02.01 - Most Tumski i kościół NMP na PiaskuNa Ostrowie Tumskim czynnych jest ok. 100 latarni gazowych, które co wieczór zapala miejski latarnik. Niestety tym razem spóźniliśmy się na spotkanie z latarnikiem
.
Katedralną idziemy w stronę Mostu Tumskiego łączącego Ostrów Tumski z Wyspą Piasek.
Most Tumski zbudowano w 1889 r. w miejscu wcześniejszej drewnianej przeprawy. Stalową konstrukcję wyprodukowano w hucie Pielahutte w Rudzińcu koło Gliwic i Odrą przetransportowano do Wrocławia.
Przy wejściu na most od strony wyspy stoją figury św. Jadwigi patronki Śląska i św. Jana Chrzciciela z 1893 r.
Most zwany jest także
mostem miłości lub
mostem zakochanych.
Legenda głosi, że samotni powinni pogłaskać głowę lwa stojącego przy wejściu do katedry, a nastęnie przespacerować się po moście. Ma to zagwarantować rychłe znalezienie miłości swojego życia.
Most Tumski był pierwszym mostem w Polsce, na którym zakochani zaczęli wieszać kłódki. Pierwsze zawisły tu jesienią 2008 roku. Ile razy patrzę na tak
przystrojony most mam mieszane uczucia. Bo może to to i fotogeniczne, może romatyczne, ale ...
W każdym razie my swojej kłódki tam nie mamy.
Jeśli natomiast ktoś ma potrzebę zamanifestować w ten sposób swoją miłość i zagwarantować sobie nierozerwalność związku poprzez akt wrzucenia kluczyka w nurt Odry informuję, że przy wejściu na most od strony Bulwaru Włostowica często prowadzona jest sprzedaż kłódek
.
Stojący na Wyspie Piasek trójnawowy kościół Najświętszej Marii Panny zbudowano w latach 1334-75 w miejscu wcześniejszej świątyni romańskiej z 1148 roku.
W wyniku bombardowania w Wielkanoc 1945 roku kościół stracił dach, niemal wszystkie sklepienia naw bocznych i 40% sklepień nawy głównej. Podobnie jak w przypadku katedry rozważano pozostawienie świątyni w formie trwałej ruiny.
Rozmiar wojennych zniszczeń doskonale oddaje to zdjęcie.
źródłoW 1949 r. świątynię przykryto dachem, a po 1960 przystąpiono do odbudowy, zrekonstruowano sklepienia i przywrócono pierwotny gotycki wygląd wnętrza.
Kościół ma ciekawe sklepienia - trójdzielne przeskokowe sklepienia naw bocznych mają żebra ceglane, a gwieździste sklepienia nawy głównej żebra kamienne. Te trójdzielne to trochę taka
wrocławska specjalność.
Ołtarz główny z ok. 1500 r. przeniesiony został z Biblioteki Uniwersyteckiej. Natomiast ustawione przy filarach drewniane ołtarze boczne pochodzą ze zniszczonych w czasie II wojny światowej kościołów śląskich.
Możliwość zwiedzania kościoła istniej przed i po mszach św. Natomiast przez cały dzień można oglądać wnętrze zza kraty w przedsionku w bocznym wejściu do kościoła od ul. Świętej Jadwigi. Wejście to prowadzi do kaplicy św. Sebastiana z ruchomą szopką. I to właśnie szopka skłoniła mnie do wizyty w kościele na Piasku
.
Nie byłam tu całe wieki
, no dobra, ze ćwierć wieku
. Jako mała dziewczynka często przychodziłam z tatą
.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że szopka wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Drzwi się w zasadzie nie zamykały
.
Gazeta Wrocławska podawała, że w okresie świątecznym w kolejce do wejścia trzeba było stać nawet 20 minut .
Ruchoma szopka w kościele NMP istnieje już od 1967 roku. Jej pomysłodawcą i twórcą był ks. Kazimierz Błaszczyk, duszpasterz niesłyszących, który całe lata rozbudowywał szopkę o kolejne zabawki i figurki. Obecnie szopkę tworzy ok. 2000 elementów z czego ponad 100 jest ruchomych.
Szopkę można oglądać codziennie w godzinach 10-18 (w niedzielę od 14). Jest całoroczna
. No prawie całoroczna, bo od 2 lutego do 15 maja ma przerwę techniczną.
Paweł widział ruchomą szopkę po raz pierwszy. Długo potem nie mógł dojść do siebie, w zasadzie do teraz jest pod wrażeniem
.
Uzupełnieniem zdjęć niech będzie
ten film.