Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spac nie moge i sobie kminie trase...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2010 17:00

Haweł napisał(a):a po Chorwacji chcialem do Wloch pojechac na 8 dni na objazdowke...moze byc drogo...
W zeszłym roku najpierw pojechałem do Włoch na tydzień a później na drugi tydzień do Chorwacji. Tydzień we Włoszech wyniósł nas dwa razy więcej niż w Chorwacji!!!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 07.05.2010 14:56

Serce w pasy napisał(a):
Haweł napisał(a):a po Chorwacji chcialem do Wloch pojechac na 8 dni na objazdowke...moze byc drogo...
W zeszłym roku najpierw pojechałem do Włoch na tydzień a później na drugi tydzień do Chorwacji. Tydzień we Włoszech wyniósł nas dwa razy więcej niż w Chorwacji!!!

Ten tydzien we Wloszech to w ciemno,apartamenty,czy hotel ? nad morzem czy objazdowka ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2010 00:22

Haweł napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Ten tydzien we Wloszech to w ciemno,apartamenty,czy hotel ? nad morzem czy objazdowka ?
WYkupione apartmany w Bibione na zamkniętym osiedlu domków jednorodzinnych z basenem, bez wyżywienia.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.05.2010 08:50

Haweł napisał(a):Kilka razy z Krakowa jechalem na Chyzne,Budapeszt,Letenye,dwa razy na Bratyslawe i droge nr 86 i raz jechalem na Czechy i Wieden.Teraz sobie pomyslalem,ze dla odmniany pojade wlasnie na Czechy i Wieden,bo jechalem ta trasa kilka lat temu,ale z moich wyliczen wynika,ze dla nas z poludnia PL,a w szczegolnosci z Krakowa,to najlepsza,najszybsza i najkrotsza trasa jest:
Krakow-Chyzne-Sahy,Budapeszt(przez miasto)-Letenye-Supetar-1157 km 13.50 h
inne trasy:
Krakow-Zwardon-Bratyslawa-Szombathely(droga nr 86)-Supetar-1159 km 14.26 h
Kraków-Zwardon-Bratyslawa-Wieden-Graz-Supetar-1234 km 14.08 h
Krakow-Cieszyn-Olomouc-Mikulov-Wieden-Graz-Supetar-1231 14.44 h
W tych dwoch ostatnich trasach,nie uwzgledniam objazdu autostrady w Slowenii,przez co strace wiecej czasu i km do poprzednich wyliczonych tras.
O finansowej stronie tych tras,tez jazda pierwsza trasa wychodzi najkorzystniej,bo:
Slowacja-mozna ten krotki odcinek autostrady z Banskiej do Zvolenia,objechac,nadrabiamy okolo 1 km i 6 minut,
Wegry winieta 1530 ft x2 sztuki po 4 dni
Chorwacja-196 kn x2 za odcinek od Gorica do Dugopolje pod Split
W innych wariantach tras:
Czechy 250 kc winieta dziesieciodniowa,350 kc miesieczna
Austria 7,90 eu winieta 10 dniowa,22,90 dwumiesieczna
Slowenia 15 eu winieta tygodniowa,30 eu miesieczna,ale to mozna objechac
Slowacja 9,90 eu winieta 30 dniowa.
Pierwsza trasa stala sie chyba taka,przynajmniej dla mnie, atrakcyjniejsza od innych,ze madziary pociagneli autostrade od Budapesztu do granicy z Chorwacja.Dlatego kolejny raz jade ta trasa...Jak cos gdzies pokrecilem,to sorki i prosze o poprawke,wyliczenia tras na podstawie google map...

Podobny dylemat i podobna trasa z tym że ja do Zadaru najprawdopodobniej.
Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduje się na Kraków-Zwardon-Bratyslawa-Wieden-Graz-Zadar/Supetar z ominięciem autostrady w Słowenii.
Droga może najdłuższa ale wydaje mi się że i zarazem najszybsza (nie patrząc na wyliczenia czasu google bo to rzadko się pokrywa) drugie co w moim przypadku przemawia to że znam tą trasę, przynajmniej cześć do Mariboru co już pozwoli zaoszczędzić trochę czasu.
Do wyjazdu jeszcze trochę mam więc na 100% nie podjąłem decyzji zobaczymy jak ten temat sie będzie rozwijał.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.05.2010 09:18

Seavolv napisał(a):
Haweł napisał(a):Kilka razy z Krakowa jechalem na Chyzne,Budapeszt,Letenye,dwa razy na Bratyslawe i droge nr 86 i raz jechalem na Czechy i Wieden.Teraz sobie pomyslalem,ze dla odmniany pojade wlasnie na Czechy i Wieden,bo jechalem ta trasa kilka lat temu,ale z moich wyliczen wynika,ze dla nas z poludnia PL,a w szczegolnosci z Krakowa,to najlepsza,najszybsza i najkrotsza trasa jest:
Krakow-Chyzne-Sahy,Budapeszt(przez miasto)-Letenye-Supetar-1157 km 13.50 h
inne trasy:
Krakow-Zwardon-Bratyslawa-Szombathely(droga nr 86)-Supetar-1159 km 14.26 h
Kraków-Zwardon-Bratyslawa-Wieden-Graz-Supetar-1234 km 14.08 h
Krakow-Cieszyn-Olomouc-Mikulov-Wieden-Graz-Supetar-1231 14.44 h
W tych dwoch ostatnich trasach,nie uwzgledniam objazdu autostrady w Slowenii,przez co strace wiecej czasu i km do poprzednich wyliczonych tras.
O finansowej stronie tych tras,tez jazda pierwsza trasa wychodzi najkorzystniej,bo:
Slowacja-mozna ten krotki odcinek autostrady z Banskiej do Zvolenia,objechac,nadrabiamy okolo 1 km i 6 minut,
Wegry winieta 1530 ft x2 sztuki po 4 dni
Chorwacja-196 kn x2 za odcinek od Gorica do Dugopolje pod Split
W innych wariantach tras:
Czechy 250 kc winieta dziesieciodniowa,350 kc miesieczna
Austria 7,90 eu winieta 10 dniowa,22,90 dwumiesieczna
Slowenia 15 eu winieta tygodniowa,30 eu miesieczna,ale to mozna objechac
Slowacja 9,90 eu winieta 30 dniowa.
Pierwsza trasa stala sie chyba taka,przynajmniej dla mnie, atrakcyjniejsza od innych,ze madziary pociagneli autostrade od Budapesztu do granicy z Chorwacja.Dlatego kolejny raz jade ta trasa...Jak cos gdzies pokrecilem,to sorki i prosze o poprawke,wyliczenia tras na podstawie google map...

Podobny dylemat i podobna trasa z tym że ja do Zadaru najprawdopodobniej.
Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduje się na Kraków-Zwardon-Bratyslawa-Wieden-Graz-Zadar/Supetar z ominięciem autostrady w Słowenii.
Droga może najdłuższa ale wydaje mi się że i zarazem najszybsza (nie patrząc na wyliczenia czasu google bo to rzadko się pokrywa) drugie co w moim przypadku przemawia to że znam tą trasę, przynajmniej cześć do Mariboru co już pozwoli zaoszczędzić trochę czasu.
Do wyjazdu jeszcze trochę mam więc na 100% nie podjąłem decyzji zobaczymy jak ten temat sie będzie rozwijał.

Tez do Supetar jedziesz ? Sa polaczenia promowe z Zadaru do Supetar ?
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 10.05.2010 09:32

źle to sprecyzowałem ja kończę w Zadarze :D dokładniej w Šibenik
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.05.2010 09:34

Seavolv napisał(a):źle to sprecyzowałem ja kończę w Zadarze :D dokładniej w Šibenik

Wlasnie,bo juz szukalem takiego polaczenia,ale nic nie znalazlem,dlatego pytalem...
mpall
Autostopowicz
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpall » 04.06.2010 19:02

WITAM!
Chciałbym pojechać na wyspę Pag - Novalja myślicie że warto?

A co szanowni Państwo forumowicze uważacie o wyprawie
Polska - Słowacja - Węgry - Chorwacja z ominięciem Austrii no i Słowenii.

Gdynia - Wrocław - Bratysława - Droga krajowa 86 na Szombathely - Droga krajowa 74 na Nagykanizsa - Autostrada A4 Zagrzeb -Autostrada A3 - Autostrada A1 PAG.

Cenniki za przejazd na pierwszej stronie są jak najbardziej aktualne?

Sprawdźcie czy dobrze myślę:

1. CZECHY - płacę za winietę 16zł tak? a dodatkowo jakieś pieniądze za przejazdy?
2. SŁOWACJA - winieta i wystarczy za 5 euro ?
3. WĘGRY - winieta około 6 euro ? dobrze liczę? 1530 HUF?
4. CHORWACJA - wyczytałem że trasa bedzie kosztowała GORICAN - ZAGRZEB 36 HR + ZAGRZEB - BOSILJEVO 49 HR + BOSILJEVO - POSEDRAJE 76 HR.

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio edytowano 04.06.2010 19:36 przez mpall, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2010 19:28

mpall napisał(a):WITAM!

A co szanowni Państwo forumowicze uważacie o wyprawie
Polska - Słowacja - Węgry - Chorwacja z ominięciem Austrii no i Słowenii.

Kraków - Bratysława - Droga krajowa 86 na Szombathely - Droga krajowa 74 na Nagykanizsa - Autostrada A4 Zagrzeb -Autostrada A3 - Autostrada A1 Supetar.

Mam jeszcze Pytanko - ile kosztuje przejazd przez autostrady w Chorwacji? Powiedzmy w jedną stronę.

Cenniki za przejazd na pierwszej stronie są jak najbardziej aktualne? Pozdrawiam
Michał

Witam - trasa dobra, cenniki aktualne, polecam zajrzeć też do FAQ
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.06.2010 19:33

Pilnuj Janusz mostu drogowego w Nowym Sączu bo kolejowy już porwało.
mpall
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpall » 04.06.2010 19:37

Witam!

Troche zmieniłem mój post względem dokładnej destynacji oraz pytań dot. opłat :) FAQ czytałem ale nie wiem czy dokładnie zrozumiałem.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź!
maciej_foxx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej_foxx » 06.06.2010 12:12

Witam
Ja zawsze jadę w nocy z uwagi na dwójkę dzieci obecnie 5 i 8 lat, które oprócz tego, że po 20 minutach jazdy chcą już wysiadać to rzygają not-stop jak nie śpią. Więc zawsze staram si wyjechać wieczorem a jak zasną to gnać non-stop.
Moja trasa wygląda tak:
Najtańszy wariant (z Katowic) Słowacja-Węgry-Słowenia-Chorwacja. Jedziemy przez Zwardoń, po przekroczeniu granicy po jakimś kilometrze stoi sklepik po prawej stronie drogi, w którym kupujemy Słowacką winiete 9,90 E, jedziemy droga 487 aż wpadamy na trasę E75 przez Cadce aż do Ziliny gdzie wskakujemy na autostradę D-1 i gnamy do Bratysławy. Przez Bratysławę lecimy autostradą D-1 aż spotkamy autostradę D-2, którą dojeżdżamy do granicy węgierskiej. Po przekroczeniu granicy węgierskiej wskakujemy na autostradę M1, odcinek tej autostrady do zjazdu na drogę 86 w okolicach miejscowości Mosonmagyarovar jest bezpłatny dla samochodów osobowych. Skręcamy na drogę numer 86 i gnamy przez Szomabthely aż do przejścia granicznego węgiersko-słoweńskiego w Redics. Po przekroczeniu granicy zaczyna się najtrudniejszy 13 km kawałek do przejechania aby uniknąć zapłacenia 30E za winietę słoweńską. Zaraz jak przekroczymy granicę trafiamy na rondo, na którym należy zjechać na 3 zjeździe, czyli po 270 stopni (Jeżeli pojedziemy prosto to wjeżdżamy na drogę prowadzącą na autostradę A5 i zaraz nas skasuje policja słoweńska za brak winiety). Tak więc 3 zjazd z ronda prowadzi jakby wzdłuż płotu wąską drogą przez miejscowość Dolga Vas aż do Lendavy przez, którą przejeżdżamy i na wyjeździe z niej docieramy do ronda na którym znów zjeżdżamy na 3 zjeździe i docieramy do kolejnego ronda, na którym ponownie zjeżdżamy na 3 zjeździe w drogę nr 109, którą dojeżdżamy do przejścia granicznego słoweńsko-chorwackiego Mursko-Sredisce i tym sposobem w 20 minut przelatujemy te 13 km Słowenii łączenie z odprawą paszportową bo tam nigdy nie ma kolejki. Od granicy drogą numer 209 jedziemy do miejscowości Cakovec, gdzie skręcamy na drogę nr 20, która w okolicy miejscowości Sveti Kriż przecina autostradę, bierzemy bilecik i wskakujemy na autostradę do Zagrzebia. Po Zagrzebiem na obwodnicy oddajemy bilecik na bramce i płacimy 29 kun (20zł) opłaty (najlepiej mieć odliczone kuny bo czasem oszukują na reszcie, a przy euro mają dziwny przelicznik, oczywiście można zapłacić kartą (MasterCard, Visa). Obwodnicą A3 objeżdżamy Zagrzeb aż docieramy do zjazdu na autostradę A1, którą zależnie, gdzie jedziemy dalej możemy jechać w rejon Rjeka (Krk, Pula) jakieś 56 kun czy kierunek Zadar opłata 105 kun (Split, Dubrovnik) najdalej jechałem autostrada do Sestonovac (rejon Makarskiej) to 179 kun.
Przykładowy przejazd ta trasą Katowice-Crkvinica (900 km) kolo Rjeki to około 12 godzin w tym postoje około 3 godziny. Średnia prędkość na autostradach około 110 km/h. Przez wioski głównie leciałem 60 km/h, po za około 90-100 km/h. Do Makarskiej drogą przez Austrię i Słowenię (1240 km) 16 godzin ale w korkach ponad 4 godziny. Nigdzie nie spotkałem policji aż do Zagrzebia!!! Całkowity koszt opłat pod Zadar w obie strony to 220 zł a pod Rijekę 150 zł.
Gajdex
Podróżnik
kto jeździ przez Niemcy-Austrię-Słowenię ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 11.06.2010 12:28

Witam
W tym roku pierwszy raz jadę do Chorwacji. Jadę najpierw do jezior Plitwickich (tu nocleg) i potem do Orebica. Mieszkam w zachodniej części kraju (Wolsztyn) i zastanawiam się nad trasą przez Niemcy, Austrie i Słowenię (Wolsztyn - jeziora Plitwickie - Orebic) - google maps tak też podpowiada.
Ale jak policzyłem koszty to mi mina troszkę posmutniała: w Austri 7,9 Euro w jedną stronę +4,5 Euro za tunel co daje w sumie prawie 25 Euro, dalej Słowenia 30 Euro i juz ssama Chorwacja - 600 zł wychodzi.
Ktoś jeździ tą trasą ?
Ważne że musimy (2 kierowców) na raz od rana do wieczora do jezior dojechać i szukałem szybkiej trasy, ale ta jest cholernie droga.
Poradźcie proszę, może chociaż jak ominąć autostradę w Słoweni, czy w ogóle warto ją omijać ? Czy nie stracę za dużo czasu ...
A może w ogóle darować sobie jazdę przez Niemcy ?
Pozdro
Vjetar
Legenda
Re: kto jeździ przez Niemcy-Austrię-Słowenię ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.06.2010 12:43

Gajdex napisał(a): ...
A może w ogóle darować sobie jazdę przez Niemcy ?
Pozdro

forum/viewtopic.php?t=17808
mario7474
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario7474 » 12.06.2010 09:09

Ja sprawdzam trasy na Michelin maps ,to jest serwis dla kierowcow, podadza koszt calego przejazdu, winietki paliwo ilosc kilometrow na autostradzie oraz czas przejazdu. J ajeste z Zielonej gory to wiec niedaleko Wolsztyna ja jechale do Chorwacji dwa razy i zawsze jade przez Czechy,Austrie ,Slowenie moja opinia nie przez Niemcy,wieksze koszty tak jak napisales dodatkowo za tunele. W Sloweni masz do przejechania okolo 20 km autostrada idzie jam ominac i niewiem czy oplaca sie kupic winietki na 20km. ominiecie autosrady musiszposzukac na forum ten temat byl poruszany wielokrotnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Spac nie moge i sobie kminie trase... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone