dangol napisał(a):Na Ostrów Tumski mamy z domu spacerkiem około pół godziny, toteż bywamy tam dość często, tyle że raczejo cieplejszej porze roku.
Też mamy około pół godziny, ale autobusem

dangol napisał(a):Na Ostrów Tumski mamy z domu spacerkiem około pół godziny, toteż bywamy tam dość często, tyle że raczejo cieplejszej porze roku.
marze_na napisał(a):w wyniku bombardowań armii radzieckiej budynki te obrócone zostały w ruinę
kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda, w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok
, taki jakie stoją niewiele dalej, przy ulicy Wyszyńskiego...
piekara114 napisał(a):kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda, w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok
Może będzie hoteli dla gości księży, akurat jest ich tu duże skupienie
dangol napisał(a):Architektonicznąmaszkarą na Ostrowie Tumskim był budynek przychodni studenckiej na Pl. Katedralnym.
Janusz Bajcer napisał(a):Nie miałem okazji spacerować po Wrocławiu - więc jestem
kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda, w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok
piekara114 napisał(a):kulka53 napisał(a):Podobno, nie wiem czy to prawda, w miejscu tego budynku i muru po prawej (i znajdującej się za nim Księgarni Archidiecezjalnej) tak dla sąsiedztwa Katedrze zamierzano wybudować piękny 10-piętrowy blok
Może będzie hoteli dla gości księży, akurat jest ich tu duże skupienie
kulka53 napisał(a):dangol napisał(a):Architektonicznąmaszkarą na Ostrowie Tumskim był budynek przychodni studenckiej na Pl. Katedralnym. Czy hotel, jaki ma ją zastąpić w tym miejscu, będzie tu
pasował ?
O, rzeczywiście, zapomniałem o tym cudzie architektury, a nawet tam bywałem.
Całe szczęście, że już go nie ma... i chyba cokolwiek by tu nie powstało, będzie lepsze
No chyba, żeby miała to być galeria handlowa
dangol napisał(a):Dwa z ośmiu aniołków są łyse! Wg legendy ...
marze_na napisał(a): Mam tylko nadzieję, że nie zabraknie mi zapału.
tiwa napisał(a):Ze trzy miesiące temu byłem na jesiennym spacerze (z żoną) na opisywanym przez Ciebie Ostrowie Tumskim. Było cicho i pięknie. Jakże inne miejsce niż Rynek, gdzie zawsze pełno ludzi.
marko350 napisał(a):Fajny Wrocław
Jolanta M napisał(a): Chętnie teraz z Wami pospaceruję.![]()