Witam cieplutko,
onka37 napisał(a): (...) tylko jak tam przetrwać bez auta? sklepu ani knajpek z tego co czytałam to tam nie ma?
Onka37 - rzeczywiście bez autka będzie mały kłopot, ale przetrwać się da. W Soline przy wylocie Magistrali Adriatyckiej w stronę Plat i Cavtat jest jakaś knajpa, ale nie byłem w niej, nic nie mogę na jej temat powiedzieć.
Z tego, co pamiętam jest przystanek autobusowy - można się dostać do nieodległego (1,5 km) Mlinii, gdzie jest dobrze zaopatrzony supermarket.
Ja robiłem też zakupy w Lidlu, który znajduje się w miejscowości Cibaca, tuż przed Dubrownikiem jadąc od strony Soline, Mlini.
Ogólnie, z tego, co zauważyłem Mlini jest znacznie bardziej gwarne, rozrywkowe, sporo tam różnych sklepów, kilka knajpek. Być może dla kogoś bez samochodu to lepsze miejsce do spędzenia urlopu.
Arek napisał(a):Turan, po przeczytaniu (a właściwie obejrzeniu) Twojej relacji zacząłem rozważać rejon Župy Dubrovačkiej pod kątem tegorocznego urlopu.
Arku - myślę, że będziesz zadowolony
piekara114 napisał(a):turan napisał(a):Tych, którzy zechcą się wybrać w te strony zachęcam do wypadu do Czarnogóry Jadranką wokół Zatoki Kotorskiej (Boki Kotorskiej), która została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO. Podczas wycieczki bardzo polecam odwiedzenie urokliwego Perast oraz średniowiecznego Kotoru.
Także w ciągu jednego dnia spokojnie można wybrać się do Mostaru w Bośni i niejako po drodze odwiedzić Medjugorje (jeżeli kogoś interesują te, nieco różne klimaty).
Witam serdecznie,
zarezewowany już i zaliczkowany pobyt w Mlini (nie mogę się doczekać
i koniecznie chcę udać się do:
- Dubrovnika - to oczywiste
- Kotor, Budwa i Sv. Stefan - skąd będzie bliżej jak nie stąd
- i właśnie Monstar i Medjugorie i tu pytanie: czy aby się tam dostać to jedynie przez przejście w Metkovicach czy inna możliwość też wchodzi pod uwagę? przecież będę już w BiH w Neum - jest jakaś normalna ludzka droga? czyli prosta i dość krótka i z niepourywanym asfaltem?
I 2 pytanko: ten wspaniały widok na Bokę Kotorską to oczywiscie jak jedzie się dookoła zatoki autem, a powrót może promem, tylko skąd dokąd ten prom płynie? Można prosić o namiary (miejscowość) przystani? Jaki to mniej więcej koszt i jak długo się na prom czeka?
I jeszcze pytanie o koszt przejazdu przez BiH? Jest jakiś i czy za każdym przejazdem trzeba płacić?
Piekara - Zdaje się, że jazda do Mostaru i Medjugorje przez Metkowic to jedyne rozsądne wyjście. Droga jest dobra, jedzie się doliną rzeki Neretwy - dość ładne widoki.
Z Neum nie ma porządnej drogi wgłąb Bośni.
Poniżej fotka z drogi Metkowic - Mostar w dolinie Neretwy.
Niestety, nie pamiętam jak jest z opłatami za przejazd przez Bośnię - chyba nic się nie płaci, ale głowy nie dam.
Wjeżdżając do Czarnogóry trzeba było wykupić roczną (!) winietę za ok. 10 EUR.
A tera prom na pętli wokół Boki Kotorskiej - pływa pomiędzy miejscowościami Lepetane i Kameneri. Dwa promy kursują cały czas tam i z powrotem, czeka się najwyżej 15 minut. Nie pamiętam godzin w trakcie doby, kiedy kursują, ale na pewno nie jest to na cały zegar. Zdaje się, że do 18:00 ale to trzeba się dowiedzieć. Opłata wynosi 4 lub 5 EUR za samochód.
Wszystko widać na fotkach z Google Earth poniżej.
Niebieska linia to moja trasa zapisana w GPS.
A to fotka z przeprawy tym promem
PozdraV