Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dzięki Fux. W zasadzie szukamy spokoju. Plaża, woda i niedaleko dodatkowe atrakcje. Jedziemy samochodem, zatem wszedzie będzie nam blisko. Oczywiście do Dubrovnika wydamy te 15 kun.
Nocujemy w Willi Silence. Według gospodarza mamy do wody 40m. Do plazy w Soline 100m po równym terenie. Stojąc tyłem do plaży, ścieżka wzdłuż wybrzeża w lewo doprowadzi nas do Willi. Więc nie powinno być źle. Gorzej z dojściem na przystanek autobusowy, by dojechac do Dubrovnika.
Droga przez BiH widokowo cudowna i nie musisz jechać na Metkovać tylko za Mostarem skręcić na Stolac i potem na Brgat i wyjeżdżasz tuż za Dubrovnikiem tyle ze po powodziach nie wiadomo jak będzie z przejazdem całej trasy w Bośni.Na pewno zyskasz wtedy bo nie czekają cie kolejki na przejściu które jest zawsze puste.Przy okazji możesz zahaczyć o Monastyr po drodze ale nie pamiętam miejscowości ale są znaki i Trebinje z zabytkowym mostem. Ja jechałem tam tą drogą 3 razy i raz zaryzykowałem i pojechałem ze Stolaca na Neum ale odradzam bo jest wąsko i kręto i prawie ze na odludziu.
Będę jechał na trasie: Orasje, Tuzla, Sarajewo, Trebinje, Brgat, Soline. Przejście w Orasje już otwarte. Najgorzej trasa wygląda w Orasje do Sarajewa. Południowy Bih powódź oszczędziła.