Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Smutne refleksje

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Smutne refleksje

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2004 14:54

Zeszły tydzień spędziłem w Chorwacji. Pogoda była fantastyczna bezchmurne lazurowe niebo, woda 20-22, Chorwaci sympatyczni słowem miodzio. Naszły mnie jednak pewne niewesołe refleksje. Mieszkałem w hotelu w Rowinj dodam, że mimo iż to był dopiero początek czerwca we wszystkich hotelach był full. Tyle, że wśród wielojęzycznej masy nie było Polaków, za to Niemców do bólu. Odnoszę wrażenie, że dalszy rozwój autostrad i podniesienie standardu bazy turystycznej i w konsekwencji niestety także cen spowoduje, że nie będziemy odwiedzać tego pięknego kraju. Znowu staniemy się niechcianymi ubogimi krewnymi którzy byli dobrzy jak nie było tych bogatszych i zwyczajnie nie będziemy mieli za co przyjeżdżać. Na przestrzeni ostatnich kilu lat ilość Polaków w Chorwacji spada zastraszająco. To bardzo przykre, ale cóż jesteśmy coraz biedniejsi .
Tym wszystkim którzy uważali, ze wejście do Unii wpłynie na skrócenie odpraw na granicach chciałbym powiedzieć, ze się mylili. Nie ma już celników, ale wredne gęby niechętnych nam policyjnych urzędasów skrupulatnie sprawdzają paszporty i wypytują o cel podróży. Oni po prostu nas nie lubią. Jedynie Chorwaci nie próbowali nawet sprawdzać paszportów, ani o nic pytać no, ale oni nie są w Unii.
PS
Ciekawe, że było też bardzo mało Czechów mam natomiast wrażenie, że przyjeżdża coraz więcej Rosjan.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 15.06.2004 15:40

Chyba wyciągasz zbyt daleko idące wnioski :? To że w czerwcu w Rovinj nie słyszałeś języka polskiego o niczym nie świadczy . Nie od dziś wiadomo , że Polacy wypoczywają głównie w lipcu i sierpniu ( po zakończeniu roku szkolnego , bo co robić z dziećmi ? ) , a w przypadku wyjazdów do HR , to jest to w ok. 90 % Dalmacja - vide doskonały post autorstwa " a to ja " . Inna kwestia to preferencje geograficzne wypoczynku : do łask wraca Bułgaria;raz ze względu na ceny , a dwa sporo Polaków jeździło tam za PRL-u . Co do jednego zgodzę się - niestety Polacy ubożeją , i to z różnych względów . A swoją drogą ciekawe , jak wyglądają statystyki pobytów obywateli różnych państw w HR - wiem , że w sezonie niektóre żupanje publikują takie dane w internecie.
PS.
Właśnie znalazłem odpowiednie oficjalne statystyki:np. w 2003 r. HR odwiedziło o 1/3 mniej Polaków niż rok wcześniej-znaczy miałeś rację realisto.Linkhttp://www.mint.hr/statistika_sadrzaj.htm
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2004 19:02

Jak się jeździ na Istrię to nie dziwota że tam królują Niemcy i Włosi, więc jest drożyzna - więc mądry Polak tam nie jeździ....
Trza było najpierw poczytać tu na forum gdzie się jeździ to byś nie biadolił; Hvar, Pag, Korcula, Makarska, Peljesac i wiele, wiele innych pięknych miejsc w HR, gdzie naszych nie brakuje a Szkopów i Makaronów nie ma aż tylu...
8)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 15.06.2004 19:21

niezawodny napisał(a):Jak się jeździ na Istrię to nie dziwota że tam królują Niemcy i Włosi, więc jest drożyzna - więc mądry Polak tam nie jeździ....
Trza było najpierw poczytać tu na forum gdzie się jeździ to byś nie biadolił; Hvar, Pag, Korcula, Makarska, Peljesac i wiele, wiele innych pięknych miejsc w HR, gdzie naszych nie brakuje a Szkopów i Makaronów nie ma aż tylu...
8)

Ej,ej niezawodny trochę przeginasz :x z tą mądrością . Każdy jeździ tam gdzie mu się podoba i go na to stać . Dwa razy byłem w Porecu i wcale nie narzekam na drożyznę , bo jakoś tego nie stwierdziłem . Btw kilka razy na forum poruszałem temat domniemanej i znaczącej różnicy cen między Istrią a Dalmacją i jakoś nikt nie mógł mi tego udowodnić :roll:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2004 19:30

Niezawodny mylisz się. Znam Chorwację całkiem nieźle bo od lat co roku czarteruję tam łodzie. Co dzień jestem gdzie indziej. Pływam wszędzie, ale nie wokół Istrii bo to dla żeglugi nieciekawy rejon. To przykre, ale zazwyczaj na kilkaset jachtów w marinie tylko jeden ma polską załogę, a zawsze jest przynajmniej kilka bander z pod znaku knedlika (morski naród co?) W Dalmacji na lądzie jest nieco więcej Polaków, ale odnoszę wrażenie, ze jak już dociągną autostradę do Dubrownika to nawet ryby zaczną szwargotać po niemiecku.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 15.06.2004 22:00

realista2 napisał(a):Odnoszę wrażenie, że dalszy rozwój autostrad i podniesienie standardu bazy turystycznej i w konsekwencji niestety także cen spowoduje, że nie będziemy odwiedzać tego pięknego kraju. Znowu staniemy się niechcianymi ubogimi krewnymi którzy byli dobrzy jak nie było tych bogatszych i zwyczajnie nie będziemy mieli za co przyjeżdżać. Na przestrzeni ostatnich kilu lat ilość Polaków w Chorwacji spada zastraszająco. To bardzo przykre, ale cóż jesteśmy coraz biedniejsi .

Napewno jest w tej opinii wiele racji, też mam podobne obawy, oby się nie spełniły.
GAJUS
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2004 22:01

realista2 napisał(a): Mieszkałem w hotelu w Rowinj dodam, że mimo iż to był dopiero początek czerwca we wszystkich hotelach był full. Tyle, że wśród wielojęzycznej masy nie było Polaków, za to Niemców do bólu. .

Sorry ale w takim razie to nie rozumiem czy ten "full ludzi" i ci "Niemcy do bólu" to w końcu dobrze czy źle?
Ja zrozumiałem z Twojej wypowiedzi że to ci niezbyt odpowiada (mnie z resztą też nie) więc podałem alternatywę - Kvarner i Dalmację
cezarix
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezarix » 15.06.2004 22:24

A czy mógłbyś rozwinąć temat problemów na granicach ?? Jadę w piątek i jestem ciekaw co mnie czeka
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.06.2004 23:00

Cezarix na granicach cie czeka to co do tej pory, jerzeli masz nieco starszy samochod i jedzie kilka facetow samich lub z jedna kobitko to Austrijaci sprawdzaja czy niemasz narzendzy do pracy. Bila taka situacja ze polaci mialy pozwolenie do praci na budowie w chorwacji bo im ja pomagale zdobic potrzebne dokumenti itp a Austrijaci ich nie chciali puscic do austry miszlonc ze ido do nich do pracy. Nic nie pomoglo. Musiali jechac do Czech, Bratislawi u Slowakow i przez Wegry.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 17.06.2004 11:31

realista2 napisał(a):Niezawodny mylisz się. Znam Chorwację całkiem nieźle bo od lat co roku czarteruję tam łodzie. Co dzień jestem gdzie indziej. Pływam wszędzie, ale nie wokół Istrii bo to dla żeglugi nieciekawy rejon. To przykre, ale zazwyczaj na kilkaset jachtów w marinie tylko jeden ma polską załogę, a zawsze jest przynajmniej kilka bander z pod znaku knedlika (morski naród co?) W Dalmacji na lądzie jest nieco więcej Polaków, ale odnoszę wrażenie, ze jak już dociągną autostradę do Dubrownika to nawet ryby zaczną szwargotać po niemiecku.

A mnie ciekawi temat czarterowania łodzi?
czy to każdy śmiertelnik tak może się popławić? i jak i gdzie i ZA ILE :lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone