Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2012 00:09

Żółtek stał poza kadrem , po prawej stronie :lol:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.03.2012 11:45

Wieczorny Počitelj bardzo klimatyczny :D
My byliśmy w południe, a żar lał się z nieba...

Twój spacer bardziej mi się podoba, zwłaszcza, że, zdaje się, nie licząc pani sprzedającej suweniry, byliście tam sami :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2012 17:14

maslinka napisał(a):
Twój spacer bardziej mi się podoba, zwłaszcza, że, zdaje się, nie licząc pani sprzedającej suweniry, byliście tam sami :)

Nie licząc osób pijących "Sarajevsko" na tarasie restauracji - tak 8)

Gdyby nie to , że zachciało nam się kąpieli w Jadranie :wink: to chętnie poświęciłbym więcej czasu temu wspaniałemu miejscu , zajrzał w każdy zakamarek , sprawdził jakie ciekawostki kryją ruiny domów poniżej murów , może nawet zdecydował się na nocleg gdzieś w cieniu baszty , czy murów . To jednak pozostawiłem sobie na następny raz 8)

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 02.03.2012 19:58 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.03.2012 17:50

piotrf napisał(a):Obrazek

Świetna pora na robienie zdjęć :!: :D

pzdr :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2012 19:57

longtom napisał(a):
Świetna pora na robienie zdjęć :!: :D

Zapamiętam , dziękuję 8)

Pozdrawiam
Piotr
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.03.2012 09:24

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):C.D.

I żadnych zdjęć do tego "C.D."?..

W tym cały problem , że karta pamięci , którą wymieniłem ( jako zapełnioną :? ) okazała się pusta :oops:
Nie wiem jak to się stało , ale tak jest . . . :cry:

W pamięci aparatu znalazłem tylko kilka fotek z tą datą

.........
A najbardziej szkoda mi fotek z gór przed granicą :(

Pozdrawiam
Piotr

Witam Cię - program DIGITAL IMAGE RECORVERY .
Znajdziesz np na dobreprogramy.pl .

W moim Sony A 55 VL jest karta HD a laptok 3 lata starszy nie obsługuje tych kart - pierwotnie nie wiedziałem o tym i po włożeniu karty pokazały sie foty - ale zaraz potem komunikat ze karta jest pusta ???
Przełożona do aparatu też pusta i zgłasza że do formatowania , trudno - format , znów do lasu po fotki i powtórka z rozrywki zacząłem grzebać w sieci - zorientowałem się co jest przyczyną ,teraz podłączam aparat usb i tak kopiuję foty .
Jednak przyszło mi na myśl żeby odzyskać foty i znów grzebałem w szufladzie wójka google i znalazłem kilka programów , a ten był najprostrzy w obsłudze darmowy i oto moje zdziwienie pomimo kilku formatów odzyskał 98 % zdjęć ! Znalazł wszytkie od początku moich wypadów z aparatem , było ich tyle ,że na tej karcie nie dałoby się wszystkie zapisac objętościowo , a dzieje się tak bo formaty czy nowe zdjęcia nie kasują śladu poprzednich tylko są jakby warstwowo nadpisane i myślę że kilka tych warstw wstecz da się odzyskać .
Pzyjemnej zabawy w archeologa cyfrowego życzę , myślę że uda wam się odkopać wiele utraconych fotek .
Bardzo ładne foty i piękne rękodzieło stolarskie - Zobaczcie budowali je rzemiślnicy bez planów , projektów ,kosztorysów zezwoleń i stoja latami , są piękne ,zdrowe i bezpieczne ,nie trzeba je ocieplać itd . a dzisiaj nasze budownictwo ?... i ta biurokracja ... :evil:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2012 11:28

auto_gt , dziękuję Ci bardzo - program bardzo przydatny , jednak w tym przypadku niestety się nie przydał :?
Kopiowanie z aparatu robię za pomocą USB , po czym usuwam z pamięci aparatu fotki robiąc miejsce na następne . Karty zapisane odczytuję ( i kopiuję ) bezpośrednio - czytnik kart w lapku , jednak w przypadku tej konkretnej karty komunikat jest prosty : nic na niej nie zostało zapisane :(
Moja wiedza w tym temacie zbyt wielka nie jest , więc oddałem kartę informatykowi - efekt ten sam :?

Trzeba tam pojechać jeszcze raz 8)

Pozdrawiam
Piotr
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 04.03.2012 21:48

Wieczorne zdjęcia bajeczne i do tego z każdego zakątka.
Robione w południe, jak moje, nie mają tego klimatu. Ja zrobiłem ich znacznie mniej, a i tak ciągle słyszałem, że tylko ciągle pstrykam :) .
Następny raz podam Ciebie za przykład, że trzeba robić jeszcze więcej zdjęć. :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2012 22:05

Jarek999 napisał(a):Następny raz podam Ciebie za przykład, że trzeba robić jeszcze więcej zdjęć. :D

Dziękuję :) jednak prawdą jest to , że chyba nigdy jeszcze nie zrobiliśmy tylu fotek , co na ubiegłorocznym spacerze . . . :wink:
Lwia część tych fotek jest autorstwa Agnieszki :)

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.03.2012 08:27

Kolejna relacja z Mostarem w tle.
W tym roku nie odpuszczę, w końcu będę miała paszport i na pewno pospaceruję po tym miejscu.
W sumie, to tyle się już naoglądałam zdjęć i tyle naczytałam, że czuję jakbym tam już kiedyś była, ale jednak co wizyta osobista, to osobista :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2012 16:48

Roxi napisał(a):Kolejna relacja z Mostarem w tle.
W tym roku nie odpuszczę, w końcu będę miała paszport i na pewno pospaceruję po tym miejscu.
W sumie, to tyle się już naoglądałam zdjęć i tyle naczytałam, że czuję jakbym tam już kiedyś była, ale jednak co wizyta osobista, to osobista :)

Witaj Roxi :D
Zupełnie się z Tobą zgadzam w kwestii osobistej tam wizyty . Jest to miejsce , które każdy odbiera po swojemu , inaczej , dodatkowo w okolicy Mostaru i przy drodze dojazdowej z CRO jest kilka godnych polecenia miejsc 8)
Życzę Ci wspaniałego spaceru po tych miejscach
:D

Pozdrawiam
Piotr
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 05.03.2012 17:07

Witaj Piotrze.

Mam pytanie. Nasze paszporty w tym roku tracą ważność i trzeba będzie wyrobić nowe, ale gdzieś wyczytałem że do Bośni można bez problemu wjechać na dowód. Czy możesz to potwierdzić?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.03.2012 17:22

Pozwolisz Piotrze, że Cie wyręczę

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=387983#387983

Kolega może spać spokojnie.

:wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.03.2012 18:02

Dziękuję Jacku :D

Na pytanie plessanta mogę odpowiedzieć tylko , że jedyne pytanie na granicy dotyczyło zielonej karty , paszportów nikt nie oglądał

Część siódma Dalmacja

Opuszczamy Počitelj i kierujemy się w kierunku granicy z Chorwacją , po drodze chcemy jeszcze zobaczyć wodospady , jednak przyjeżdżamy zbyt późno :?
Co prawda pani na moje pytanie czy możemy zjechać na dół potakuje głową i wskazuje kierunek w jaki mamy się udać , jednak za czas jakiś panowie ( chyba z obsługi ) poruszający się po parku Fordem Tranzitem w dość niewybredny sposób kazali nam opuścić teren parku .
Spokojną o tej porze dnia ( zapada zmrok ) drogą dojeżdżamy do przejścia w Metković na granicy z Chorwacją .
Żegnamy Bośnię i Hercegowinę zapisując w pamięci konieczność odwiedzin - Blagaj i Neum

Przekraczamy granicę - Witaj Chorwacjo :D

Teraz pozostało dojechać do Jadranki i ruszyć w kierunku północnym do Podacy 8)
Zatrzymujemy się w dobrze nam znanym miejscu ( naszej bazie wypadowej z 2008 roku ), witamy się z Draganem , który zarządza tym pensjonatem , po czym zamawiamy Karlowacko i siadamy by delektować się piwem i ciepłem wrześniowego wieczoru :P

Mieliśmy zamiar skorzystać z gościnności Dragana , jednak przedstawiona nam cena za jedną noc niemiło nas zaskakuje :?

Rozumiemy , że to tylko jedna noc ( jak zostaniemy trochę dłóżej - będzie nieco taniej ) i że wycieczki autokarowe do Medjugorje mogły go rozbestwić . . . .
Przyznaję , że było nam trochę przykro . . . jemu chyba też , bo podziękowaliśmy ku jego zaskoczenu , decydując się na nocleg na campingu za niewielki ułamek proponowanej przez niego kwoty :D
Zmęczenie i chęć wypoczynku w cywilizowanych warunkach nie jest w moim przypadku równoznaczna z utratą zdrowego rozsądku .
Pierwszy camping w kierunku północnym jest tym , na którym spędzimy dzisiejszą noc :)
Jest późno , miła pani z obsługi proponuje nam wybranie najlepszego dla nas miejsca - formalności załatwimy rano .

Miejsce fajne , sąsiadujemy z dwoma Camperami z Niemiec - w jednym ( dziesięć metrów poniżej nas ) bardzo miła para z Kolonii , w drugim samotny pan z Lipska , objeżdżający okolicę na małym skuterku . . .
kilka namiotów - również niemieccy studenci , imprezują do północy - jutro opuszczają camping i Chorwację wogóle . . .
Powyżej nas również samotny pan VW Transporterem . . .

Tarasy są dość wygodne , boksy spore , bez trudu mieszczą się na nich samochody i namioty , energia elektryczna dostępna wszędzie , węzeł sanitarny wygodny , wszędzie czyściutko , ciepła woda o każdej porze dnia i nocy ( podobno w szczycie sezonu również ) . Kładziemy się spać .

Ranek przynosi piękną pogodę , kolejny upalny dzień .

Obrazek

Jadran kusi lazurem , więc nie może być inaczej - po lekkim śniadaniu plaża , woda o tej porze wspaniała , temperatura odpowiednia :D :D
Schodzimy na plaże poniżej pola i znajdujemy swoje miejsce :wink:
W oddali majaczy Sucuraj na wyspie Hwar . . .

Obrazek

Szkoda opuszczać to miejsce . . .

Obrazek

Po godzinie ( może półtorej ) spędzonej w wodzie , wracamy do samochodu , pakujemy manele , prysznic , regulujemy rachunek za serwis i około południa kierujemy się Jadranką na północ . To nic że jechaliśmy już tędy dwa razy i widoki są nam znane jadąc ( po raz trzeci 8) ) bardzo powoli rozkoszujemy się widokami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Omiś skręcamy przed mostem w prawo , zatrzymujemy się przed skałą na mały postój , a potem jedziemy drogą w górę rzeki .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za malowniczym meandrem rzeki dostrzegam odchodzącą w prawo wąską , asfaltową drogę , wspinającą się na górę na tyle ostro , że zmusza mnie do redukcji do drugiego biegu :wink:
Tam jeszcze nie byliśmy . . . 8)

Rosnące przy drodze Sumaki ( Octowce ) trochę zasłaniają widoki ale po wyjechaniu na górę , przed samym szczytem naszym oczom ukazał się widok przyklejonych do szczytu góry , tarasowo ułożonych domów :)

Obrazek

Obrazek

Jest droga na szczyt - no pewnie że jedziemy :lol:
Widoki miodzio :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeka z góry też fajnie wygląda 8)

Obrazek

C.D.N.

Pozdrawiam