Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spac nie moge i sobie kminie trase...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2010 19:33

Bodzio napisał(a):
slapol napisał(a):
Haweł napisał(a):...Jak cos gdzies pokrecilem,to sorki i prosze o poprawke,wyliczenia tras na podstawie google map...

Haweł, Ty stary (na pewno stażem) :lol: forumowy wyjadaczu :!: Pewnie wszystkie trasy przetestowałeś i możesz innym polecać....a nie pytać o drogę... :wink: :lol:
Pozdrav

P.S.
Mnie już po tych kilku razach nachodzi coś takiego, by nie gnać na "zbity łeb" "do" czy "z" Crolandii, tylko trasę dojazdową wykorzystać na "zerknięcie okiem wokół".
W poprzednim roku mi się to udało "przy okazji" :lol: , bo wracajac z CRO w kierunku Wiednia pojechałem tak: Zagrzeb - Varażdin - Nedelisce - Ormoż - Ljutomer - Gornja Radgona - Halbenrain - Feldbach - Ilz - A2 - Wiedeń.
Ze względu na widoki, winnice, fajne austriackie miasteczka i zamki na wzgórzach - zdecydowanie polecam :!:

Czyli Sławek można pojechać objazdem Ptuj, Lenart, Mureck i zjezdzajac w Mureck z mostu w prawo w drogę nr 69 do skrzyżowania z drogą nr 66 i w lewo na Felsbach, kierunek Ilz do A2 na Wiedeń. Zastanawiałem się nad tą drogą w ubiegłym roku (może nie jest szybsza ale chyba krótsza od autostrady) a teraz dowiedziałem się że ciekawa widokowo. Trzeba będzie spróbowac następnym razem. A jak z jej jakością i szerokoscią. Nie jest to przejazd tego rodzaju co przez odcinek od granicy z Czechami do czteropasmówki w Mohelnicach? W Google wygląda lepiej.

Oczywiście można tak jak napisałeś Bodzio.
Ja nie wnikałem, czy trasa przez Austrię na tym odcinku jest krótsza, bardziej interesował mnie inny jej przebieg (bo przecież na dalszą część i tak wykupywałem winietkę autostradową - polecam na stacji Shell w Ilz - czyli ew. po drodze).
Opisaną trasę przez Varażdin i przejście graniczne na trasie Nedelisce - Ormoż wybrałem też z tego powodu, że w ubiegłym roku wracałem w sobotę, a w Crolandii padła mi sprężarka klimy.Lepiej było przejachać nową (inną) trasą, nieco turystycznie i nie napotkać na weekendowy korek w upale na przejściu w Macelj. :lol:
Droga nr 66 przez Austrie bardzo fajna, na wielu odcinkach w miasteczkach dopuszczone 80 km/h :!: , potem od Feldbach do Ilz, już bardziej kręta, czasami jak ta przed Mohelnicami, ale fajna widokowo. Po drodze kapitalny zamek na wzgórzu (chyba Riegersburg).
Pozdrav
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 23.03.2010 22:36

Przypominam sobie ze mówiłes cos o sprężarce klimy w Z. Blato. Czyli tym razem komfort powrotu mielismy podobny :D
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 21.04.2010 23:53

Haweł napisał(a):Kilka razy z Krakowa jechalem na Chyzne,Budapeszt,Letenye,dwa razy na Bratyslawe i droge nr 86 i raz jechalem na Czechy i Wieden.Teraz sobie pomyslalem,ze dla odmniany pojade wlasnie na Czechy i Wieden,bo jechalem ta trasa kilka lat temu,ale z moich wyliczen wynika,ze dla nas z poludnia PL,a w szczegolnosci z Krakowa,to najlepsza,najszybsza i najkrotsza trasa jest:
Krakow-Chyzne-Sahy,Budapeszt(przez miasto)-Letenye-Supetar-1157 km 13.50 h
inne trasy:
Krakow-Zwardon-Bratyslawa-Szombathely(droga nr 86)-Supetar-1159 km 14.26 h
Kraków-Zwardon-Bratyslawa-Wieden-Graz-Supetar-1234 km 14.08 h
Krakow-Cieszyn-Olomouc-Mikulov-Wieden-Graz-Supetar-1231 14.44 h
W tych dwoch ostatnich trasach,nie uwzgledniam objazdu autostrady w Slowenii,przez co strace wiecej czasu i km do poprzednich wyliczonych tras.
O finansowej stronie tych tras,tez jazda pierwsza trasa wychodzi najkorzystniej,bo:
Slowacja-mozna ten krotki odcinek autostrady z Banskiej do Zvolenia,objechac,nadrabiamy okolo 1 km i 6 minut,
Wegry winieta 1530 ft x2 sztuki po 4 dni
Chorwacja-196 kn x2 za odcinek od Gorica do Dugopolje pod Split
W innych wariantach tras:
Czechy 250 kc winieta dziesieciodniowa,350 kc miesieczna
Austria 7,90 eu winieta 10 dniowa,22,90 dwumiesieczna
Slowenia 15 eu winieta tygodniowa,30 eu miesieczna,ale to mozna objechac
Slowacja 9,90 eu winieta 30 dniowa.
Pierwsza trasa stala sie chyba taka,przynajmniej dla mnie, atrakcyjniejsza od innych,ze madziary pociagneli autostrade od Budapesztu do granicy z Chorwacja.Dlatego kolejny raz jade ta trasa...Jak cos gdzies pokrecilem,to sorki i prosze o poprawke,wyliczenia tras na podstawie google map...

A co myślicie żeby z Krakowa śmignąć kawalątkiem autostrady hehe w stronę Bochnia - Brzesko - Nowy Sącz ... no i tu nie wiem może Mniszek ? Presov i do Miskolca skąd jak dobrze widzę na mapie zaczyna się autostrada ( parę lat temu chyba jej nie było ?? ) wiem ze trochę dookoła ale coś chciałem zmienić w tej trasie przez Bratysławe , a przez Austrię jakoś mnie nie ciągnie a ta autostrada ( jak istnieje ) od Miskolca mnie kręci ;) Może ktoś tak jechał ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.04.2010 00:14

bb84 napisał(a):A co myślicie żeby z Krakowa śmignąć kawalątkiem autostrady hehe w stronę Bochnia - Brzesko - Nowy Sącz ... no i tu nie wiem może Mniszek ? Presov i do Miskolca skąd jak dobrze widzę na mapie zaczyna się autostrada ( parę lat temu chyba jej nie było ?? ) wiem ze trochę dookoła ale coś chciałem zmienić w tej trasie przez Bratysławe , a przez Austrię jakoś mnie nie ciągnie a ta autostrada ( jak istnieje ) od Miskolca mnie kręci ;) Może ktoś tak jechał ?

Ja jechałem :D i sporo osób z kresów wschodnich :D :D
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 22.04.2010 06:22

miguel06 napisał(a):Jak prawie wszyscy na forum,planuje wakacje w Cro,a zeby byc juz blizej wakacji robie to juz w lutym:) jade do Baska Voda,wyjezdzam z okolic krakowa,do wiednia(tam mam mieszkanie,chce tam przenocowac) mam prosbe do was,aby ktos..miasto po miescie,albo autostrada po autostradzie opisal mi dojazd do Baska Voda,chcialem sobie na komputerze,kreatorze jazdy zrobic taka symulacje,chodzi mi o powiazanie ekonomi z czasem.dziekuje za wszelkie odp.

problemy z xls.? :lol: przecież to droga prosta jak drut 8O pare godzin do Wiednia i troche wiecej z Wiednia do Baska Voda. To nie koniec świata. Nie raz jadę z Katowic do Szczecina (przez Niemcy) i w tym samym dniu wracam. Wychodzi 1300 km http://www.tinyurl.pl?rvH8VuG9 wiec Chorwacja to nie Hiszpania, żeby się rozpisywać na detale :lol:
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 22.04.2010 20:33

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, co to znaczy "kminię"?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.04.2010 20:35

Hollywood napisał(a):Mam pytanie do szanownych forumowiczów, co to znaczy "kminię"?

To :lol:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 24.04.2010 13:40

Piotrek_B napisał(a):
Hollywood napisał(a):Mam pytanie do szanownych forumowiczów, co to znaczy "kminię"?

To :lol:
Fajne słowo ( cytat z internetu "W gwarze zwanej kminą, używa się słowa "kminić" jako "mówić, przemawiać". ) - zapamiętam , można przyszpanować na imieninach.
Pozdrawiam Los Angeles :D
Ostatnio edytowano 09.10.2010 18:10 przez jasio, łącznie edytowano 1 raz
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 27.04.2010 09:34

Jadę z Warszawy na płw. Paljesac konkretnie do Orebicia. Poradźcie jaką trasę tym razem wybrać. W Chorwacji byłem już 3 razy i za każdym razem jechałem przez Czechy, Wiedeń i Graz. tym razem może coś bym zmienił. W każdym razie w drodze powrotnej chcę zaliczyć Plitvickie Jeziora.
Jak uważacie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2010 09:40

kcapiga napisał(a):Jadę z Warszawy na płw. Paljesac konkretnie do Orebicia. Poradźcie jaką trasę tym razem wybrać. W Chorwacji byłem już 3 razy i za każdym razem jechałem przez Czechy, Wiedeń i Graz. tym razem może coś bym zmienił. W każdym razie w drodze powrotnej chcę zaliczyć Plitvickie Jeziora.
Jak uważacie?

Aż się prosi żeby polecieć przez Węgry i BiH.
Np. tak
forum/viewtopic.php?t=17831
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 27.04.2010 09:56

tylko że w tym wariancie odpadają mi Plitvickie Jeziora a to musi być w naszym programie.
Chyba jednak pozostaje stara "austriacka" trasa.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2010 10:10

Przecież Możesz zrobić pętlę -
forum/viewtopic.php?t=17803
forum/viewtopic.php?t=17814

:)
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 05.05.2010 21:27

hawełku, a co teraz sobie "kminisz" :lol: :lol: :lol: , ciągle to samo?
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 06.05.2010 11:41

:lol: :lol: :lol: ależ to są rozkoszne kminienia :lol: :lol:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.05.2010 16:32

Hollywood napisał(a):hawełku, a co teraz sobie "kminisz" :lol: :lol: :lol: , ciągle to samo?

nic,juz wiem jak pojade do Chorwacji...wszystko przemyslane...zaplanowane...tylko euro troche w gore idzie,a po Chorwacji chcialem do Wloch pojechac na 8 dni na objazdowke...moze byc drogo...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Spac nie moge i sobie kminie trase... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone