Zawsze mam duży dystans do tego typu zestawień, bo najczęściej są sponsorowane
. Nie mniej z chęcią się do tego rankingu odniosę
. Lecimy po kolei.
1.
DROGA MLECZNA - nie znam, nie byłam, nawet nie słyszałam
.
"Na mieście" jemy rzadko, a jeżeli już wychodzimy to tylko na pizzę i kuchnię włoską w ogóle. Poza tym wszelkie wege i tak jest poza kręgiem moich zainteresowań.
2.
CAFE MUZEUM - nie znam, nie byłam, nawet nie słyszałam
.
Za to na pewno będę chciała szybko to miejsce odwiedzić, bo wygląda obiecująco
3.
MACHINA ORGANIKA - coś tam mi się o uszy obiło i chyba faktycznie jest topowe, ale jako mięsożerca i pożeracz cukru, do tego tolerujący gluten i laktozę takich lokali nie rejestruję
. Tym bardziej, że wyrastają ostatnio jak grzyby po deszczu
.
4.
SZYNKARNIA - parę razy byliśmy ze znajomymi na piwku, zanim nie odkryliśmy
Targowej. Duży wybór piw rzemieślniczych, ciekawe jedzenie, ale za mało klimatu.
5.
SZLAK EBERHARDA MOCKA - dla fanów Marka Krajewskiego i Mocka pozycja obowiązkowa
.
Ja "chodziłam" po Breslau razem z Mockiem podczas każdej lektury i w głowie odtwarzałam topografię miasta
.
6.
CENTRAL CAFE wg. tripadvisora od dłuższego czasu kawiarnia numer 1 we Wrocławiu.
W Dzielnicy Czterech Świątyń mamy inne ulubione miejsce na kawę.
7.
WROCŁAWSKI BAZAR SMAKOSZY - miejsce rzeczywiście smaczne, modne, popularne, kultowe... Wszystko jak w opisie
8.
BARBARA - po reaktywacji przy okazji ESK nie miałam jeszcze okazji odwiedzić tego miejsca.
9.
G COFFEE COMPANY - nie znam, nie byłam, nawet nie słyszałam. Rzadko bywam w tej okolicy.
10.
SZAJNOCHY 11 - dla miłośników sushi ponoć miejsce numer jeden w mieście. Tak mówią, ja sushi nie jadam.
11.
BULWAR DUNIKOWSKIEGO[i] - pięknie odremontowane bulwary Były już w relacji .
12. [i]MALARSKA 25 - miejsce dość nowe na kulinarnej mapie. Słyszałam już jednak o paru miłośnikach serwowanej tam kuchni
. Sama jeszcze nie sprawdziłam.
13.
MLECZARNIA - Uwielbiam
. Niezmiennie od czasów jeszcze studenckich
. Miejsce ma swój niepowtarzalny styl i klimat. Duży plus za ogródek przy Synagodze
No i na Włodkowica jest, a to jedna z moich ulubionych ulic
.
14.
ZZ TOP - nie znam, nie byłam, nawet nie słyszałam.
15.
DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM FILMOWE - moje ulubione kino
W ogóle chodzimy tylko do kin studyjnych, a multikina w galeriach handlowych omijamy szerokim łukiem. W DCFie pachnie kawą, nikt nie siorbie coli i nie mlaska popcornem. Można skorzystać z szatni. Kulturka
.
16.
KONTYNUACJA - zawsze są tam tłumy, ale osobiście nie rozumiem fenomenu tego miejsca
. Stworzone nie z zamiłowania do piwa, a dla zbijania kasy, bo akurat pojawiła się moda na piwa kraftowe. Odwiedzane chyba dla lansu
.
(Było kiedyś we Wro świetne miejsce na piwo, tworzone z pasją i ze świetnym klimatem.) 17.
ZAZOO BEACH BAR - nie byłam, za daleko mamy
.
18.
BISTRO CHARLOTTE - nie znam, nie byłam, nawet nie słyszałam.
19.
BROWAR ZŁOTY PIES - komercyjnie i lasnersko. Chyba pozazdrościli Kontynuacji
.
20.
TARGOWA CRAFT BEER - jeśli umawiliśmy się ostatnio na piwo ze znajomymi to zawsze w Targowej
. Można więc chyba powiedzieć, że to nasze ulubione miejsce na piwo
.
Mieści się w Hali Targowej, która sama w sobie też jest warta uwagi
gusia-s napisał(a):Późno ale się melduję, gdyż Wrocław w niedalekim planie
Z nieba mi spadłaś z tą relacją.
Mam nadzieję, że przyda się w praktyce
.