Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 14.02.2012 15:54

Rumunia we wrześniu, więc jeszcze nie zacząłem przeglądania forum i planowania wyjazdu, ale już widzę, że tą trasę muszę pokonać. Bajka!!! Jak będzie bliżej wyjazdu, to pewnie będę do Ciebie piotrf uderzał:).

Póki co planuje inny wyjazd na kwiecień, ale o tym niebawem w odpowiednim dziale:)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.02.2012 22:16

Ale serpentyny, aż mnie zakręciło i to wcale nie z powodu gorączki, która mnie pali :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2012 00:07

Zacząłeś relację w dniu, w którym ja akurat wyjeżdżałem. Dziś wróciłem i mogłem przebyć teraz razem z Tobą dotychczasowy fragment trasy. Jak to miło zobaczyć ponownie tyle pięknych miejsc, obudzić tyle wspomnień - zarówno tych starszych, jak i tych całkiem swieżych. :)

Co do powołania się na moją relację - to nie mam czego wybaczać. To chyba oczywiste, że jest mi bardzo miło z tego powodu. :P

Przy okazji, pozwolisz, że zaproponuję małą korektę?

piotrf napisał(a):Z Satu Mare pomimo póżnego popołudnia ruszamy drogą 1C do Baia Mare ( nazwa oznacza po polsku "Wielką Kopalnię", węg. Nagybánya,
niem. Frauenbach)

Baia Mare - oznacza nie tyle Wielką Kopalnię, co Wielkie Kąpielisko. W sensie uzdrowiska.

Teraz mogę już na bieżąco śledzić Twoją (Waszą) trasę.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2012 00:41

longtom napisał(a): . . .

Tomku , najwyższa pora by to zmienić :)

ADAMOS II napisał(a):
Co tam Piotrze wyskość......bajka..... :wink:

Najwyżej pogramy sobie w.....górskie szachy......albo bierki... :wink:

:P Pełna zgoda

MRK napisał(a): Jak będzie bliżej wyjazdu, to pewnie będę do Ciebie piotrf uderzał:).

Jeżeli tylko będę mógł pomóc , będzie mi bardzo miło :)

Roxi napisał(a):Ale serpentyny, aż mnie zakręciło i to wcale nie z powodu gorączki, która mnie pali :lol:

Przykro mi z powodu gorączki ( chociaż z drugiej strony powstanie relacja " której miało nie być " :D )

Dajesz sobie radę na nartostradach Tyrolu , więc z tymi serpentynami też sobie poradzisz :wink:

Franz napisał(a):
Przy okazji, pozwolisz, że zaproponuję małą korektę?

Baia Mare - oznacza nie tyle Wielką Kopalnię, co Wielkie Kąpielisko. W sensie uzdrowiska.

Witaj Wojtku , bardzo mi miło , że do mojej relacji zaglądasz :D

Dziękuję za sprostowanie , prawdę powiedziawszy trochę mnie zdziwiło tłumaczenie ( banya - to przecież sauna ) , jednak Wikipedii nie chciałem poprawiać :wink: Jak widać - czasem trzeba 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2012 01:28

piotrf napisał(a):Witaj Wojtku , bardzo mi miło , że do mojej relacji zaglądasz :D

Dobrze wiesz, że nie podarowałbym sobie Twoich wspomnień. Jest na forum kilka osób, z którymi czuję pewien rodzaj duchowego pokrewieństwa. :)

piotrf napisał(a):Dziękuję za sprostowanie , prawdę powiedziawszy trochę mnie zdziwiło tłumaczenie ( banya - to przecież sauna ) , jednak Wikipedii nie chciałem poprawiać :wink: Jak widać - czasem trzeba 8)

Z Wikipedią już tak czasami bywa.

Pozdrawiam,
Wojtek
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 15.02.2012 06:40

Baaaardzo spóźniona, ale jestem
Strasznie ciekawa ta Rumunia
Byłam dawno temu będąc dzieckiem i trochę pamietam
Chyba muszę tam wrócić :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.02.2012 07:45

Kurcze fantastyczne trasy na rower !!!!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2012 20:30

Witam serdecznie , cieszę się , że ekipa się rozrasta :D

-Katka- napisał(a):Strasznie ciekawa ta Rumunia
Chyba muszę tam wrócić :)

Szczerze polecam :D

bluesman napisał(a):Kurcze fantastyczne trasy na rower !!!!

Spotkaliśmy kilkunastu rowerzystów ( różnej płci ) w różnych punktach trasy , kilkoro miało rowery objuczone sporym bagażem , co wzbudziło nasz podziw :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2012 21:06

Dojechaliśmy do Pitesti , gdzie skręcamy w drogę Nr 65 do Slatiny , potem niespiesznie , podziwiając widoki przez Craiovą , drogą Nr 6 dojeżdżamy o zmroku do Drobeta - Turnu Severin , czyli przejścia granicznego pomiędzy Rumunią i Serbią .
Przejazd jest bardzo fajny , w wodach Dunaju odbijają się gwiazdy i światła domostw na przeciwległym brzegu., Oczarowany tym widoczkiem o mało nie przejechałem obok zjazdu z drogi Nr 6 na przejście :roll:

Zatzynałem się przed samym zjazdem ( prawie nieoznaczonym ), sprawdzam mapę - zjazd jest w pawo , a światła przejścia po przeciwnej stronie - musi być jakiś wiadukt , albo tunel :idea:

Moje przeczucie sprawdza się i po kilkuset metrach dojeżdżam do odprawy celnej prowadzony przez obsługę prosto do stanowiska odpraw , pomimo sznurka kilkunastu samochodów z numerami rejestracjnymi rumuńskimi i serbskimi

Uśmiechniety , uprzejmy celnik pyta gdzie jedziemy , a po usłyszeniu odpowiedzi życzy nam dobrych wakacji i oddaje paszporty .
Jesteśmy w Serbii ??
jeszcze nie - musimy przejechać przez most , a raczej coś , co przypomina pełną śluz zaporę - zatrzymamy się , żeby uzupełnić płyny i podziwać urządzenia potężnych śluz . . .

KLIK

Chcemy pojechać wzdłóż Dunaju w kierunku południowym ale którędy ??
:wink:

W ciągu dnia mogę się kierować słońcem :)
ale w nocy , w nieoznakowanym terenie terenie którego nie znam :wink:
. . . dodatkowo zmęczony nieco przebytą drogą i upałem :wink:

Wielokrotnie sprawdzona metoda ( koniec języka - za przewdnika ) tym razem sprawdza się znakomicie - zapytany na parkingu kierowca czeskiego TIRa wskazuje drogę i po pewnym czasie zatrzymujemy się na campingu sąsiadującym z zakolem rzeki w miejscowości o wdzięcznej nazwie Brza Palanka

Pomimo późnej pory w kilku przyczepach i namiotach słychać muzykę i śmiechy , na nabrzeżu kika roztawionych wędek , czuwający łowca na małym krzesełku , a obok - zasypiająca na polowym łóżku jego żona

Temperatura pomimo dobiegającej północy jakoś nie chce zejść poniżej 25 stopni

Po opłaceniu naszego pobytu na campingu , odebraniu kluczy do węzła sanitarnego ( warunki proste , ale schludnie - toaleta , prysznic , umywalnia ) od bardzo miłej pani , mamy sobie wybrać miejsce wg uznania .

Stosujemy się przy tym do rady pani :wink:

Rano wstajemy jak na wakacjuszy przystało , jemy śniadanie podziwiając wstające słońce , przepływające barki. . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . i wędkarzy , którym humoru przy ich zajęciu porannym nie brakuje :wink:

Ich rozmowa dotycząca . . . czasów minionych , po wymianie kilku zdań przeradza się w kłotnię w mojej obecności . Na dodatek to jeden , to drugi oczekuje ode mnie potwierdzenia swoich słów :?
Nie przeszkadza im wcale to , że nie wszystko rozumiem , znaczenia wielu użytych przez nich serbskich słów ( zwrotów ) wogóle nie znam :roll:
Gdy ta " dyskusja " ( czytaj kłótnia :wink: ) osiąga niebezpieczny poziom , pławik jednej wędki wykonał kilka nerwowych ruchów , co natychmiest skupiło uwagę obydwu panów i . .. dyskusja zgasła , jak świeca pod wodą . Po trwającej kilka sekund ciszy jeden znich nie odrywając wzroku od pławika stwierdza coś w stylu : " my oba patrioty "
:)

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.02.2012 22:46

Jak pięknie, spokojnie - te fotki dopiero miód na duszę leją :D

Pozdrawiam. Aśka.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2012 23:00

Dziękuję Asiu :oops:

Bardzo lubię spędzać czas w takich miejscach
To dla mnie właściwy powód do wczesnego wstawania na wakacjach :lol:

Pozdrawiam
Piotr
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.02.2012 23:02

piotrf napisał(a):Dziękuję Asiu :oops:

Bardzo lubię spędzać czas w takich miejscach
To dla mnie właściwy powód do wczesnego wstawania na wakacjach :lol:

Pozdrawiam
Piotr

Nie dziwię się :)
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 19.02.2012 10:29

Piękna ta Rumunia. Koniecznie musimy się tam wybrać.
W tym roku nie damy rady, ale może 2013 :?:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2012 18:23

piotrf napisał(a):Rano wstajemy jak na wakacjuszy przystało , jemy śniadanie podziwiając wstające słońce , przepływające barki. . .

Piękny poranek...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2012 20:14

Miecia napisał(a):
Nie dziwię się :)

:P

plessant napisał(a):Piękna ta Rumunia. Koniecznie musimy się tam wybrać.
W tym roku nie damy rady, ale może 2013 :?:

Poczeka na Was i zauroczy :) zmiany następują bardzo szybko , ale mam nadzieję , że nie na tyle , by to co w Rumunii nas urzekło zostało zatarte 8)

Franz napisał(a):Piękny poranek...

Zwiastujący piękny , upalny i ciekawy dzień :P
Ale o tym nieco później , gdy odzyskam fotki :roll:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży