napisał(a) maciej_foxx » 06.06.2010 12:12
Witam
Ja zawsze jadę w nocy z uwagi na dwójkę dzieci obecnie 5 i 8 lat, które oprócz tego, że po 20 minutach jazdy chcą już wysiadać to rzygają not-stop jak nie śpią. Więc zawsze staram si wyjechać wieczorem a jak zasną to gnać non-stop.
Moja trasa wygląda tak:
Najtańszy wariant (z Katowic) Słowacja-Węgry-Słowenia-Chorwacja. Jedziemy przez Zwardoń, po przekroczeniu granicy po jakimś kilometrze stoi sklepik po prawej stronie drogi, w którym kupujemy Słowacką winiete 9,90 E, jedziemy droga 487 aż wpadamy na trasę E75 przez Cadce aż do Ziliny gdzie wskakujemy na autostradę D-1 i gnamy do Bratysławy. Przez Bratysławę lecimy autostradą D-1 aż spotkamy autostradę D-2, którą dojeżdżamy do granicy węgierskiej. Po przekroczeniu granicy węgierskiej wskakujemy na autostradę M1, odcinek tej autostrady do zjazdu na drogę 86 w okolicach miejscowości Mosonmagyarovar jest bezpłatny dla samochodów osobowych. Skręcamy na drogę numer 86 i gnamy przez Szomabthely aż do przejścia granicznego węgiersko-słoweńskiego w Redics. Po przekroczeniu granicy zaczyna się najtrudniejszy 13 km kawałek do przejechania aby uniknąć zapłacenia 30E za winietę słoweńską. Zaraz jak przekroczymy granicę trafiamy na rondo, na którym należy zjechać na 3 zjeździe, czyli po 270 stopni (Jeżeli pojedziemy prosto to wjeżdżamy na drogę prowadzącą na autostradę A5 i zaraz nas skasuje policja słoweńska za brak winiety). Tak więc 3 zjazd z ronda prowadzi jakby wzdłuż płotu wąską drogą przez miejscowość Dolga Vas aż do Lendavy przez, którą przejeżdżamy i na wyjeździe z niej docieramy do ronda na którym znów zjeżdżamy na 3 zjeździe i docieramy do kolejnego ronda, na którym ponownie zjeżdżamy na 3 zjeździe w drogę nr 109, którą dojeżdżamy do przejścia granicznego słoweńsko-chorwackiego Mursko-Sredisce i tym sposobem w 20 minut przelatujemy te 13 km Słowenii łączenie z odprawą paszportową bo tam nigdy nie ma kolejki. Od granicy drogą numer 209 jedziemy do miejscowości Cakovec, gdzie skręcamy na drogę nr 20, która w okolicy miejscowości Sveti Kriż przecina autostradę, bierzemy bilecik i wskakujemy na autostradę do Zagrzebia. Po Zagrzebiem na obwodnicy oddajemy bilecik na bramce i płacimy 29 kun (20zł) opłaty (najlepiej mieć odliczone kuny bo czasem oszukują na reszcie, a przy euro mają dziwny przelicznik, oczywiście można zapłacić kartą (MasterCard, Visa). Obwodnicą A3 objeżdżamy Zagrzeb aż docieramy do zjazdu na autostradę A1, którą zależnie, gdzie jedziemy dalej możemy jechać w rejon Rjeka (Krk, Pula) jakieś 56 kun czy kierunek Zadar opłata 105 kun (Split, Dubrovnik) najdalej jechałem autostrada do Sestonovac (rejon Makarskiej) to 179 kun.
Przykładowy przejazd ta trasą Katowice-Crkvinica (900 km) kolo Rjeki to około 12 godzin w tym postoje około 3 godziny. Średnia prędkość na autostradach około 110 km/h. Przez wioski głównie leciałem 60 km/h, po za około 90-100 km/h. Do Makarskiej drogą przez Austrię i Słowenię (1240 km) 16 godzin ale w korkach ponad 4 godziny. Nigdzie nie spotkałem policji aż do Zagrzebia!!! Całkowity koszt opłat pod Zadar w obie strony to 220 zł a pod Rijekę 150 zł.