Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

spanie na dziko w Chorwacji, jak to wyglada??:)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 04.07.2011 22:39

Dobrze dobrze hehe. I tak już wyjazd jest zaplanowany, więc bez względu na to co tutaj się jescze ciekawego dowiem, to i tak pojadę. I nawet jak sie nie powiedzie mój plan to przynajmniej będę bogatszy o nowe doświadczenie :)
Sebeke.M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebeke.M. » 04.07.2011 23:07

blackmore2k3 napisał(a):Dobrze dobrze hehe. I tak już wyjazd jest zaplanowany, więc bez względu na to co tutaj się jescze ciekawego dowiem, to i tak pojadę. I nawet jak sie nie powiedzie mój plan to przynajmniej będę bogatszy o nowe doświadczenie :)

"blackmore2k3", nie przejmuj sie starymi wyjadaczami tylko jedź i ciesz sie Croatią, bo jest czym. W aucie tez można spac. Spaliśmy tak 3 razy. Raz na pólce skalnej tuż nad adriatykiem. Doświadczyliśmy Bore, niesamowite uczucie, trzęsło autem na wszystkie strony 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2011 23:22

Sebeke.M. napisał(a):[
"blackmore2k3", nie przejmuj sie starymi wyjadaczami tylko jedź i ciesz sie Croatią, bo jest czym.

Przecież "stary wyjadacz" nie odradza wyjazdu do CRO :lol: tylko ostrzega przed zagrożeniami, a "młody" i tak zrobi co zechce :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2011 23:22

Młodość ma swoje prawa. I tak trzymać :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.07.2011 06:29

Serce w pasy napisał(a):Młodość ma swoje prawa.

W tym względzie, nie tylko młodość :cool:
Zresztą pewnie i w wielu innych :wink:

A że niektórzy są bardziej święci niż papież.... :cool:

blackmore2k3 napisał(a):A sposobów na załatwianie swoich potrzeb jest mnóstwo, ale jak widać nigdy nie spałeś na dziko więc nic o tym nie wiesz. I nie, wcale nie trzeba za przeproszeniem robić kupy komuś pod oknem.

Dokładnie.... zwłaszcza że śpiąc na dziko unika się bliskości jakichkolwiek okien....
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 05.07.2011 07:21

Ja się nie przejmuję hehe. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że różne osoby się tutaj wypowiadają, bądź co bądź na pewno z większym doświadczeniem jeśli chodzi o Chorwację niż moja skromna osoba. I dobrze, bo zawsze będę miał na uwadze pewne względy. Po to właśnie są takie fora dyskusyjne.
A pojechać wiadomo, ze i tak pojadę. A co mnie tam spotka, to zobaczymy w swoim czasie. Póki co, trzeba się rozkoszować piękną deszczową pogodą w Krakowie :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.07.2011 07:29

Przynajmniej samoloty wam nie latają, bo wam mój sąsiad lotnisko zastawił dźwigiem :devil:

Swoją drogą, na dziko, nie na dziko ... Ważne, żeby przetrzeć szlaki i relację jakąś wysmażyć.

Nie zwróciłem uwagi - wy samochodem jedziecie, czy "nogami"?

Samochód, jakby co, trudniej będzie ukryć, a i z parkowaniem możecie mieć kłopoty przy takim dzikim biwakowaniu.
No, chyba, że kompletne odludzia, ale wtedy ...
W każdym razie gdzieś w bok, w góry, to się nie zapuszczajcie.
Wojtek co prawda po BiH slalom między minami robił, ale one tam jeszcze w wielu, zwłaszcza mało uczęszczanych miejscach, mogą jeszcze siedzieć.

I nie mam tu na myśli krowich min ;)

:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2011 07:34

blackmore2k3 napisał(a):A pojechać wiadomo, ze i tak pojadę.

Weldon słusznie zauważył, więc dopytam - jedziesz sam, we dwoje czy większą grupą :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 07:43

Janusz Bajcer napisał(a):
Byłem w Chorwacji 10 razy na kempingach i na wybrzeżu nie widziałem Twojego stylu podróżowania,

Ja widziałem raz Holendrów jak się kamperem zatrzymali na dróżce pomiędzy Zivogosce Porat a Igrane. W przeciągu niecałej godziny podjechał radiowóz. Chorwaci są uczuleni na taką formę turystyki bo z tego żyją.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2011 07:48

"Kamperowców" czasami na przydrożnych parkingach tez widziałem jak zajadali śniadanie, namiotów nigdy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 07:50

Tamci zatrzymali się na nocleg już po zmroku i to sporo. Było coś w okolicach 23 w nocy.
Dorota_NS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota_NS » 05.07.2011 07:58

Hej,

to i ja się przyznam, że popełniłam w zeszłym roku w Chorwacji ten czyn niedozwolony :wink: , recydywnie :oops:

W pierwszą chorwacką noc spaliśmy w samochodzie w bocznej drodze za Karlovacem (ciasno było bo byliśmy z dzieckiem). Potem już rozbijaliśmy namiot - dwa razy w Velebicie w okolicach Baske Ostarije i raz w okolicach Kistanje. Nie próbowaliśmy tak nocować na wybrzeżu.

Zawsze wybieramy ustronne, nie rzucające się w oczy lokalizacje. I zawsze staramy się zostawić miejsce w takim stanie, w jakim je zastaliśmy.

Życzę wszystkim udanego wypoczynku, tak jak każdy lubi.
:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2011 08:04

Doroto NS - cały czas chodzi o to, że gdzieś na odludzi na dziko można, jak ktoś tak lubi, natomiast nad samym wybrzeżem za spanie na dziko w namiocie, a nawet w kamperze - trzeba się liczyć z mandatami.
blackmore2k3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackmore2k3 » 05.07.2011 11:49

Jedziemy samochodem w 4 osoby. Rzeczywiście z autem może być nie mały problem, no ale zobaczymy. O minach się też trochę naczytałem także mam to na uwadze :)
A jeśli chodzi o odludzia to np. jaką odległość od wybrzeża masz na myśli ? Możesz podać jakąś przykładową miejscowość ?
A w Dalmacji nie znajdzie się jakoś o wiele mniej uczęszczanych plaż ? Nie wierzę, ze całe wybrzeże jest jednakowo oblegane przez ludzi.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.07.2011 12:57

Ze swojej strony mogę polecić plaże/okolice w miarę nadające się jak sądzę do dzikiego obozowania:

- na Cresie - poniżej Ustrine albo Mali Bok za wioską Orlec
- na Losinju - Zabodarski (za lotniskiem)
- na Rabie - może któraś z zatoczek na półwyspie za Loparem, ale tam brzydko jest :wink:
- na Peljescu - ostatnia plaża w Dubie albo sama końcówka płw, za Loviste
- na Korculi - zatoka Samograd za Racisce
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC