Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spadek zainteresowania Chorwacją !!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 09.07.2004 14:47

Dodam coś z mojej okolicy.
Na śląsku górnicy cały czas mieli dotacje(dość spore) do wczasów i za śmieszne pieniądze jeździli do CRO,zabierając ze sobą liczne rodziny.
Teraz niestety mają dotacje ale tylko na wczasy krajowe.Więc jeźdzą nad polskie zimne morze bo za pół ceny ;))
Stąd mniejsze zainteresowanie chorwacją na ślasku.
Fender
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fender » 09.07.2004 15:17

Ja słuchałem dzisiaj radia i boję się ze jak tak dalej będzie "cieplutko" w naszym pieknym kraju,to naród ruszy jednak do Chorwacji i mogą być tłumy. :o :o :o
A co do tych dotacji to tak jest w całej polsce bo mi też nie dadzą ani grosza.Mam marznąć nad polskim morzem-to jest poprostu chore !!!!!!!!!!!!
Teraz kiedy możemy swobodnie podróżować i wczasować sie gdzie chcemy to jakiś idiota wymyslił że dofinasować można jedynie wczasy krajowe !!!! Banda idiotów i tyle !!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.07.2004 09:16

Turistow jest mniej - tylko raz stale w korku na moscie w Trogirze
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 09:34

http://biznes.onet.pl/0,948664,wiadomosci.html o Chorwacji ani słowa niestety
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.07.2004 10:08

Tylko co to za podumowanie obejmujące jedynie biura podróży. Wiadomo że do Chorwacji znakomita większość Polaków udaje się bez niczyjego pośrednictwa. Dlatego w statystykach biur turystycznych Hrvatska zawsze bedzie z tyłu.
PZDR
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 10:12

ale takie podsumowanie też daje pewien obraz
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.07.2004 10:19

:papa: Wydaje mi sie ,że Polakow w tym roku jest dużo mniej :lol:

pzdr :papa: :papa:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 12.07.2004 10:50

Maciej napisał(a):Tylko co to za podumowanie obejmujące jedynie biura podróży. Wiadomo że do Chorwacji znakomita większość Polaków udaje się bez niczyjego pośrednictwa. Dlatego w statystykach biur turystycznych Hrvatska zawsze bedzie z tyłu.
PZDR

Wynika z tego ze jestesmy ekonomicznie w tyle ... nawet za Czechami i Słowakami ... i tendencja sie poglebia :cry:

Piotr
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 12.07.2004 11:05

Fender napisał(a):Teraz kiedy możemy swobodnie podróżować i wczasować sie gdzie chcemy to jakiś idiota wymyslił że dofinasować można jedynie wczasy krajowe !!!! Banda idiotów i tyle !!!! :twisted: :twisted: :twisted:

A ja pozwoles sobie nie zgodzić się z Tobą. Uważam, że to dobrze iż przez dofinansowywanie (kto ma ten ma) "promuje" się rodzimą turystykę. I nie przeszkadza to w niczym wolności swobodnego podróżowania, tudzież spędzania wakacji w wybranym przez sibie zakątku świata.
pozdrawiam
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 11:23

Statystyki mówią tylko o kierunkach ,nie mówią o kondycji turysty,
bo przecież zeby pojechac do Grecji ,czy Bułgarii też trzeba miec pieniądze. I tutaj zgodzę się z Emeraldem ,ze kazdy sam sobie wybiera kierunek bez względu na dopłaty( bo do Bułgarii czy Grecji tez przecież dopłat nie ma) a do tych krajów zwiększa się sprzedaż mimo ,ze podróż drogą lądową trwa przeciez 2 razy dłużej niż do Chorwacji(czyli transport jest droższy)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.07.2004 11:31

Piotr Lutynski napisał(a):
Maciej napisał(a):Tylko co to za podumowanie obejmujące jedynie biura podróży. Wiadomo że do Chorwacji znakomita większość Polaków udaje się bez niczyjego pośrednictwa. Dlatego w statystykach biur turystycznych Hrvatska zawsze bedzie z tyłu.
PZDR

Wynika z tego ze jestesmy ekonomicznie w tyle ... nawet za Czechami i Słowakami ... i tendencja sie poglebia :cry:

Piotr

Nie no kolega musi mieć rzeczywiście jakieś problemy z tegorocznym budżetem /domowym/ bo wszystko mu się z jednym kojarzy :oops:
Moja wypowiedź nie miała żadnego związku z tym czy Polaków nie stać czy stać tak jak info z onetu tego nie dotyczy.
Chodziło mi wyłącznie o to że mówienie o spadku zainteresowania Chorwacją /w Polsce/ tylko na podstawie danych z BIUR PODRÓŻY jest bez sensu bo do HR mało kto z POlski za ich pośrednictwem jeździ. A te statystyki mowią jedynie o liczbie sprzedanych wyjazdów /przez biura/.
Chorwacja zresztą nigdy nie będzie się w Polsce świetnie sprzedawała w biurach. Dojazd samochodem jest coraz szybszy /autostrady/ dostępnosć kwater i campingów bardzo dobra a z kolei baza hotelowa na ktorej biura bazują jest w porównaniu do innych krajów kiepściutka. Ale to nie mój problem...Campy rulezz :)
PZDR :D
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 11:44

Tutaj Macieju się z Toba nie zgodze ,bo niektóre biura warszawskie sprzedawały po 6000 miejsc w sezonie.Nie wiem czy to dla Ciebie mało czy nie ,ale gdyby te 6000 osób podzielić na samochód typu 4 osoby w środku to byłoby to 1500 samochodów osobowych.( z tym ,ze pewnie większa część jechała autokarem)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.07.2004 13:11

Nie wiem jak to jest z tym spadkiem ale tam gdzie ja byłem w Omisiu to Polaków było pod dostatkiem. Do tego Chorwaci są coraz bardziej rozpuszczeni i spadek zainteresowania dobrze by im zrobił.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.07.2004 13:46

Jako Chorwat zgadzam sie z Lukaszem
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 14:25

Jak kiedyś pisałem Leonie że mniejsza ilość turystów to czas mniej intensywnej pracy natury by odnawiać to co turyści w tej naturze zużyli.
To jest dobre dla natury,która nie może cały czas byc na najwyższych obrotach i widać to już w niektórych częściach wybrzeża,że nie daje sobie rady.
Ale jak wiesz Leon mniejsza ilość turystów to mniejszy nakład na całą infrastrukturę z tym związaną tj.np autostrady, oczyszczalnie ścieków,czy na odnawianie postkomunistycznych hoteli tych (które zostały pod
zarządzaniem państwowym)czy na twój instytut.
Także nakłady finansowe jakie Chorwacja kładzie na promocję kraju nie mogą być zaprzepaszczone.
Dlatego proponowałbym jeszcze edukację turystyczną,biznes planową Chorwatów,którzy zakładają pensjonaty,lokale gastronomiczne itd by to w co włozyli tyle pracy i pieniędzy nie poszło na marne przez to ,że szybko chcą się odkuć czy wzbogacić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko