Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacerkiem po Wrocławiu

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.01.2016 11:02

dangol napisał(a):Na Ostrów Tumski mamy z domu spacerkiem około pół godziny, toteż bywamy tam dość często, tyle że raczej :roll: o cieplejszej porze roku.

Też mamy około pół godziny, ale autobusem :wink: . Zimę lubię i szczerze mówiąc trochę mi jej w mieście brakuje :) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.01.2016 11:05

02.01 - Ostrów Tumski - ulica Katedralna

Przed nami ulica Katedralna, najstarsza ulica miasta. Wytyczona ok. 1000 roku łączyła książęcy zamek z katedrą. Dziś jest najbardziej reprezentacyjną ulicą Ostrowa Tumskiego. Stoją tu pieczołowicie odrestaurowane renesansowe kamieniczki i pałace należące do instytucji duchownych i władz kościelnych. Ma to swoje uzasadnienie jeszcze w średniowieczu, od 1315 roku Ostrów Tumski należał bowiem do władz kościelnych. Na prowadzącym na wyspę Moście Tumskim stanął wówczas słup graniczny państwa kościelnego, a wyspę wyłączono całkowicie spod jurysdykcji świeckiej.

Obrazek

Na pewno warto zajrzeć pod numer 9, gdzie mieści się Rektorat Papieskiego Wydziału Teologicznego, wejść na dziedziniec i dalej do rozpościerającego się na tyłach ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałac pod numerem 11 stanowi od 1945 r. rezydencję Arcybiskupa Metropolity Wrocławskiego. To tutaj u arcybiskupa Gulbinowicza 3 grudnia 1981 r. ukryto 80 milionów dolnośląskiej Solidarności.
Następny pałac zajmuje Kuria Metropolitarna, a kolejny to dawny pałac biskupi gdzie obecnie mieści się Papieski Wydział Teologiczny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1945 r. w wyniku bombardowań armii radzieckiej budynki te obrócone zostały w ruinę. O skali zniszczeń wojennych przypomina dzisiaj fotografia na murze.

Obrazek

Obrazek

Przed nami katedra św. Jana Chrzciciela. Ale jej wypada poświęcić osobny odcinek.

Obrazek

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2016 11:25

marze_na napisał(a):w wyniku bombardowań armii radzieckiej budynki te obrócone zostały w ruinę

Obrazek

Podobno, nie wiem czy to prawda :roll: , w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok 8O , taki jakie stoją niewiele dalej, przy ulicy Wyszyńskiego...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2016 13:54

kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda :roll: , w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok 8O , taki jakie stoją niewiele dalej, przy ulicy Wyszyńskiego...

Może będzie hoteli dla gości księży, akurat jest ich tu duże skupienie :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.01.2016 19:02

piekara114 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda :roll: , w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok 8O , taki jakie stoją niewiele dalej, przy ulicy Wyszyńskiego...

Architektoniczną :mrgreen: maszkarą na Ostrowie Tumskim był budynek przychodni studenckiej na Pl. Katedralnym. Czy hotel, jaki ma ją zastąpić w tym miejscu, będzie tu :roll: pasował ? Wątpię, chociaż niewątpliwie od przychodni ładniejszy będzie :wink: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.01.2016 19:06

Ostatnio edytowano 27.01.2016 21:49 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.01.2016 19:34

Nie miałem okazji spacerować po Wrocławiu - więc jestem :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.01.2016 20:41

Ostatnio edytowano 27.01.2016 21:49 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2016 22:15

dangol napisał(a):Architektoniczną :mrgreen: maszkarą na Ostrowie Tumskim był budynek przychodni studenckiej na Pl. Katedralnym.

O, rzeczywiście, zapomniałem o tym cudzie architektury :roll: , a nawet tam bywałem.
Całe szczęście, że już go nie ma... i chyba cokolwiek by tu nie powstało, będzie lepsze :idea:
No chyba, żeby miała to być galeria handlowa :wink:

A drugim podobnym koszmarkiem, choć nieco mniej rzucającym się w oczy był budynek pomocniczy dobudowany do dawnego PAN-u, czyli dzisiejszego Papieskiego Wydziału Teologicznego. Dziś, po przebudowie, mieści się w nim Aula PWT
Nie udało mi się znaleźć żadnego starego zdjęcia tego budynku :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.01.2016 22:59

Janusz Bajcer napisał(a):Nie miałem okazji spacerować po Wrocławiu - więc jestem :lol:

Witam :D .

8O
Patrząc co władza ludowa postawiła w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku może i rzeczywiście były takie pomysły :? .

Całe szczęście plan odbudowy Ostrowa Tumskiego zrealizowano całkiem zgrabnie. Paweł wyszperał grafikę autorstwa prof. E. Małachowicza porównującą zabudowę północnej strony ul. Katedralnej i pl. Katedralnego sprzed 1945 r. i po odbudowie w 1988 r.
Pełny rozmiar klik.

Obrazek
Źródło: nieoceniony dolny-slask.org.pl

piekara114 napisał(a):

Spokojnie :lol: . Nic nie będzie. Nie ma aktualnie żadnych koncepcji zabudowania tego terenu.

kulka53 napisał(a):
dangol napisał(a):Architektoniczną :mrgreen: maszkarą na Ostrowie Tumskim był budynek przychodni studenckiej na Pl. Katedralnym. Czy hotel, jaki ma ją zastąpić w tym miejscu, będzie tu :roll: pasował ?

O, rzeczywiście, zapomniałem o tym cudzie architektury :roll: , a nawet tam bywałem.
Całe szczęście, że już go nie ma... i chyba cokolwiek by tu nie powstało, będzie lepsze :idea:
No chyba, żeby miała to być galeria handlowa :wink:

Nie wiadomo co powstanie, ale gorsze od przychodni być nie może :roll: :lol: .

Budowa hotelu de facto jeszcze w ogóle się nie rozpoczęła. Na pewno w międzyczasie zmienił się mpzp dla tej działki.
Wizualizacje, jakie pokazał inwestor parę lat temu, mnie akurat przypadły do gustu, ale czy są ciągle aktualne nie mam pojęcia :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dangol napisał(a):Dwa z ośmiu aniołków są ł 8O yse! Wg legendy ...

Pisałam o tym :mrgreen: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.01.2016 08:02

marze_na napisał(a): Pisałam o tym :mrgreen:

Fakt :oops: , nawet dokładniej 8) !
Potraktujmy więc mój wpis jako komentarz do fotki z łysolkami - dla tych, co czytają nieuważnie :oczko_usmiech: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 20.01.2016 12:05

Było hura, a teraz brawo, brawo, brawo :!: Ze trzy miesiące temu byłem na jesiennym spacerze (z żoną) na opisywanym przez Ciebie Ostrowie Tumskim. Było cicho i pięknie :P . Jakże inne miejsce niż Rynek, gdzie zawsze pełno ludzi.
pzdr. :wink:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 20.01.2016 19:58

Fajny Wrocław :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.01.2016 21:53

Rzadko , bo rzadko, ale zawsze z wielkim sentymentem odwiedzam Wrocław. :D Ostrów Tumski z Katedrą, to koniecznie, ale i ogród botaniczny (najbardziej wielkoliściowa paulownia puszysta utkwiła mi w pamięci), i rząd platanów nad Odrą... Ostatnio na chwilę dwa lata temu... Chętnie teraz z Wami pospaceruję. :)

marze_na napisał(a): Mam tylko nadzieję, że nie zabraknie mi zapału :lol: .

Podziwiam i trzymam kciuki. 8) :D

Pozdrawiam serdecznie
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.01.2016 23:00

tiwa napisał(a):Ze trzy miesiące temu byłem na jesiennym spacerze (z żoną) na opisywanym przez Ciebie Ostrowie Tumskim. Było cicho i pięknie :P . Jakże inne miejsce niż Rynek, gdzie zawsze pełno ludzi.

Fakt, Ostrów Tumski ma niezwykły klimat :) .

marko350 napisał(a):Fajny Wrocław

Pewnie, że fajny. Warto przyjechać chociaż na weekend 8) .

Jolanta M napisał(a): Chętnie teraz z Wami pospaceruję. :)

Będzie nam niezmiernie miło :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Spacerkiem po Wrocławiu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies