Sosnowiec - Trogir/Mastrinka 2014
napisał(a) Michał1994 » 05.07.2014 18:09
Wyjazd rozpocząłem z miasta Sosnowiec. Godzina 13:30, bo akurat tak nam się udało wszystko przygotować. Nie jechaliśmy na Cieszyn, tylko przekroczyliśmy granicę w Gorzyczkach. Trasa na Wrocław bardzo dobra, bez dziur, bez jakichkolwiek okoliczności. Winiety kupiliśmy na pierwszej stacji. I jedziemy dalej, w kierunku na Brno. W pewnym momencie, kiedy tak się dobrze jechało, korek..Tak nagle. Roboty drogowe. Myślałem, że te roboty będą rozciągały się na kilometry, ale na szczęście nie. Nawet w Brnie byłem zaskoczony tym, że prac drogowych nie ma. Z Brna pojechaliśmy na granicę z Austrią, wstępując i robiąc odpoczynek w Mikulovie. Tam weszliśmy do Travel Free Shop na jakieś małe zakupy, ale wybór nawet jakichś trunków był koszmarny, bo mały strasznie. Pamiętam, że jak jeździliśmy wcześniej to było tego dużo, no ale widocznie teraz, albo wykupili, albo nie było więcej. Przejechaliśmy granicę, kupując winiety na Austrię na stacji benzynowej, która znajduje się za przejściem granicznym czesko-austriackim. Kierunek: Wiedeń a potem Graz. Jednakże, w pewnym momencie, po rozmowie uznaliśmy, że można jechać ( była noc ) na Maribor, bo na Ptuj i Lenart, po tych zakrętach to nie za bardzo w nocy. Około północy byliśmy już w Chorwacji, ale najpierw jeszcze sprawdzenie paszportów na granicy. Taka praca ludzi na granicy. Pierwszy odcinek autostrady pokonany. Na nocleg i dłuższy odpoczynek zatrzymaliśmy się na parkingu "PLITVICE".