Bodzio napisał(a):slapol napisał(a):Haweł napisał(a):...Jak cos gdzies pokrecilem,to sorki i prosze o poprawke,wyliczenia tras na podstawie google map...
Haweł, Ty stary (na pewno stażem) forumowy wyjadaczu Pewnie wszystkie trasy przetestowałeś i możesz innym polecać....a nie pytać o drogę...
Pozdrav
P.S.
Mnie już po tych kilku razach nachodzi coś takiego, by nie gnać na "zbity łeb" "do" czy "z" Crolandii, tylko trasę dojazdową wykorzystać na "zerknięcie okiem wokół".
W poprzednim roku mi się to udało "przy okazji" , bo wracajac z CRO w kierunku Wiednia pojechałem tak: Zagrzeb - Varażdin - Nedelisce - Ormoż - Ljutomer - Gornja Radgona - Halbenrain - Feldbach - Ilz - A2 - Wiedeń.
Ze względu na widoki, winnice, fajne austriackie miasteczka i zamki na wzgórzach - zdecydowanie polecam
Czyli Sławek można pojechać objazdem Ptuj, Lenart, Mureck i zjezdzajac w Mureck z mostu w prawo w drogę nr 69 do skrzyżowania z drogą nr 66 i w lewo na Felsbach, kierunek Ilz do A2 na Wiedeń. Zastanawiałem się nad tą drogą w ubiegłym roku (może nie jest szybsza ale chyba krótsza od autostrady) a teraz dowiedziałem się że ciekawa widokowo. Trzeba będzie spróbowac następnym razem. A jak z jej jakością i szerokoscią. Nie jest to przejazd tego rodzaju co przez odcinek od granicy z Czechami do czteropasmówki w Mohelnicach? W Google wygląda lepiej.
Oczywiście można tak jak napisałeś Bodzio.
Ja nie wnikałem, czy trasa przez Austrię na tym odcinku jest krótsza, bardziej interesował mnie inny jej przebieg (bo przecież na dalszą część i tak wykupywałem winietkę autostradową - polecam na stacji Shell w Ilz - czyli ew. po drodze).
Opisaną trasę przez Varażdin i przejście graniczne na trasie Nedelisce - Ormoż wybrałem też z tego powodu, że w ubiegłym roku wracałem w sobotę, a w Crolandii padła mi sprężarka klimy.Lepiej było przejachać nową (inną) trasą, nieco turystycznie i nie napotkać na weekendowy korek w upale na przejściu w Macelj.
Droga nr 66 przez Austrie bardzo fajna, na wielu odcinkach w miasteczkach dopuszczone 80 km/h , potem od Feldbach do Ilz, już bardziej kręta, czasami jak ta przed Mohelnicami, ale fajna widokowo. Po drodze kapitalny zamek na wzgórzu (chyba Riegersburg).
Pozdrav