Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Snakes and alligators czyli Mazury 2020

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.05.2021 08:26

CROberto napisał(a):Beata, tą relacją coraz bardziej wciągasz mnie, w temat Mazur na nowo... 8)
Nawet, kosztem wykarmienia komarów... :oczko_usmiech:

Komary to legenda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Będę wciągać dalej - uparta jestem, a co :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.05.2021 08:29

pavlo napisał(a):
A moja wyobraźnia (patrząc na te zasady) podsunęła mi takie skojarzenie :oczko_usmiech:
Skoro chodziło o paragon ze sklepu z najwcześniejszą godziną, to po zejściu z pokładu trzeba gonić pod najbliższy sklep i żeby nie stać w kolejce i nie marnować czasu to po prostu wyciągnąć z kosza obok sklepu jakiś paragon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:, trzeba się jednak pilnować żeby nie wyszarpać z dnia poprzedniego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
No i co jest paragon? no jest. Ze sklepu? no ze sklepu, a to że był umieszczony w koszu??? w regulaminie tego nie było :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
No wiem, że to nie fair play, ale wyobraźnia tak sobie pofolgowała :mrgreen: :oczko_usmiech: jej można :mrgreen: :oczko_usmiech:

Za takie coś to jak nic DNS :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Żeglarze to uczciwi ludzie, nie oszukują :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No, może czasem....jak załoga się boi to czasem trzeba opowiadać bajki o pogodzie i takie tam :smo: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.05.2021 08:54

Robi się coraz goręcej, każdy kolejny dzień przynosi nam odczuwalny wzrost temperatury.

Ania koniecznie musi się wykąpać.

A że przepływamy obok Pajęczej Wyspy....

Czemu nie?

Cumujemy dokładnie na tej samej plażyczce co wczoraj.

Nic się nie zmieniła, tylko gęsi brak.

Obraziły się czy jak???

DSC_2932.JPG

DSC_2933.JPG

DSC_2934.JPG

DSC_2935.JPG

DSC_2936.JPG

DSC_2937.JPG

DSC_2938.JPG

DSC_2939.JPG

DSC_2940.JPG

Dziś tez są łowiący rybacy ale nic im nie idzie.....zero ryb...

DSC_2941.JPG

DSC_2942.JPG

Ania wskakuje do wody.

20200616_113024.jpg

20200616_113029.jpg

Kapitan pozazdrościł – też idzie pływać.

20200616_113605.jpg

20200616_113612.jpg

Pokąpani, ochłodzeni – pora płynąć dalej, przecież mamy regaty.

DSC_2943.JPG

DSC_2947.JPG

DSC_2948.JPG

Czy tu nie jest trochę jak w Chorwacji???

20200616_122323.jpg

20200616_122325.jpg
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 25.05.2021 14:00

Kapitańska Baba napisał(a):
pavlo napisał(a):
A moja wyobraźnia (patrząc na te zasady) podsunęła mi takie skojarzenie :oczko_usmiech:
Skoro chodziło o paragon ze sklepu z najwcześniejszą godziną, to po zejściu z pokładu trzeba gonić pod najbliższy sklep i żeby nie stać w kolejce i nie marnować czasu to po prostu wyciągnąć z kosza obok sklepu jakiś paragon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:, trzeba się jednak pilnować żeby nie wyszarpać z dnia poprzedniego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
No i co jest paragon? no jest. Ze sklepu? no ze sklepu, a to że był umieszczony w koszu??? w regulaminie tego nie było :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
No wiem, że to nie fair play, ale wyobraźnia tak sobie pofolgowała :mrgreen: :oczko_usmiech: jej można :mrgreen: :oczko_usmiech:

Za takie coś to jak nic DNS :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Żeglarze to uczciwi ludzie, nie oszukują :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No, może czasem....jak załoga się boi to czasem trzeba opowiadać bajki o pogodzie i takie tam :smo: :mrgreen:

A co to takiego to DNS , bo ja to pojęcie znam z komputerów :oczko_usmiech: :mrgreen:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 25.05.2021 14:26

Kapitańska Baba napisał(a):Za takie coś to jak nic DNS :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Żeglarze to uczciwi ludzie, nie oszukują :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No, może czasem....jak załoga się boi to czasem trzeba opowiadać bajki o pogodzie i takie tam :smo: :mrgreen:

Nie chciałaś przypadkiem napisać DSQ?

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje intencje to:
DNS (did not start) - nie wystartował
DNF (did not finish) - nie ukończył biegu
DSQ (disqualified) - zdyskwalifikowany
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:05

pavlo napisał(a):
A co to takiego to DNS , bo ja to pojęcie znam z komputerów :oczko_usmiech: :mrgreen:

A takiego to ja nie znam :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:08

Morski Pas napisał(a):[
Nie chciałaś przypadkiem napisać DSQ?

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje intencje to:
DNS (did not start) - nie wystartował
DNF (did not finish) - nie ukończył biegu
DSQ (disqualified) - zdyskwalifikowany

Nie, to taki nasz miejscowy skrót myślowy - nie ważne w którym momencie jak nie kończysz biegu masz po prostu DNSa :wink: Sędziowie na pewno używają poprawnych literek ale my w slangu z dzieciakami żeby nie komplikować za bardzo zawsze zostajemy przy pierwszym z brzegu DNS - wiem że nieprawidłowo :oops: Dlatego i tutaj tak użyłam, przepraszam :oops:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 26.05.2021 08:42

Lokalnych zwyczajów nie mogłem znać, ale udało mi się zrozumieć co miałaś na myśli :D
A DNS komputerowy to taki serwer, który (w uproszczeniu) tłumaczy adresy stron internetowych na numery IP. Czyli zamienia np. "cro.pl" na numer IP serwera na którym działa forum.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:44

"Morski Pas"]Lokalnych zwyczajów nie mogłem znać, ale udało mi się zrozumieć co miałaś na myśli :D

:D I za to zależy Ci sie pochwała a dla mnie nagana bo powinnam pomyśleć że mówię "gwarą" :oops:

A DNS komputerowy to taki serwer, który (w uproszczeniu) tłumaczy adresy stron internetowych na numery IP. Czyli zamienia np. "cro.pl" na numer IP serwera na którym działa forum.

Dziękuję, całe życie się człowiek uczy :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:58

Śniardwy to niesamowite miejsce.

DSC_2949.JPG

DSC_2951.JPG

DSC_2952.JPG

DSC_2953.JPG

DSC_2956.JPG

DSC_2957.JPG

DSC_2958.JPG

Tak sobie płyniemy w tych regatach ale wcale nie prostą drogą do celu.

Szkoda dnia – zamiast stać w porcie lepiej pożeglować.

DSC_2961.JPG

DSC_2962.JPG

DSC_2963.JPG

DSC_2964.JPG

DSC_2965.JPG

DSC_2966.JPG

DSC_2967.JPG

Tuż przy brzegu mijamy ogromne stado łabędzi – Ewa naliczyła prawie 60 sztuk.

DSC_2968.JPG

DSC_2969.JPG

DSC_2971.JPG

DSC_2973.JPG

DSC_2974.JPG

DSC_2975.JPG

DSC_2976.JPG

Zbliżamy się do plaży w Nowych Gutach.

DSC_2977.JPG

DSC_2978.JPG

DSC_2979.JPG

DSC_2980.JPG

DSC_2985.JPG
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.05.2021 08:22

W Nowych Gutach cumujemy przy takim pomoście:

20200616_141702.jpg

Podejście nie było łatwe – plaża w Gutach jest bardzo płytka, musieliśmy płynąć kawałek drogi przy całkowicie podniesionym mieczu i sterze.

Ten pomost przy zmianie wiatru na dociskający może stać się pułapką – nie da się od niego odpłynąć chyba że po prostu wypchniemy jednostkę ręcznie kilkadziesiąt metrów na głębszą wodę.

Na szczęście dziś wiatr nie przeszkodzi.

Po naszym podejściu pozostał głęboki ślad na piasku w wodzie.

Jeszcze dobrze się nie zatrzymaliśmy a Ania od razu biegnie na plażę.

Najpierw idzie ok. 150 m w jezioro żeby poganiać łabędzie.

Potem wraca bliżej.

Tymczasem na plaży pojawił się ktoś bardzo spragniony.

20200616_142012.jpg

Pozwolił blisko do siebie podejść.

DSC_2986.JPG

DSC_2987.JPG

DSC_2988.JPG

Ewa dołączyła do plażujących.

DSC_2989.JPG

Podobno woda na plaży była bardzo ciepła.

20200616_143039.jpg

DSC_2990.JPG

DSC_2992.JPG

Kapitan pilnuje z daleka.

DSC_2993.JPG

DSC_2995.JPG

DSC_2996.JPG

Cennik miejscowej wypożyczalni – może komuś kiedyś się przyda:

DSC_2997.JPG

Jesteśmy jedynymi gośćmi na plaży.

20200616_150508.jpg

Nowe Guty to sympatyczne miejsce – choć podobno w sezonie bardzo zatłoczone.

Dziś nie ma nikogo – i dobrze, nie tęsknimy za plażowym towarzystwem.

Tradycyjnie korzystając z postoju przy pomoście zjadamy jeszcze obiad i pora płynąć dalej – w końcu wyścig o paragon trwa.

20200616_155641.jpg

20200616_155644.jpg

20200616_155653.jpg

20200616_155655.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.05.2021 08:38

Ile zanurzenia ma taki jacht jak Fado (bez miecza i steru)? Wygląda tam na bardzo płytko, przy dociskającym wietrze ciężko odejść ale przy przeciwnym to podejrzewam że odpływ się zrobi i piach spod pomostu wystaje ;)
Szkoda że temu wiatrakowi nie dodali skrzydeł. Taki trochę "wykastrowany" stoi :(
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.05.2021 09:33

Kapitańska Baba napisał(a):
Ten pomost przy zmianie wiatru na dociskający może stać się pułapką – nie da się od niego odpłynąć chyba że po prostu wypchniemy jednostkę ręcznie kilkadziesiąt metrów na głębszą wodę.

Na szczęście dziś wiatr nie przeszkodzi.

Po naszym podejściu pozostał głęboki ślad na piasku w wodzie

O utknięciu na mieliźnie słyszy się ciągle , ale jakoś tak nigdy nad tym się głębiej :wink: nie zastanawiałem...
W takim samotnym pływaniu , to faktycznie może załogę upiaszczyć...
Na lądzie, auto w rowie, lub zaspie - to lecisz do spożywczaka po sześciopak , a z nim do chłopa po traktor...
I już... :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.05.2021 14:56

mchrob napisał(a):Ile zanurzenia ma taki jacht jak Fado (bez miecza i steru)? Wygląda tam na bardzo płytko, przy dociskającym wietrze ciężko odejść ale przy przeciwnym to podejrzewam że odpływ się zrobi i piach spod pomostu wystaje ;)
Szkoda że temu wiatrakowi nie dodali skrzydeł. Taki trochę "wykastrowany" stoi :(

Wykastrowany wiatrak, ale mi humor poprawiłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Fado z podniesionymi "bambetlami" ma 40 cm zanurzenia - jeśli nie robi się zbyt wolno płytko bez żadnego problemu można dziobem siedzieć w piasku na plaży :oczko_usmiech:
Choć jak na Nowe Guty - i tak jest zbyt mocno zanurzone 8O :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.05.2021 14:58

CROberto napisał(a):
O utknięciu na mieliźnie słyszy się ciągle , ale jakoś tak nigdy nad tym się głębiej :wink: nie zastanawiałem...
W takim samotnym pływaniu , to faktycznie może załogę upiaszczyć...
Na lądzie, auto w rowie, lub zaspie - to lecisz do spożywczaka po sześciopak , a z nim do chłopa po traktor...
I już... :)

No tak - tu ciągnik nie pomoże, chyba raczej jakaś amfibia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak serio - są sposoby zejścia z mielizny ale czasem i one zawodzą a wtedy trzeba liczyć na jakąś dobrą duszę na motorówce z duuużym stadem koni na pawęży :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska