Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soline koło Dubrownika 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
limi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limi » 04.05.2010 12:56

Jeszcze ja dorzucę swoją opinię. Zdjęcia piękne, zrobione zapewne dobrym aparatem. Oglądałem z zaciekawieniem, gdyż w lipcu bedziemy w Mlini i chyba się wybierzemy do Kotoru w Czarnogórze. Mam tylko kilka pytań, czy ta odległość ta podróż na cały dzień. Ile to jest kilometrów i jak się tam jeachało? :D :D :D
limi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limi » 04.05.2010 12:57

Jeszcze ja dorzucę swoją opinię. Zdjęcia piękne, zrobione zapewne dobrym aparatem. Oglądałem z zaciekawieniem, gdyż w lipcu bedziemy w Mlini i chyba się wybierzemy do Kotoru w Czarnogórze. Mam tylko kilka pytań, czy ta odległość to podróż na cały dzień. Ile to jest kilometrów i jak się tam jechało? :D :D :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.05.2010 12:58

Zupa Dubrovacka to mój ulubiony region w Chorwacji :D Dzięki za świetne foty.
Pozdrav.
jomarijo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomarijo » 04.05.2010 14:13

Turan a jechaliście na strzał czy z noclegiem i gdzie?
Pik71
Croentuzjasta
Fajnie jest tylko strasznie pod górkę

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 04.05.2010 14:40

Witam.
Byłem w Soline w 1996 jak jeszcze nie było autostrad, to była trasa. Mieszkaliśmy wyżej od Jardanki i droga nad morze to była tragedia sto schodów i strome podejście. Plusem jest bliskość Dubrownika i Cawtatu w którym byliśmy co drugi dzień i to woził nas waściciel busem nawet o 3 w nocy po degustacji.
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 05.05.2010 21:14

Nie będę się rozpisywał o trasie, powiem krótko: jechaliśmy z okolic Krakowa przez Chochołów na Bańską Bystrzycę, Budapeszt, dalej M7 na Letenye, Zagrzeb, w Karlovacu na starą drogą na Slunj, Plitvice, Sinj, w okolicy Splitu na Jadrankę i dalej to już wiadomo.

ten fragment mnie najbardziej zaiteresował - dlaczego?
hm... bo mam dylemat ,kolega jechał cały czas M7 koło balatonu , na granice z chorwacją wyjechał prosto z autostrady! 8O
Sprawdzałem na róznych mapach ze stare przejscie graniczne zmiędzy węgrami a chorwacją jest dalej gdzie są kantory i stacje paliw! chce sie upewnic czy tak faktycznie jest!? a po drugie czy duzo wczesniej trzeba wypatrywać zjazdu po stronie węgierskiej do Letenye bo tam jest stare przejscie graniczne .
czy dobrze to rozumuje?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.05.2010 07:07

walidom napisał(a):bo mam dylemat ,kolega jechał cały czas M7 koło balatonu , na granice z chorwacją wyjechał prosto z autostrady! 8O
Sprawdzałem na róznych mapach ze stare przejscie graniczne zmiędzy węgrami a chorwacją jest dalej gdzie są kantory i stacje paliw! chce sie upewnic czy tak faktycznie jest!? a po drugie czy duzo wczesniej trzeba wypatrywać zjazdu po stronie węgierskiej do Letenye bo tam jest stare przejscie graniczne .
czy dobrze to rozumuje?[/b]

Może pomoże :wink:
forum/viewtopic.php?p=382540

Pzdr
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 08.05.2010 22:26

jomarijo napisał(a):Turan a jechaliście na strzał czy z noclegiem i gdzie?

jomarijo, jechaliśmy "na strzał", chociaż początkowo planowaliśmy nocleg na kempingu "Korana" w Plitvicach, jak za dawnych lat.
Jechał z nami syn, zmienialiśmy się w trakcie jazdy za kółkiem, uznaliśmy w Plitvicach, że szkoda czasu na nocleg, bylismy w dobrej formie, więc pojechaliśmy dalej.

PozdraV
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 08.05.2010 22:37

walidom napisał(a):
ten fragment mnie najbardziej zaiteresował - dlaczego?
hm... bo mam dylemat ,kolega jechał cały czas M7 koło balatonu , na granice z chorwacją wyjechał prosto z autostrady! 8O
czy dobrze to rozumuje?[/b]

To fragment mojej trasy na granicy węgiersko-chorwackiej zarejestrowany w GPS-ie i wyświetlony w Google Eatrh

Obrazek[/URL]

Rozjazd na stare przejście graniczne jest ok. 3 km przed mostem.
Pamiętam, że nawigacja chciała nas prowadzić do starego przejścia, ale znaki i droga prowadziły na wprost i tak pojechaliśmy, identycznie jak Twój kolega.

PozdraV
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 08.05.2010 23:09

limi napisał(a): bedziemy w Mlini i chyba się wybierzemy do Kotoru w Czarnogórze. Mam tylko kilka pytań, czy ta odległość to podróż na cały dzień. Ile to jest kilometrów i jak się tam jechało? :D :D :D

Do Kotoru z Soline jest ok. 80 km, bez problemy wyrobicie sie w jeden dzień.
My wyjechaliśmy ok. 11:00, gdyby wyjechać wcześniej, można by pojechać jeszcze do Budwy i Sw. Stefana (111 km w jedną stronę).

Wracając z Kotoru lub z dalszego wypadu na południe Czarnogóry można nie objeżdżać znowu całej Zatoki Kotorskiej, tylko z Kotoru udać się dalej trasą E65 wzdłuż przeciwległego brzegu Zatoki w kierunku Prcanj aż do przystani promowej w okolicach Kamenari - to znacznie skróci drogę.
Promy kursują praktycznie cały czas tam i z powrotem, nie pamiętam tylko do której godziny.

PozdraV
kubotex
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubotex » 12.08.2010 02:06

witam

Piekne fotki.Czy moge wiedziec co to za obiektyw?
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 29.09.2010 07:19

Witaj turan.
Potrzebuję twojej pomocy. Jeśli możesz to odezwij się na: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Kadi :papa:
kendzior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kendzior » 29.09.2010 08:17

U mnie juz zapadła decyzja,że za rok Dubrownik i okolice będą. Nie odpuszczę sobie. A miała byc Szkocja we wrześniu na wrzosy :/ :/ :/
aja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aja » 27.04.2011 09:29

Witam :-)
gratuluję wspaniałych zdjęć i proszę o pomoc .
Rozważam wyjazd do tej miejscowości w lipcu tego roku i mam pytanie czy możliwe jest dojście pieszo do sasiednich miejscowości? Do Plat pewnie tak a czy do Mlini jest niedaleko? I czy znajduje się tam jakiś mały sklep spożywczy i restauracja?
Pozdrawiam
aja
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 28.04.2011 06:25

Byłem w Soline w zeszłym roku. Najbliższy sklep jest w Plat, dokąd można dojść bez problemu (tylko kawałek jadranką). Do Mlini jest ciut dalej ale można sobie zrobić spacer niestety chyba tylko poboczem jadranki. W Soline była jedna pizzeria przy samej jadrance. W sumie miejscowość bardzo kameralna z uroczymi plażami i doskonała baza wypadowa do zwiedzania Dubrownika, BiH oraz Czarnogóry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Soline koło Dubrownika 2009 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone