napisał(a) hellbean » 16.04.2011 19:37
Teska napisał(a):a podpowiedzcie jak najlepiej przyjechać,żeby zwiedzić Plitvice - wieczorem i przespać się i z rana na cały dzień zwiedzanko? tylko jak zabrać wszsytkie klamoty i zostawić w aucie na cały dzień???
czy rano ? wypakowac klamoty zjeść sniadanie i pojechac do Plitvic, wrócić przespać sie i pojechać w stronę Breli?
Ja osobiście zajechałem tam z rana (jadąc ze Słowenii - Pivka Jama) nie pamiętam już jaki to był dzień gdyż było to dwa lata temu, ale zdaje się, że weekend, samo zwiedzanie - spacerowanie po parku zajęło cały dzień. Ogólnie proponuje jadąc od północy minąć pierwszą bramę i wejść drugą (co nota bene w moim wypadku było przypadkiem, gdyż pierwszą po prostu przeoczyłem i szukając miejsca do zawrócenia na tej dość wąskiej i ruchliwej drodze natrafiłem na następną), wtedy park zwiedzamy schodząc w dół (chyba, że ktoś woli wersję bardzie męczącą), a z powrotem na bramę podjeżdżamy parkowym Unimog'iem. Następnie nocowałem na kwaterze, która wyszła mnie na 4 osoby niezauważalnie drożej niż kemping Plitvickie Jezera, a żeby do niej trafić należy wrócić drogą na północ i jak miniemy ww. kemping za jakieś 100m po prawej jest zdaje się przystanek autobusowy a za nim uliczka w prawo, a to był jak dobrze pamiętam dom drugi od ulicy (zresztą był na nim transparent o tym informujący). Właściciel domu wyjątkowo otwarty i uczciwy.
P.S. Ja miałem wszystkie bagaże w aucie, ale tak miałem je spakowane, że w zasadzie nic nie pozostało w kabinie, wszystko w bagażniku.