej niewiele wspólnego.
Warto pamiętać że bez dobrego spania nie ma też potem dobrej jazdy, spada koncentracja, łatwiej o "zmyłkę" na trasie nie mówiąc o większym ryzyku wypadku więc finalnie można stracić na czasie/kasie niż zyskać.
....

I tu sie z Tobą zgodze w 100 %. W ub. roku właśnie wyleczyłem się z "odpoczynku" na "CPN-ach". Jechałem na Krk (1050 km). Postanowilem zrobic to na raz bez kimania (dotychczas zawsze spałem albo nad Balatonem albo w Letenye). Spanie w samochodzie typu 2-3 godziny to można o kant d...rozbic. Nie ma możliwości wypoczęcia w ani w takim czasie ani w takich warunkach. Kiedyś jak byłem nieco młodszy :wink: to tak, zgodze się. A do rozumu przemówiła mi taka mała sytuacja na autostradzie, która nastapiła po takim "odpoczynku" w samochodzie - poprostu jadąc ok 4 nad ranem zerwał mi sie film. Trwa to tylko 2-3 sekundy - ale skutki mogą byc tragiczne. Ja sie w każdym razie ocknałem przy prędkosci ok. 150 km/h, widząc przed sobą zadek TIRA. Wystarczyła jeszcze 1 sekunda, i tego posta bym już pewnie nie napisał. I ten jeden przypadek wyleczył mnie ze spania czy raczej "odpoczynku" na kierownicy samochodu.
Pozdrav :papa:
krystian74
Globtroter
spanie w aucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 22.07.2007 15:37

na campie w zelenej lagunie (nie jest to tani camp) widziałem parę Duńczyków śpiących w oplu omedze cały tydzień..wywlekli ze środka lodówkę ,kuchenkę,leżaki stolik parasol i Bóg wie co jeszcze, ubrania mieli na przednich siedzeniach w takich "szafach" z ikei .Sami spali i nie tylko :P na miejscu tylnego fotela,którego zresztą nie było,nawet rowery mieli.Wyglądali na szczęśliwych a nie sądzę żeby nie było ich stać na hotele wiem że to nie zupełnie to samo co spanie przy drodze ale...można i tak :wink:
krystian74
Globtroter
Re: spanie w aucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 22.07.2007 15:41

krystian74 napisał(a):na campie w zelenej lagunie (nie jest to tani camp) widziałem parę Duńczyków śpiących w oplu omedze cały tydzień..wywlekli ze środka lodówkę ,kuchenkę,leżaki stolik parasol i Bóg wie co jeszcze, ubrania mieli na przednich siedzeniach w takich "szafach" z ikei .Sami spali i nie tylko :P na miejscu tylnego fotela,którego zresztą nie było,nawet rowery mieli.Wyglądali na szczęśliwych a nie sądzę żeby nie było ich stać na hotele wiem że to nie zupełnie to samo co spanie przy drodze ale...można i tak :wink:
dodam jeszcze że to było kombi bo ktoś dopatrzy się że "brak zapisu .....I CZASOPISMA " :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2007 16:15

AndyB , nie to żebym się czepiał, ale twoja ilość postów (uważam , że moja także nie:) ) nie predestynują Cię do takich wypowiedzi. Posiedź na forum , poczytaj to zobaczysz co znaczą nie śmieszne i nie na poziomie wypowiedzi. Pozdrav- Bocian
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 22.07.2007 17:12

@Sławomir Wocial, ilość postów nie ma tu najmniejszego znaczenia, po prostu trzeba się zastanowić zanim sie coś napisze. To nie ranking ilości postów. Zapewniam Cię, że przeczytałem wiele tematów i postów na forum zanim założyłem swój temat. Zgryźliwości po prostu są nie na miejscu. To forum miłośników Chorwacji, na którym szukamy i udzielamy pomocy innym a nie staramy się być "mądrzejsi" na siłę. Skoro widzisz to w innych tematach to wyciągnij wnioski i sam nie staraj sie tak pisać.
Założyłem ten temat bo chciałem się dowiedzieć czy w Austrii nie ma kłopotów z policją i innymi służbami ze spaniem w aucie na parkingu czy stacji. I dostałem kilka pierwszych odpowiedzi od ludzi, którzy zrozumieli temat i udzielili miłych i pomocnych rad. Nie pytałem o spanie w hotelu!
Nie mam zamiaru spać w Austrii w hotelu. I tyle.
Pozdrawiam wszystkich. Peace :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Spanie w Austrii w samochodzie. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone