Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spanie w aucie na parkingach ? Mozna???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 17.05.2006 23:42

Witam wszystkich
1 lipca zamierzamy wyjechac do Cro w 3 osoby Peugotem 306 kombi i planujemy wypad typowo objazdowy Jeden nocleg, zwiedzanie okolicy i lecimy dalej Nie ukrywam mamy ograniczony budrzet wiec bedziemy musieli zacisnac pasa Jedzonko z Polski i zastanawiamy sie czy nie mozna by bylo niektorych nocy przespac sie w aucie na jakiejs stacji benzynowej.
Moze ktos juz tak podrozowal?
Bardzo prosze o wskazowki

P.S. Auto nie jest moje wiec czy musze posiadac jakies pozwolenie od wlasciciela (jakis akt uz :?: yczenia)?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 18.05.2006 07:26

pilny napisał(a):Witam wszystkich
1 lipca zamierzamy wyjechac do Cro w 3 osoby Peugotem 306 kombi i planujemy wypad typowo objazdowy Jeden nocleg, zwiedzanie okolicy i lecimy dalej Nie ukrywam mamy ograniczony budrzet wiec bedziemy musieli zacisnac pasa Jedzonko z Polski i zastanawiamy sie czy nie mozna by bylo niektorych nocy przespac sie w aucie na jakiejs stacji benzynowej.

P.S. Auto nie jest moje wiec czy musze posiadac jakies pozwolenie od wlasciciela (jakis akt uz :?: yczenia)?

proponuje poszukac jakis tanich campingow
najlepiej takich malych przydomowych ceny moga okazac sie w miare przyjazne ( ponizej 10 euro z pare) spanie w aucie pomijajac ewentualne konsekwencje prawne jest zupelnie kiepskim pomyslem (skwar, brak wody itp)
do wakacji jescze chwilka i to moze zrobisz nowele do budzetu
i zarobisz te 500 zł na przyzwoite nocki.
Co do auta to nie ma potrzeba zadnych pozwolen od wlascicela
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 18.05.2006 08:28

Dzieki za podpowiedz
MOwisz ze na przydomowych kempingach oki to dobry pomysl ale te noclegi w aucie to od czasu do czasu Moze co trzecia noc zobaczymy jak bedziemy stac finansowo Toduze kombi ale czy to zgodne z prawem tak sobie spac na stacji benzynowej Czy policja nie bedzie sie nas czepiala?

Widze ze jestes zorietowany odnosnie Cro Jak myslisz ile pojdzie kaski na 2 tyg. na 3 osoby takiej objazdowki (noclegi na kempingach -jednak- i zwiedzanie)
Ponownie dziekuje za wszelka pomoc
Pozdrawiam
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 18.05.2006 08:52

Oficjalnie spanie w aucie w HR na parkingu czy gdziekolwiek podobnie jak rozbijanie namiotu na dziko jest zabronione. Wiele przepisów co prawda Chorwaci olewają ale myślę że akurat ten jest egzekwowany, poza tym oprócz autostrady to w rejonach atrakcyjnych turystycznie nie ma tam jakiś wielkich parkingów zapewniających anonimowość.
Skorzystaj z opcji przydomowych campów-ceny są niskie i negocjowalen więc powinniście dać radę.
PZDR
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 18.05.2006 11:00

W ubieglym roku 5 sierpnia po przekroczeniu granicy slowensko-chorwackej moj organizm zastrajkowal i musialem odpoczac. Dojechalismy do pierwszej stacji benzynowej i wywalilem sie na karimate obok smierdzacych studzienek, przykrylem sie kocem i kurtka ortalionowa ;) cale szczescie,ze ja wzialem, bo temperatura w nocy to tylko 9stopni!Bylem tak zmeczony, ze nie przeszkadzal mi smrod z tych studzienek ;).To nie pierwszy raz kiedy odpoczywalismy na parkingu zreszta nie sami, bo ludzi bylo pelno.Nigdy nikt nie zwrocil nam uwagi, czy to w nimczech,austrii,czy cro,ale.....pogody nie da sie przewidziec niestety a 9 stopni to zbyt chlodno, by spac na trawie.Chyba wiecej nie zaryzykuje takiego odpoczynku.Proponuje jednak nocleg w jakims motelu.
Ostatnio edytowano 09.12.2008 22:34 przez Judash, łącznie edytowano 1 raz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 18.05.2006 12:08

Spanie na autostradzie czy gdzieś na drodze dojazdowej to nie jest problem, nikt się nie przyczepi, zwłaszcza jak to jest kilka godzin bo nie dojechałeś. Natomiast spanie w Hr na dziko, zwłaszcza na jardance czy gdzieś na wybrzeżu jest wykroczeniem za które jest określony mandat, co gorsza ten mandat zalezy od liczby nocy które mineły od przejechania granich Hr do złapania a nie możesz pokazać meldunku a jeszcze lepiej rachunku. Policja ok 5-6 rano jeździ po jardance i sprawdza, czasami końcyz się na upomnieniu np jeżeli poprzedniego dnia przekroczyło się granicę, albo ma się meldunek z odległego miejsca, ale jak 2 razy złapią na parkingu pod rząd to jest mandat i sprawdzanie wcześniejszego zameldowania. Parkingi nie służą także do przyrządzania posiłków - widzałem jak policja wypisła mandat gościowi który gotował sobie coś na kuchence na parkingu.
Od takich samochodowych spaczy jeszcze bardziej gonią kemperowców i z przyczepami.

Jak chcesz nocować na dziko to lepiej zjechać z jardanki w jakieś odludne miejsce gdzie policja się raczej nad ranem nie pojawi.
Albo jeszcze lepiej zostawic samochód gdzieś w mieście gdzie wszyscy stawiają, zabrać śpiwór do plecka i zanocować na odludnej plaży. Policja raczej na plaże nie zaglada, a jak się nie pali ognia i to bedzie jedna noc to miejscowi też nie doniosą.
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 18.05.2006 13:00

Kir napisał(a): co gorsza ten mandat zalezy od liczby nocy które mineły od przejechania granich Hr do złapania

A skąd będą wiedzieć kiedy ktoś przekroczył granicę ??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2006 15:52

A na przykład z paszportu, sprawdziłem - w moim nowym paszporcie wyrabianym w zeszłym roku jest jedna pieczątka -
(Republika Hrvatska ul09.07.2005 Trnovec)
Chorwacja nie jest w Unii Europejskiej i służba graniczna jeszcze "klepie" w paszport pieczątki.
Nie ma natomiast pieczątki o wyjeżdzie, więc siedzę dalej w Cro :lol: :wink:
Pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.05.2006 16:41

nam tez sie zdarzylo spac w kombiaczku tle ze nas bylo dwoje. spalismy na parkingu asfinag w austrii jadac zarowno w 1 jak i 2 strone

jak jechalismy rok pozniej robilismy tak samo

spalismy na takich dosc przyzwoitych campach w cro i doba nas wychodzila kolo 20 ojro a w 2004 roku rekord to bylo 137 zeta za 1 dobe :)

po drodze spoko - w cro tez o tym myslelismy ale co camp to camp - prysznic, wygoda, spokoj no a zreszta nie ma parkingów FKK :lol:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 18.05.2006 17:02

Ja myślę że nie ma się co stresowac spaniem w samochodzie. Są w Hr tanie kempy i drogie kempy. Najtańszy na jakim spałem to Tunarica na Istri gdzie za noc za 2 osoby namiot i samochód (bez prądu) zapłaciliśmy ok 45kun (bo bylismy dłużej niż 4 dni a gdyby nie to zapłacilibyśmy ok 60 kun. To w ogóle jest chyba najtańszy kemp w Hr. Ceny ze szczytu sezonu

Na Kwarnerze w mijej ukochanej Sibulinie w 2002 za ten sam zestaw zapłaciliśmy ok 80 kun a ten kemp mimo że jest na jeakieś 200-250 namiotów jest uważany za przydomowy.

Standardem jest że w kempie przydomowym zapłacisz za 2 mój zestaw ok 100kun.

Myślę że jak uwzględnisz ile cię kosztował dojazd to ceny kempów nie są tak straszne. Wiecej da sie zaoszczędzić na chodzeniu do knajp gdzie jeden wypad dla 2 osób to jest ponad 100kun
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 18.05.2006 18:39

Janusz Bajcer napisał(a):A na przykład z paszportu, sprawdziłem - w moim nowym paszporcie wyrabianym w zeszłym roku jest jedna pieczątka -
(Republika Hrvatska ul09.07.2005 Trnovec)
Chorwacja nie jest w Unii Europejskiej i służba graniczna jeszcze "klepie" w paszport pieczątki.
Nie ma natomiast pieczątki o wyjeżdzie, więc siedzę dalej w Cro :lol: :wink:
Pozdrawiam

To miałeś Janusz szczęście :) - moja jedyna pieczęć świadcząca o przekroczeniu granicy znajduje się w książeczce walutowej (o matko - ale to były czasy ) postawiona przy przekraczaniu granicy PRL i NRD :) od tamtej pory nikt mi nic nie stęplował - a szkoda bo zawsze to jakaś pamiątka. Mogłem oczywiście upomnieć sięo stempel - ale czy to nie wyglądałoby podejrzanie ?? ;)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 18.05.2006 19:11

pilny napisał(a): zastanawiamy sie czy nie mozna by bylo niektorych nocy przespac sie w aucie na jakiejs stacji benzynowej.

Był czas że syn sypiał na plażach pod gołym niebem w śpiworze :):)
Często ten czas wspomina :) sympatycznie :)

Są miejsca że samochód stawiasz prawie że na plaży :)

Chętnie bym tak spał ale już korzonki nie pozwalają :) chociaż w Chorwacji ziemia w sezonie ciepła :)

powodzenia

.
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 19.05.2006 05:58

Wielkie dzieki za podpowiedzi
ale ja ktos przekroczyl granice na nowy dowod osobisty to gdzie pogranicznicy mui podstepluja? i czy faktycznie jest az tak zle z tym spaniem na dziko?
Piszecie o kempach przydomowych ale gdzie ich szukac w CRO i jakies sa ich ceny w lipcy (pierwsza polowa lipca), a po chorwacku to jak one sie nazywaja?
Ten kemp w Tunarica na Istrii to moze macie jakies namiary na niego i czy trzeba na takich kempach wczesniej cos rezerwowac czy poprostu czy tez mozna poprostu zajezdzac z marszu
Pozdrawiam i prosze o dalsze podpowiedzi
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 19.05.2006 08:10

pilny napisał(a):ale ja ktos przekroczyl granice na nowy dowod osobisty to gdzie pogranicznicy mui podstepluja?

a jak to rożnica czy ci wypiszą mandat na 200 czy 350 euro jezeli muszisz tak oszczędzać że nie stać cię na kemp za 20euro?

pilny napisał(a):i czy faktycznie jest az tak zle z tym spaniem na dziko?

Tak, zwłascza na Jardance i tam gdzie chciało by spać dziesiątki takich oszczędzających zwaszcza że większość to nie namiotowcy tylko ludzie z kemperami i przyczepami
Dla Chorwatów turystyka to drugie źródło dochodu narodowego a pierwsze pozyskiwania dewiz. Dlatego nie odpuszcżą sobie z tego moża nawet 20euro jeżeli mogą je mieć

pilny napisał(a):Piszecie o kempach przydomowych ale gdzie ich szukac w CRO i jakies sa ich ceny w lipcy (pierwsza polowa lipca), a po chorwacku to jak one sie nazywaja?

Najlepiej to ze strony http://pl.croatia.hr/misc/brosure.php?menu=1& sciągnąc sobie broszurkę "camping" nietety tegorocznego cennika nie ma w sieci, ale w tej broszurce są namiary na kempy. Na końcu broszurki są wymienione kempy przydomowe z adresami
A jak chcesz orientacyjne cenniki w formacie pdf i masz dużą skrzynkę i dobre łacze to mogę Ci podesłac - są to ceny z 2003 ale w euro niewiele się zmieniły i można się zorientować na który kamp cię stać a na który nie

pilny napisał(a):Ten kemp w Tunarica na Istrii to moze macie jakies namiary na niego i czy trzeba na takich kempach wczesniej cos rezerwowac czy poprostu czy tez mozna poprostu zajezdzac z marszu

Na kempach w zasadzie sie miejsc nie rezerwuje. Na Tunaricy jest kilka parceli które pewnie są rezerwowane ale to jakieś 30% kempu. Po prostu przyjeżdzasz, patrzysz czy jest wolne miejsce i zgłaszasz się w recepcji
A gdzie jest Tunarica? od czego google -
http://www.istrien.info/labin-rabac/camping/index.php
http://www.camping.hr/kampovi/tunarica.htm
tu jest zdjece lotnicze
http://www.istra.hr/accommodation.php?&cal_sr_r=7&mmlID=44&ctgId=458&ctgTplId=88&cntType=5&cntID=48

Ze swojej strony jeszcse dodam że dla mnie Tunarica była niezłym miejscem do zwiedzania Istri. Co prawda do Porecza jest ok 60km ale to tylko jakieś 80minut jazdy. W sumie można w jeden dzień wyskoczyć do Porecza, nad Limski kanał, a wcześniej przejechać przez średniowieczne miasteczka w środku półwyspu a drugiego dnia zacząć od Puli lub nawet rejsu na wyspy Brjuni a skończyć wieczorem w Rovnij by kolejnego dnia pojechac na północ do Rijeki i Opatiji.
kemp nie jest zbyt szczególny za to ładnie zacieniony. Dawny szpital partyzancki. jedna knajpa na terenie, jeden sklep, dość drogi. Tak w ogóle to zyje głównie z żeglazy jako marina. Ma spartańskie ale przyzwoite sanitariaty oraz jak na kepy w Hr - wydajną instalację solarną do podgrzewania wody. Najsłabszym elementrm kempu jest plaża - raczej nie warto kąpać sie w marinie trzeba pójść dalej. Za to po drugiej stronie półwyspu, ok 300m scieżką z kempu jest plaża skalista, świetne miejsce do nurkowania. Plaża żwirkowa jest w pobliskiej miejscowości, ale to raczej daleko na pacery, chyba że tą plażą skałkową, wtedy to jakieś 3km. Po drodze jest mała jaskinia w klifie, można się do niej dostać od strony morza ale wypływa w niej źródło i woda w jaskini ma jakieś 10 stopni
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 19.05.2006 08:25

Jeszcze o Tunaricy
http://maps.google.com/?ll=44.969656,14.084816&spn=0.071897,0.129948&t=k&om=1

kemp jest u nasady półwyspu, jak widać są od niego dwie drogi na plaże skałkowe
tu jest mapa
http://www.supertravelnet.com/serv/?country=142_8055_7&idcode=20033365&ehto=3&x=campingtunarica&tapsvisible=1&language=23

Z kempu do Labina jest kilkanaście km, jadąc do Puli mozna sobie skrócić drogę jadąc zamiast przez Labin, to przez fiord który kiedyś miał być strefą bezcłową, dziś nieczynną. Ciekawe widoki w końcu fiordu. Na zdjeciach satelitarnych to widać - rozlewiska
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone