Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.03.2012 22:52

Franz napisał(a):W dzieciństwie Verne, Dumas i May byli moimi ulubionymi pisarzami.

Mamy jednak więcej wspólnego :wink:

Franz napisał(a):Ale "Sandorfa" czytałem dopiero znacznie, znacznie później. Mam PDFa, tyle że w oryginale.

Nie czytałem :oops: ale oglądałem ekranizację :)
To nie to samo , wiem , ale lepszy rydz , niż nic . . .

Pozdrawiam
Piotr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.03.2012 05:18

Franz napisał(a):W dzieciństwie Verne, Dumas i May byli moimi ulubionymi pisarzami.

W drugiej klasie podstawówki całą jedna lekcją opowiadałem "Dwa lata wakacji" :D

Dołączyłbym do tej trójki Sienkiewicza i byłby komplet :)

Franz napisał(a):Mam PDFa, tyle że w oryginale.

W oryginale też już mam - to free book.

Ale chyba się nie skuszę. Nie miałem do czynienia z francuskim jakieś ćwierć wieku :?

Zobaczymy co z tym filmem :)

EDIT: mam już wersję książki po polsku :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2012 11:53

weldon napisał(a):Dołączyłbym do tej trójki Sienkiewicza i byłby komplet :)

W kwestii polskich pisarzy, to Sienkiewicz miał u mnie szersze towarzystwo, że wymienię tylko Kraszewskiego, Bunscha czy Szklarskiego.

weldon napisał(a):mam już wersję książki po polsku :)

Chociaż francuskich pisarzy na ogół wolę czytać w oryginale, to nie będę ukrywał - zazdroszczę Ci tej e-biblioteki. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.03.2012 12:39

http://chomikuj.pl/weldon

- w zakładce: książki.

Verne jest jeszcze na wierzchu, bo dawno porządku nie robiłem.

Jakbyś się bał Acta, to mi chomik zablokował dostęp do pozycji, do których ktoś sobie rości jakieś prawa :D

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2012 12:56

weldon napisał(a):<...>

Masz tego...

Większość ponad 1M - za duzo smsów do wysłania... ;)
Pozostanę z samym podziwem.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.03.2012 13:14

Na sms'y nie namawiam, ale jakbyś coś znalazł, to podeślij adres na weldon(at)wp.pl, to ci prześlę.

Zresztą Piotrkowi też, żeby nas nie popędził :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.03.2012 21:31

Nie popędzi :lol: tego możecie być pewni

Jeżeli o księgozbiorach mowa - Piotrze , e-zbiór imponujący
Ja to raczej z tych staromodnych trochę i przez prawie czterdzieści lat nazbierałem dość sporą bibliotekę - bogowie chrońcie mnie przed przeprowadzką :roll:

Franz napisał(a):W kwestii polskich pisarzy, to Sienkiewicz miał u mnie szersze towarzystwo, że wymienię tylko Kraszewskiego, Bunscha czy Szklarskiego.

Sienkiewicz - w domowej bibliotece rodziców ( prócz lektór szkolnych ) miałem do wyboru chyba wszystko :)

Kraszewski - j.w. , również w mojej bibliotece domowej obu tych panów też nie brakuje ;)

Bunsch - "Dzikowy skarb" dostałem od mamy , resztę skompletowałem kupując w księgarniach lub antykwariatach

Szklarski- "Tomek w krainie kangurów" pomógł mi przetrwać zapalenie płuc po tym jak wykąpałem się w stawie witając na łyżwach Nowy Rok , dlatego dotarłem z nim do ". . .źródeł Amazonki" :) "Złoto Gór Czarnych" łyknąłem w tzw. międzyczasie , aaaaa . . . Bronowskiego też czytałem . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.03.2012 21:40

No kiedy ten Krk? :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.03.2012 21:46

piotrf napisał(a):Ja to raczej z tych staromodnych trochę ...

Ja też. Wychowałem się w księgarni i takąż sama bibliotekę mam w domu,
ale przemieszczanie się, jak i wyszukiwanie informacji przy cyfrowych wydaniach jest łatwiejsze :)

Mam w ten sposób dostęp do większości książek z każdego punktu na ziemi.

Ale e-booka nie posiadam :)

Czy e-booki zmienią nam mózgi?

Może nie zmienią, za to nic nie zastąpi zapachy farby drukarskiej i skaleczeń na opuszkach palców,
powstałych w czasie przerzucania kartek :)

Naszymi ulubionymi sklepami są ... antykwariaty :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.03.2012 22:14

ziemniak napisał(a):No kiedy ten Krk? :)

Jeszcze trochę Istrii zostało do przejechania :lol:

. . . a potem Krk i coś jeszcze :wink:

weldon napisał(a): Naszymi ulubionymi sklepami są ... antykwariaty :D

Moimi też :D
Dawniej odwiedzałem też skupy makulatury - dziewiętnastowieczne mapy niemieckie mam za dwa piwa :)

Prawdą jest , że wyszukiwanie jest łatwiejsze przy cyfrowych wydaniach , ale często zaglądam do Gutenberga , potem do cyfrówki tylko po to , żeby zobaczyć jak zmienia się w czasie "obraz" wielu rzeczy
No i ten zapach . . . 8)

Pozdrawiam
Piotr
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.03.2012 00:27

weldon napisał(a):...nic nie zastąpi zapachy farby drukarskiej i skaleczeń na opuszkach palców, powstałych w czasie przerzucania kartek :)

To doznanie, którego obecne pokolenie nigdy nie doceni.

Dodałbym jeszcze frajdę z rozkładania na trawie papierowej mapy zamiast stukanie w ekran GPS-u... :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.03.2012 01:00

C.D.

Po opuszczeniu Pazina ( Pazinu ? ) ( z mocnym postanowieniem , że do niego wrócimy ;) ) i około godzinnej , niespiesznej jeździe czas poznać Poreć - jedno z najstarszych miast , a jednocześnie największą miejscowość wypoczynkową Istrii.
To rzymskie miasto Parentium , pomimo upadku Rzymu pozostało ważnym ośrodkiem chrześcijaństwa, w którym biskup Eufrazije zbudował wspaniałą bazylikę . Jest ona jednym z najcenniejszych zabytków sztuki bizantyjskiej w Europie .

Obrazek

Obrazek

Kierujemy się do starej części miasta , gdzie zachował się układ urbanistyczny z czasów rzymskich oraz wiele ciekawych zabytków

Obrazek

. . . wpływy włoskie , a raczej weneckie niemal rzucają się w oczy ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę nam miny zrzedły , gdy zobaczyliśmy stojące dwie duże grupy zorganizowane , oczekujące na wejście do jednej z najciekawszych atrakcji turystycznych . . .

Obrazek

Odpuszczamy sobie deptanie po łapkach ;) ( przecież jeszcze tu wrócimy ) a następnym razem tłoku nie będzie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znacznie więcej radości daje nam spacer po wąskich uliczkach i zaułkach , gdzie życie toczy się jakby wolniej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale , ale . . . żeby nie było . . . taka piękna reklama zwróciła uwagę Agnieszki . . .

Obrazek

. . . zupełnie niezrozumiale dla mnie - przecież już zakupiła okulary . . .
:?

Obrazek

Obrazek

Z Poreća można się wybrać na spacer po wodzie ;)

Obrazek

Obrazek

W ramach kolejnego uzupełnienia trzeba będzie tu jeszcze wrócić i sprawdzić jak wyglądają tutejsze plaże :)

Jest już pora na szukanie miejsca noclegowego , po upalnym dniu prysznic przed snem byłby wskazany , ale o tym to już

w C.D. , który N.

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.03.2012 01:14

greenrs napisał(a):Dodałbym jeszcze frajdę z rozkładania na trawie papierowej mapy zamiast stukanie w ekran GPS-u... :wink:

Dla jednych już samo czytanie mapy jest wyczynem :wink:
znam jednak też takich , dla których używanie GPS jest równie poważnym osiągnięciem - dwa światy , dwie pomoce :wink:

Pozdrawiam
Piotr
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.03.2012 12:36

piotrf napisał(a):Przepływający prom , a raczej powstałe podczas przepływu fale umożliwiły nam wysłuchanie organów
może przypłynął z Preko z Ugljanu
Ostatnio edytowano 14.03.2012 12:40 przez ruwado, łącznie edytowano 1 raz
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.03.2012 12:37

ruwado napisał(a):
piotrf napisał(a):Potem podjeżdżamy na parking przed zamkiem
w 2009 roku stałem swoją Octavką na miejscu bordowego Golfika :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży