Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacerowym krokiem...2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 27.07.2010 18:49

Aldonka oj warto się zatrzymać na dłużej w Splicie, przynajmniej masz cel na przyszły rok :lol:

monia tu bluzki, tam buty :wink:

plavac napisał(a): To białe urządzenie, którego dotykacie, to wehikuł czasu :!:
Przeniosło Was cały rok do przodu :wink:

Witaj plavac :lol: , ale wyłapałeś :roll: , uśmiałam się :wink:

wojanku witam :D
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 30.07.2010 20:10

Kolejny dzień, to niestety ostatni dzień w Primosten , smutek przepełni serce me :cry:
Wstajemy z Łukaszem rano (aaaa wczoraj też wstaliśmy i zrobiliśmy spacerek, po jeszcze uśpionym miasteczku), jak co roku obiecuję, ze codziennie będę wstawała wcześnie rano no i no i udało 2 razy ;)

a to fotka z wczoraj :)

Obrazek

Robimy spacerek przez Starówkę, rundka do kościoła i z powrotem inną drogą, no dobra jestem kontent

Obrazek

Obrazek

siadamy na zasłużoną kawkę, która smakuje wybornie o tej porze dnia :hearts:

Obrazek

W kawiarenkach obok siedzą tambylcy i też rozkoszują się kawą .

Nasz dzisiejszy cel to targ rybny. Chcemy dzisiaj urządzić sobie grilla wieczorem. Łukasz długo wybiera ryby, później czekamy, aż miły pan je wypatroszy i z łusek oskubie ;).

Obrazek

Obrazek

...a ja cykam foty :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z takim łupem ruszmy już do domku na kolejną kawkę. A tam spotykamy gospodarza, który zagląda nam w siatę i mówi, że doskonały wybór 8O , pyta o której chcemy robić grilla, bo on dzisiaj ma gości i też będą korzystać z grilla, ale się dogadujemy i pędzimy na śniadanko.
Dzisiejszy dzień to totalne lenistwo i pożegnanie z naszym miejscem na ziemi ;)

Dzisiaj się plażujemy i na dodatek idziemy na plażę dla mięczaków :devil: , bo Borys wypatrzył tam jakiś kolegów - ale ok., niech chłopak tez ma coś z wakacji ;)

Najpierw skakanki - nie wiem jak on to robi w tym upale???

Obrazek

Obrazek

A później błogie lenistwo i bieganie na lody, naleśniki, arbuzy itp

Obrazek

idziemy jeszcze na spacer dookoła starówki, znajdujemy różne skarby:

Obrazek

Obrazek

Około 17.00 zwijamy się do domu, bierzemy się za nasze ryby, a tu nagle ktoś puka do drzwi, no dobra otworzymy, niech nieszczęśnik tam nie stoi - a tu nasz gospodarz.
Zaczyna nam tłumaczyć, ze ma przyjaciela, co ma restaurację 10 kroków stąd i tam jest murowany grill i jak chcemy to możemy dać swoje poranne nabytki i za 10 minut będziemy mogli się nimi rozkoszować, patrzymy na niego nieufnie < a może zabrakło mu ryb, na dzisiejsze przyjęcie dla przyjaciół>, takie myśli mi się kołaczą w głowie, ale ok., ciekawość i chęć zjedzenia ryby przyrządzonej przez mistrza zwycięża.
Oddajemy nasze poranne łupy i po ok. 15 minutach wracają do nas. Muszę przyznać, że to było mistrzostwo świata!!! Takich ryb jeszcze nie jadłam.

Po naszych kulinarnych uniesieniach ruszamy na zachód słońca na górę Kremik.
Po zeszłorocznych doznaniach wjazdowych mam lekkiego stresa, ale dam radę! Wyjeżdżając Łukasza tato coś wspomina o tankowaniu (byli dzisiaj w KRKa) - spoko, spoko, damy radę, Łukasz lubi jeździć na oparach - może niektórzy pamiętają poprzednie relacje...

No dobra wjeżdżamy, nie jest łatwo, znowu mało się nie duszę, ze stresu (przypominam - w takich sytuacjach przestaję oddychać), ale, ale udało się.

Strasznie dzisiaj wieczorem wieje, nasz gospodarz wspominał, że jutro mają być burze...
No ale jutro, to jutro, a dzisiaj jest dzisiaj i podziwiamy zachód słońca, który jakoś szybko się kończy...

Obrazek

Obrazek

Idziemy do samochodu, a on nie chce odpalić <ciekawe dlaczego?>, no nic, ale udało się jedziemy kawałek i nagle nie jedziemy - i już nie pojechaliśmy, czyżby zabrakło nam paliwa???
Jestem wściekła jak osa! No i ktoś musi dymać do miasta z kanisterkiem :twisted: , ciekawe kto???

Zrobiło się już porządnie ciemno. Postanawiam, że ja z Borysem idziemy pieszką i nie będziemy czekać, Łukasz dyma po paliwo, a rodzice czekają przy samochodzie. Idąc tak raźnie i wesoło z synem opowiadamy sobie horrory, ale na szczęście docieramy do cywilizacji po niedługim czasie, uff!

Kierujemy się w stronę domu, reszty jeszcze nie ma - ale nie mija 5 minut, jak słyszę podjeżdżające auto. Złość mi przeszła i teraz mam gooopawkę z tego powodu.
Idziemy jeszcze do miasteczka, na pożegnalne lody i winko. Borys zalicza skakanki, na Starówce znowu grają, jest bardzo przyjemnie i żal wyjeżdżać... :?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 01.08.2010 13:32

Marsylia - gdzieś Ty była jak Ciebie nie było? Tu taka cisza przez kilka miesięcy była, człowiek sobie na wakacje wyjechał, a tymczasem nie dość że powróciłaś do relacji, to jeszcze ją powoli kończysz???????
Zdjęcia Splitu baaardzo fajne (ja już gdzieś pisałam, że bardzo lubię Twojego fotografa), rybki smakowite (znaczy się z opisu wynika, a ja tam wierzę Ci na słowo :wink: ), ale najbardziej ubawiła mnie technika tankowania Twojego męża (tak sobie pomyślałam, że musieli razem z Moim być na jednym szkoleniu :wink: :lol: )

pozdrawiam
:D
Ostatnio edytowano 01.08.2010 20:26 przez Tymona, łącznie edytowano 1 raz
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 01.08.2010 15:12

Podoba mi się ten "niepośpiech" przy kolejnym wyjeździe w to samo miejsce :) wszystko powolutku, na wszystko mamy czas. Też tak chcę :)
insane
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) insane » 01.08.2010 18:20

Marsylia gdybyś miała polecić (jak na pierwszą wizytę w Chorwacji:) Primosten czy Makarska Riviera? głowa boli od czytania tych wszystkich postów. Wyruszamy w niedziele 8 sierpnia a do tej pory nie wiemy gdzie....:) ciągle zmieniamy zdanie po przeczytaniu następnych postów...
Jedziemy w 6 osób. Wiek od 25-30 lat. Bardzo Cie proszę o pomoc :)
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 01.08.2010 18:56

Tymonka, jak się cieszę, że Cię widzę :hearts: :hearts: :hearts:

Tymona napisał(a):Marsylia - gdzieś Ty była jak Ciebie nie było? Tu taka cisza przez kilka miesięcy była

a normalnie zaginęłam w akcji, ale już wróciłam i mam zamiar skończyć to moje pisane :lol:

Katarinka taki "niepośpiech" jest bardzo uroczy, ja polecam gorąco :!:

insane hmmm...moje miejsce w Chorwacji to Primosten, więc co mogłabym polecić innego :?: Primosten jest cudny ze względu na swoją starówkę, na plaże do wyboru, do koloru, nie jest zbyt duży, ale rozrywek nie brakuje :lol: .
Co mogę doradzić, to poczytaj więcej relacji, pooglądaj zdjęcia i wybieraj :coool:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.08.2010 19:30

marsylia napisał(a):Co mogę doradzić, to poczytaj więcej relacji, pooglądaj zdjęcia i wybieraj :coool:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
W sumie to jakieś . . . tysiąc miejsc :lol: :lol: :lol: :lol:

Jakie to szczęście , że Twoje zaginięcie w akcji mamy już za sobą :D

Pozdrawiam
Piotr
insane
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) insane » 02.08.2010 20:17

marsylia : bardzo dziękuje za odpowiedz :D
Zdecydowaliśmy sie na Primosten. Wyruszamy w niedziele wieczorem i już nie mogę sie doczekać... :lol:
Napisz mi proszę w wolnej chwili :wink: czy jest tam jakiś targ lub większy sklep? a może masz namiary na jakąś fajną kwaterę? lub w którym rejonie najlepiej szukać kwater...
insane
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) insane » 02.08.2010 20:21

chciałam jeszcze dodać, że Twoje zdjęcia są Rewelacyjne!!
insane
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) insane » 02.08.2010 21:14

marsylia właśnie sobie skopiowałam Twoje cudne opowiadania i będę miała super lekture jutro w pracy!!
Jestem pod wielki wrażeniem Twoich zdolności do wylewania wspomnień na "papier". Pierwsza klasa. Już się czuje jakbym tam była:)
a tak a propos, to jesteśmy sąsiadkami:) ja jestem Lubinianką, ale w Głogowie mam rodzinę :D (jaki ten świat mały)
:lol:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 03.08.2010 08:02

piotrf dzięki za miłe słowa :lol:

insane myślę, że to dobry wybór :lol: i już Ci zazdroszczę.
W Primosten jest duży Konzum - blisko plaży, fontanny...na pewno znajdziesz, jest też dużo mniejszych sklepów np. Studenac, w których też można wszystko kupić. Jest bazarek, na którym kupowaliśmy owoce i warzywa, a obok jest piekarnia (opisywałam to chyba w relacjach, a jak nie ja , to ktoś inny :wink: ).
Co do kwatery, myślę, że najlepiej jak sami się rozejrzycie, gdzie Wam się podoba, albo gdzie będą miejsca...my dwa razy mieszkaliśmy na Ivana Gondulica, bo widok stamtąd jest przepiękny :hearts: :hearts: :hearts:
Dzięki za miłe opinie :oops: .
A świat jest baaardzo mały, oj masz rację :lool: :lool: :lool: .
Życzę udanego wypoczynku :!: I mam nadzieję, że później będziemy mogli coś poczytać :lol:
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 03.08.2010 08:19

Mam pytanko jak dostać się na górę Kremik? Byłem w tym roku w Primosten i cały czas zastanawiałem się którędy tam wjechać?
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 03.08.2010 09:31

:D Witam Marsylio.Pienkna jest twoja relacia i zdiencza mojego Splita nocom naj lepie zostacz kilka dni i zobaczyt jak sie żije w Splitu.Kamaj padni na spotkanie Welikopolskich Cromanijakuw w tom sobote,milo by bilo Cie upoznacz.Pozdrawliam :D :D :D :D :D
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 04.08.2010 08:01

kammaj napisał(a):Mam pytanko jak dostać się na górę Kremik? Byłem w tym roku w Primosten i cały czas zastanawiałem się którędy tam wjechać?

kammaj hmmm...jakby Ci to powiedzieć...jest taka szutrowa droga, już za miasteczkiem i za tym starym, rozwalającym się hotelem, skręcasz w prawo, zamykasz oczy :wink: i jedziesz pod górę :lol:
W relacji z zeszłego roku jest kilka fotek

Josko witaj :D , dziękuję za ciepłe słowa. Chętnie bym wpadła na spotkanie, będę nawet blisko, jadę odwiedzić mamę do Głogowa, ale czasu za mało :( . Pozdrawiam :!:
Ostatnio edytowano 04.08.2010 09:16 przez marsylia, łącznie edytowano 1 raz
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.08.2010 08:33

Cudnie, bardzo mi się Wasz "spacerowy krok" podoba. Rybek zazdroszczę przepysznych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Spacerowym krokiem...2009 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone