Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spadek zainteresowania Chorwacją !!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wndsf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wndsf » 17.06.2004 11:28

Te wiadomosc o tych 40E za plaze to chyba slyszales w Prima Aprilis. A wracajac do tematu; rozwazyc tu trzeba najwazniejsza kwestie jaka w przypadku wakacji sa koszty. Chorwacja nie jest wcale tanim krajem a przy obecnym jak rowniez zeszlorocznym kursie europejskiej waluty obywatelom krajow spoza strefy euro po prostu nie oplaca sie jezdzic do chorwacji. Przy obecnym kursie dolara bardzo zachecajaca i przystepna cene maja wycieczki w strefe wlasnie dolara. Jesli wezmiemy pod uwage ze koszt pobytu w Chorwacji w apartamencie i koszt 2 tygodni w 4 gwiazdkowym hotelu w Egipcie, Turcji i na wyspach jest taki sam coraz mniejsza liczba turystow w Chorwacji przestaje dziwic. Nasi rodacy sa rowniez dos specyficzni i czesto liczy sie prestiz miejsca w ktorym byli i mozliwosc pochwalenia sie przed innymi ze bylo sie w jakims egzotycznym miejscu, co wiecej lecialo samolotem i mieszkalo w hotelu z basenem. Jesli chodzi o powrot do przeszlosci to zgadzam sie z moimi przedmowcami i zeczywiscie rozwoj turystyki w Bulgarii i innych krajach bylego ZSRR na pewno bedzie odbieral turystow Chorwatom. Dla mnie jedak Bulgaria to zawsze bedzie taki "cieply baltyk" i z pewnoscia nie zrezygnuje z Jadranu. Wypadki z 11 wrzesnia zachwialy dosc powaznie turystyka lotnicza, jednak z biegiem czasu wszystko zaczyna wracac do normy, ludzie sie przyzwyczajaja a samolotow lata tak duzo ze naprawde nie ma sie czego obawiac. Bardziej zestresowany bylbym pobytem, bo ciagle rozgladalbym sie czy jakis Arab nie wpadnie do hotelu tylko po to zeby sie wysadzic w powietrze.
Konkludujac spadek liczby turystow w Chorwacji moze nam wyjsc tylko na dobre. Po pierwsze chyba wszyscy nie lubimy tloku, a po drugie bedzie wieksza mozliwosc negocjacji cen, ktore moze wroca do normalnego poziomu.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 17.06.2004 12:14

Ciepły Bałtyk to dla mnie pozytywne określenie. Gdyby nie ta odległośc to i w tym roku bym pojechał do Bułgarii.

Skąd Ci Monaa przyszło do glowy, że Chorwaci mają mniejsze od nas średnie wynagrodzenie. Nie ma co się pocieszać, sprawdzałem na stronach ichniejszego GUS-u i mają wyższe przy dość podobnym wskaźniku bezrobocia.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 20.06.2004 19:19

Dokąd jezdzili Polacy
2002 2003
NIemcy2.65mln 2.6mln
Włochy0.45 0.55
Czechy0.7 0.5
Austria 0.4 0.45
Francja0.55 0.35
Chorwacja0.3 0.35
Grecja 0.55 0.15
Hiszpania0.3 0.15
Egipt ponizej 100tys 0.1
Turcja ponizej 100tys 0.1
Bułgaria ponizej 100tys 0.1
w krajach dolarowych spadly ceny pobytu dla nas wraz z kursem dolara,Bułgaria caly czas ma tendencje wzrostową,
Chorwacja staniala ale w birach podróży o 7 % VAT,tak jak inne kraje pozaunijnne.
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 21.06.2004 17:00

byłem do tej pory w CRO tylko raz w ubiegłym roku, w sierpniu. koleżanka, która była tam wcześniej powiedziała abym przygotował się na 8 euro za nocleg od osoby. dojechałem a tam wołają 15 euro - szok! utargowałem na 11 euro. rozumiem, że chorwaci mają piękny kraj, warto za to jest zapłacić, ale te ceny to jednak lekkie przegięcie. spadek zainteresowania tym krajem jest bardzo dobrą wiadomością, może się opamiętają i przestaną wołać nie wiadomo ile, za usługi turystyczne. biorąc pod uwagę moje doświadczenia z ubiegłego roku, jadę teraz do CRO we wrześniu - mam nam myśli tłok, bo wakacje były wspaniałe, innaczej drugi raz bym się tam nie wybierał.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 21.06.2004 18:44

Wybrałeś sierpień ,a to miesiąc gdy całe Włochy jadą na wakacje.
Niemcy też w duzym procencie.Dlatego te ceny.Nastepnym razem wybierz lipiec.
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 07.07.2004 16:15

Czy są jakieś nowe informacje na ten temat? A może powracający cos by napisali. Bardzo liczę na nizszą frekwencję, to co w zeszłym roku działo się Omisu przekraczało wszelkie granice przyzwoitości...
PZDR.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 07.07.2004 16:31

jaccco napisał(a):Czy są jakieś nowe informacje na ten temat? A może powracający cos by napisali. Bardzo liczę na nizszą frekwencję, to co w zeszłym roku działo się Omisu przekraczało wszelkie granice przyzwoitości...
PZDR.

Mówisz i masz http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2502&idnews=4907202&page= dane dotyczą I-go tygodnia lipca.
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 07.07.2004 16:39

Dzięki, choć nie wszystko zrozumiałem :roll:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 07.07.2004 16:43

jaccco napisał(a):Dzięki, choć nie wszystko zrozumiałem :roll:

... i ja też,ale cyfry mówią same ... Oby tak dalej.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 08.07.2004 09:20

Ten watek nalezaloby polaczyc z watkiem "Utracona Chorwacja" ......

Piotr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.07.2004 05:57

A oto jak w HR tłumaczy się mniejszą liczbę turystów w czerwcu i lipcuhttp://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2502 .Z grubsza przyczyny są następujące (moja znajomość jęz. chorwackiego jest "taka sobie" i proszę o ew. korekty ) :
- wysokie ceny w HR ;
- piłkarskie ME w Portugalii ;
- sierpniowe IO w Atenach ;
- recesja w Europie Zach. ( o czym w polskich mediach w propagandowym "eurozapatrzeniu" nic się nie mówi - to już tylko moja uwaga ),a szczególnie w Niemczech,Włoszech i Austrii , która skutkuje zmniejszoną liczbą rezerwacji z tych krajów w HR;
-konkurencja cenowa i jakościowa ze strony Egiptu,Grecji,Tunezji i innych "tradycyjnych" kierunków.
Mimo to w HR nie tracą fasonu.Nadal liczy się na wzrost liczby - zwłaszcza po otworzeniu całości autostrady do Splitu - turystów,szczególnie indywidualnych.Ano , zobaczymy
Al
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al » 09.07.2004 12:20

Trzy grosze na temat cen: właśnie dostałem internetową ofertę na apartament 6-cio osobowy w Jelsie w pierwszej połowie sierpnia za 125 Euro za dobę!!! Czyż to nie zgroza?!?!?
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 09.07.2004 12:42

Al napisał(a):Trzy grosze na temat cen: właśnie dostałem internetową ofertę na apartament 6-cio osobowy w Jelsie w pierwszej połowie sierpnia za 125 Euro za dobę!!! Czyż to nie zgroza?!?!?

Chorwaci też poczucie humoru mają :D
Al
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al » 09.07.2004 13:03

Taaa..... Ale oferta brzmiała jak najbardziej serio:)) Zamailowałem, żeby znaleźli coś o połowę tańszego - zobaczymy :) :)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.07.2004 14:02

Al napisał(a):Trzy grosze na temat cen: właśnie dostałem internetową ofertę na apartament 6-cio osobowy w Jelsie w pierwszej połowie sierpnia za 125 Euro za dobę!!! Czyż to nie zgroza?!?!?

I niech się teraz głowią , jak poprawić dochody budżetu :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko