Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spac nie moge i sobie kminie trase...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario7474
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario7474 » 12.06.2010 09:31

Sprawdzale trase na nawigacji z Wolsztyna do Orebica odleglosc 1543 km czas przejazdu 17:55 h . Trasa przez Leszno, Wroclaw, Zabkowice Slaskie,Bystrzyca Klodzka,przejscie graniczne za Czechami i dalej na Olomouc, Brno , Wieden, Graz, itd.
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 12.06.2010 09:55

Witam wszystkich baaaardzo serdecznie! Powiedzcie mi proszę jak najprościej dojechać z Grazu (Kalsdorf) do Plitvickich Jezior??? Czy tu też w grę wchodzi Mureck, Lenart Ptuj, czy jest inna możliwość przez Słowenię be zakupu winiety????
Pozdrawiam serdecznie!
Agug
Autostopowicz
Katowice-Zadar przez Słowację i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agug » 30.07.2010 14:04

Witam serdecznie,
mam pytanie do licznych na tym forum ekspertów. W poniedziałek 16 sierpnia chcemy jechać z Katowic do Zadaru przez Słowację i Węgry, wykupić winiety i jechac bez stresu. Google pokazują, żeby jechac przez Zwardoń i potem nie wiem - Bratysława czy Bańska Bystrzyca. A jeśli Bratysława to czy potem jechać na Budapeszt i dalej koło Balatonu czy tymi małymi drogami w dół? Możecie coś doradzić. Do tej pory do Chorwacji jeździłam autokarem, w dodatku w nocy i tray nie bardzo mnie interesowały. Z góry dziękuję.
jorgus111
Cromaniak
Re: Katowice-Zadar przez Słowację i Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.07.2010 14:37

Agug napisał(a):Witam serdecznie,
mam pytanie do licznych na tym forum ekspertów. W poniedziałek 16 sierpnia chcemy jechać z Katowic do Zadaru przez Słowację i Węgry, wykupić winiety i jechac bez stresu. Google pokazują, żeby jechac przez Zwardoń i potem nie wiem - Bratysława czy Bańska Bystrzyca. A jeśli Bratysława to czy potem jechać na Budapeszt i dalej koło Balatonu czy tymi małymi drogami w dół? Możecie coś doradzić. Do tej pory do Chorwacji jeździłam autokarem, w dodatku w nocy i tray nie bardzo mnie interesowały. Z góry dziękuję.

Można jechać na Bańską Bystrzyce i dalej na Budapeszt i autostradą M7 do samej Chorwacji albo na Bratysławę i dalej trasą przez zachodnie Węgry :wink:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 30.07.2010 17:02

Agug napisał(a):. W poniedziałek 16 sierpnia chcemy jechać z Katowic do Zadaru przez Słowację i Węgry, wykupić winiety i jechac bez stresu. Google pokazują, żeby jechac przez Zwardoń i potem nie wiem - Bratysława czy Bańska Bystrzyca. A jeśli Bratysława to czy potem jechać na Budapeszt i dalej koło Balatonu czy tymi małymi drogami w dół?

Ze Zwardonia na Żylinę i stamtąd autostradą A2 do Bratysławy radzę, dalej Rajka, Mosonmagyarovar, droga 86 itd.
Opcja z winietą węgierską i jazdą pod Budapeszt to nadkładanie drogi, zaś skrót przez Nitrę czy Bańską Bystrzycę to jazda przez góry po wąskich drogach, czasem za ciężarówkami wspinającymi się mozolnie pod górę...

BTW - nie wolicie przez Austrię jechać?
DeathEnder
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeathEnder » 31.07.2010 08:50

Haweł napisał(a):...skrot do objazdu:
http://tiny.pl/hxf5t

Gwoli wyjaśnienia... Jadąc tędy przez Słowację nie muszę zakupować winiety?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.07.2010 10:29

DeathEnder napisał(a):
Haweł napisał(a):...skrot do objazdu:
http://tiny.pl/hxf5t

Gwoli wyjaśnienia... Jadąc tędy przez Słowację nie muszę zakupować winiety?
Nie musisz.
DeathEnder
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeathEnder » 31.07.2010 10:50

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Agug
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agug » 02.08.2010 07:39

jdubowski napisał(a):
Agug napisał(a):. W poniedziałek 16 sierpnia chcemy jechać z Katowic do Zadaru przez Słowację i Węgry, wykupić winiety i jechac bez stresu. Google pokazują, żeby jechac przez Zwardoń i potem nie wiem - Bratysława czy Bańska Bystrzyca. A jeśli Bratysława to czy potem jechać na Budapeszt i dalej koło Balatonu czy tymi małymi drogami w dół?

Ze Zwardonia na Żylinę i stamtąd autostradą A2 do Bratysławy radzę, dalej Rajka, Mosonmagyarovar, droga 86 itd.
Opcja z winietą węgierską i jazdą pod Budapeszt to nadkładanie drogi, zaś skrót przez Nitrę czy Bańską Bystrzycę to jazda przez góry po wąskich drogach, czasem za ciężarówkami wspinającymi się mozolnie pod górę...

BTW - nie wolicie przez Austrię jechać?

Dzięki za odpowiedź. Początkowo w grę wchodziła Austria, ale Słowenia i ceny winiet nie bardzo mnie przekonują. Wiem, że można kombinować i objechać autostradę, ale wolałabym się nie stresować jadąc na urlop.

Czytałam tutaj różne opinie na temat drogi 86, którą polecał nam zaprzyjaźniony kierowca TIRa. Może ciężarówkom mniej dziury przeszkadzają.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 02.08.2010 09:02

Agug napisał(a): Początkowo w grę wchodziła Austria, ale Słowenia i ceny winiet nie bardzo mnie przekonują. Wiem, że można kombinować i objechać autostradę, ale wolałabym się nie stresować jadąc na urlop.

A gdzie tam jest jakiś stres w objeździe autostrady w Słowenii?
wczasowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wczasowicz » 23.02.2011 14:36

anakin napisał(a):A ja jechałem tak:

Chyżne-Żylina-Bratysława-Veszprem-Letenye-Zagrzeb - Zadar.
i było spoko! :D
Nie wiem po co się pochać na Budapeszt! Wracałem przez niego z powrotem i.............masakra!!! :evil: :evil: Nie wiem mczy to wina nawigacji,czy moja,ale przed miastem "skierowała" mnie na M0, by za chwile znowu z powrotem..........."wepchać" do miasta!!! :evil: :evil: :evil: Dobrze,że była noc,bo ruch stosunkowo niewielki i udało się jakoś wyjechać....
ps.
A jeżeli ktoś myśli,że uda mu się na Węgrzech jechać korzystając ze znaków drogowych...... :wink: proponuję by ( tak na próbę) przeszedł się do restauracji.....chińskiej i próbował poczytać.........menu! :lol: :lol: :lol:

CO MASZ KOLEGO NA MYŚLI PISZĄC O ZNAKACH? JECHALEM PRZEZ wĘGRY na Chorwacje i powiem ,że drogi są najlepiej oznaczone tzn. po każdym skrzyżowaniu powórzenie znaku z nr.drogi można śmiało jechać jeżeli masz wyznaczony kierunek to trzymasz się danego nr. drogi i do przodu.
wczasowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wczasowicz » 23.02.2011 14:39

Janusz Bajcer napisał(a):
anakin napisał(a):A jeżeli ktoś myśli,że uda mu się na Węgrzech jechać korzystając ze znaków drogowych...... :wink: proponuję by ( tak na próbę) przeszedł się do restauracji.....chińskiej i próbował poczytać.........menu! :lol: :lol: :lol:

Jeździłem na wakacje do Węgier w latach 90 -tych kiedy jeszcze o nawigacji się nie śniło, teraz też jej nie mam i na Węgrzech nie błądzę.
Życzyłbym sobie takiego oznakowania jakie jest u bratanków u nas w kraju :D

popieram Cię kolego chciało by się aby u nas było tak oznaczone
Mirkus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirkus » 11.06.2011 22:01

Panowie, a co byście powiedzieli na trase:
- Cieszyn-Żylina (autostrada D1)- zjazd na wysokości Nitryna droge 51, potem droga 573 przez Sala, Komarno-Komarom i wjazd na M! na Budapeszt.Potem już autostradą na Budapeszt.
Chodzi mi o opinie czy ktoś jechał ta trasą przez Słowację- czy są tam jakieś niespodzianki?
Gdzie w tej okolicy można kupić "matryce"? ;)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Spac nie moge i sobie kminie trase... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone