Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacerkiem po Wrocławiu

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.01.2016 18:18

marze_na napisał(a): Zaglądajcie i sprawdzajcie.

Nie omieszkam przy najbliżej bytności w katedrze, wtedy gdy trafię na widokowy :) dzień.
Ostatnio edytowano 27.01.2016 21:51 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 25.01.2016 18:31

ładne te zdjęcia w śniegu :) Mnie jakoś nigdy nie udaje się obejrzeć miasta zimą ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.01.2016 18:40

Ostatnio edytowano 27.01.2016 21:51 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2016 23:20

maslinka napisał(a):Nigdy nie widziałam Wrocławia "pod śnieżną kołderką", a prezentuje się wyjątkowo uroczo :)

Pudelek napisał(a):ładne te zdjęcia w śniegu :) Mnie jakoś nigdy nie udaje się obejrzeć miasta zimą ;)

Zima nareszcie się zlitowała i sypnęła na Nowy Rok trochę śniegu 8) . Szkoda było nie skorzystać z okazji, bo nie wiadomo kiedy się znowu trafi :? .
Przez całą poprzednią zimę śnieg leżał we Wrocławiu może pół dnia :roll: .

tiwa napisał(a):
marze_na napisał(a):Panorama Racławicka, budynek Poczty Głównej i budowany w ich sąsiedztwie Hilton.
Obrazek

Z tyłu zaskakująco duża bryła hotelu "ibis Styles Wrocław Centrum"; trzonolinowiec przy nim taki malutki 8O .
Niezły bałagan na tym zdjęciu

Fakt, że brakuje jakiejś spójnej koncepcji zabudowy. Developerzy wyrywają działki po kawałku i budują wg własnego widzimisię.

woj2nio napisał(a):
tiwa napisał(a):a i wrocławski smog też widoczny :( .
pzdr. :wink:

Nie będzie Kraków... "smogiem odstawał" ;)

Niestety gonimy Kraków :evil: .
Miasto zapowiadało kontrolę tego czym pali się w piecach, ale na naszym osiedlu pozytywnych efektów tych działań jakoś nie widać. Komunikacja publiczna też nie jest na tyle przyjazna by ludzie chętnie rezygnowali z własnych czterech kółek.

dangol napisał(a):
marze_na napisał(a): Zaglądajcie i sprawdzajcie.

Nie omieszkam przy najbliżej bytności w katedrze, wtedy gdy trafię na widokowy :) dzień.

Koniecznie!
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.01.2016 20:20

02.01 - Most Tumski i kościół NMP na Piasku

Na Ostrowie Tumskim czynnych jest ok. 100 latarni gazowych, które co wieczór zapala miejski latarnik. Niestety tym razem spóźniliśmy się na spotkanie z latarnikiem :( .

Obrazek

Katedralną idziemy w stronę Mostu Tumskiego łączącego Ostrów Tumski z Wyspą Piasek.

Obrazek

Obrazek

Most Tumski zbudowano w 1889 r. w miejscu wcześniejszej drewnianej przeprawy. Stalową konstrukcję wyprodukowano w hucie Pielahutte w Rudzińcu koło Gliwic i Odrą przetransportowano do Wrocławia.
Przy wejściu na most od strony wyspy stoją figury św. Jadwigi patronki Śląska i św. Jana Chrzciciela z 1893 r.

Obrazek

Obrazek

Most zwany jest także mostem miłości lub mostem zakochanych.
Legenda głosi, że samotni powinni pogłaskać głowę lwa stojącego przy wejściu do katedry, a nastęnie przespacerować się po moście. Ma to zagwarantować rychłe znalezienie miłości swojego życia.

Most Tumski był pierwszym mostem w Polsce, na którym zakochani zaczęli wieszać kłódki. Pierwsze zawisły tu jesienią 2008 roku. Ile razy patrzę na tak przystrojony most mam mieszane uczucia. Bo może to to i fotogeniczne, może romatyczne, ale ... :? W każdym razie my swojej kłódki tam nie mamy.
Jeśli natomiast ktoś ma potrzebę zamanifestować w ten sposób swoją miłość i zagwarantować sobie nierozerwalność związku poprzez akt wrzucenia kluczyka w nurt Odry informuję, że przy wejściu na most od strony Bulwaru Włostowica często prowadzona jest sprzedaż kłódek :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stojący na Wyspie Piasek trójnawowy kościół Najświętszej Marii Panny zbudowano w latach 1334-75 w miejscu wcześniejszej świątyni romańskiej z 1148 roku.
W wyniku bombardowania w Wielkanoc 1945 roku kościół stracił dach, niemal wszystkie sklepienia naw bocznych i 40% sklepień nawy głównej. Podobnie jak w przypadku katedry rozważano pozostawienie świątyni w formie trwałej ruiny.

Rozmiar wojennych zniszczeń doskonale oddaje to zdjęcie.

Obrazek
źródło

W 1949 r. świątynię przykryto dachem, a po 1960 przystąpiono do odbudowy, zrekonstruowano sklepienia i przywrócono pierwotny gotycki wygląd wnętrza.
Kościół ma ciekawe sklepienia - trójdzielne przeskokowe sklepienia naw bocznych mają żebra ceglane, a gwieździste sklepienia nawy głównej żebra kamienne. Te trójdzielne to trochę taka wrocławska specjalność.

Ołtarz główny z ok. 1500 r. przeniesiony został z Biblioteki Uniwersyteckiej. Natomiast ustawione przy filarach drewniane ołtarze boczne pochodzą ze zniszczonych w czasie II wojny światowej kościołów śląskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Możliwość zwiedzania kościoła istniej przed i po mszach św. Natomiast przez cały dzień można oglądać wnętrze zza kraty w przedsionku w bocznym wejściu do kościoła od ul. Świętej Jadwigi. Wejście to prowadzi do kaplicy św. Sebastiana z ruchomą szopką. I to właśnie szopka skłoniła mnie do wizyty w kościele na Piasku :D .

Nie byłam tu całe wieki :roll: , no dobra, ze ćwierć wieku :lol: . Jako mała dziewczynka często przychodziłam z tatą 8).
Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że szopka wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Drzwi się w zasadzie nie zamykały :D .
Gazeta Wrocławska podawała, że w okresie świątecznym w kolejce do wejścia trzeba było stać nawet 20 minut :roll: .

Obrazek

Ruchoma szopka w kościele NMP istnieje już od 1967 roku. Jej pomysłodawcą i twórcą był ks. Kazimierz Błaszczyk, duszpasterz niesłyszących, który całe lata rozbudowywał szopkę o kolejne zabawki i figurki. Obecnie szopkę tworzy ok. 2000 elementów z czego ponad 100 jest ruchomych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szopkę można oglądać codziennie w godzinach 10-18 (w niedzielę od 14). Jest całoroczna 8) . No prawie całoroczna, bo od 2 lutego do 15 maja ma przerwę techniczną.

Paweł widział ruchomą szopkę po raz pierwszy. Długo potem nie mógł dojść do siebie, w zasadzie do teraz jest pod wrażeniem :mrgreen: .
Uzupełnieniem zdjęć niech będzie ten film.

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.01.2016 21:01

Nie ma co się dziwić, że Pawła oczarowała :) , podobne odczucia miałam rok temu, też po raz pierwszy oglądając szopkę wrocławską (ale jednak większe wrażenie zrobiła na mnie przed laty szopka w Wambierzycach).

Obrazek

Niestety, nie mogłam cieszyć się przy szopce tak długo,jakbym chciała, bo to było w drugi dzień świąt i :mrgreen: tłumy były okrutne, trzeba było szybko ustępować miejsca następnym chętnym... Za to nie było tłoku przy zwiedzaniu kościoła :)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.01.2016 21:47

Ja polecam ruchomą szopkę w Bardzie Śląskim, wg mnie jest bardziej elegancka, nie tak przeładowana figurkami jak wrocławska :) .
W 2013 r. władze miasta zlikwidowały część kłódek z mostu Tumskiego, ale nowa świecka tradycja trzyma się mocno :lol: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.01.2016 22:05

marze_na napisał(a):co wieczór zapala miejski latarnik

A rano gasi...
Jako że ładnych parę lat jeździłem do pracy rowerem przez Ostrów, nieraz widziałem pana z długim kijem :cool:
marze_na napisał(a):szopka

Też nie byłem całe wieki, a dawniej, trochę więcej niż ćwierć wieku temu :wink: widywałem baaaaardzo często, jako, że uczęszczałem do przedszkola naprzeciwko :) .
Oczywiście tylko w okresie zimowym, nawet nie wiedziałem że teraz jest to atrakcja całoroczna :roll:
A zupełnie niedawno, przejeżdżając tamtędy, dowiedziałem się, że moje przedszkole to dawny kościół 8O , na dodatek bardzo stary.
Może też coś na ten temat napiszesz?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 26.01.2016 23:18

mi to bardziej przypomina wystawę w sklepie zabawkarskim niż szopkę :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.01.2016 08:56

marze_na napisał(a):...budynek Poczty Głównej...
Obrazek

W którym znajduje się, jeśli się nie mylę, jedno z dwóch w Polsce muzeów poczty i telekomunikacji (drugie jest w Gdańsku).
Moim zdaniem warte odwiedzenia.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2016 14:37

dangol napisał(a):Nie ma co się dziwić, że Pawła oczarowała :)

Odpowiedniejszym słowem od oczarowany będzie zdumiony, żeby nie powiedzieć wstrząśnięty :lol: :wink: .

tiwa napisał(a):W 2013 r. władze miasta zlikwidowały część kłódek z mostu Tumskiego, ale nowa świecka tradycja trzyma się mocno :lol: .

W 2015 roku miały zostać odcięte wszystkie kłódki, bo most miał przejść kapitalny remont. Widocznie kasy zabrakło :? .

kulka53 napisał(a):A zupełnie niedawno, przejeżdżając tamtędy, dowiedziałem się, że moje przedszkole to dawny kościół 8O , na dodatek bardzo stary.
Może też coś na ten temat napiszesz?

Dawny kościół św. Anny, a po drodze jeszcze szpital. Jak uda się mu cyknąć aktualne fotki to na pewno się tu pojawi.

Pudelek napisał(a):mi to bardziej przypomina wystawę w sklepie zabawkarskim niż szopkę :D

Mimo centralnego usytuowania Święta Rodzina i Trzej Królowie gubią się wśród masy zabawek :D .

Nefer napisał(a):
marze_na napisał(a):...budynek Poczty Głównej...

W którym znajduje się, jeśli się nie mylę, jedno z dwóch w Polsce muzeów poczty i telekomunikacji (drugie jest w Gdańsku).
Moim zdaniem warte odwiedzenia.

Ostatni (i chyba jedyny) raz byłam tam na wycieczce klasowej w podstawówce :oops: .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.01.2016 14:51

marze_na napisał(a):Ostatni (i chyba jedyny) raz byłam tam na wycieczce klasowej w podstawówce :oops: .

Ja byłem dość dawno temu, chyba w 2001 roku, już jako dorosły człowiek. Nie wiem więc, jak jest teraz, ale wtedy mi się podobało :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.01.2016 21:29

02.01 - Ostrów Tumski nocą

Zima ma taką zaletę, że szybko robi się ciemno :mrgreen: .
Mimo dużego mrozu nie możemy sobie odmówić jeszcze jednego przejścia Katedralną. Wieczorem prezentuje się jeszcze piękniej 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pewnym momencie zaroiło się od amatorów nocnej fotografii :roll: :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz kościół św. Krzyża z Nepomucenem

Obrazek

Obrazek

i Most Tumski z kościołem NMP na Piasku.

Obrazek

Obrazek

i można wracać do auta. :papa:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 30.01.2016 23:17

Bajkowe zdjęcia :D . Tym bardziej doceniam piękno tych miejsc, bo jestem w trakcie lektury książki "Obce miasto Wrocław 1945 i potem" . Leksykon architektury Wrocławia też kupiłem :oczko_usmiech: . Spokojnie czekam na kolejne odcinki 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.01.2016 13:55

tiwa napisał(a):Tym bardziej doceniam piękno tych miejsc, bo jestem w trakcie lektury książki "Obce miasto Wrocław 1945 i potem"

Ta książka ma świetne recenzje :!: Wśród opinii bardzo często przewija się stwierdzenie, że po lekturze patrzy się na miasto zupełnie inaczej. I pewnie coś w tym jest.

Ja bardzo żałuję, że nie miałam szansy porozmawiać ze swoimi dziadkami o ich pierwszych latach w powojennym Wrocławiu :cry: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Spacerkiem po Wrocławiu - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies