Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śmierdząca woda w morzu Novigrad-Umag.Zawsze tak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 09.07.2012 23:18

Mam takie pytanie jak w temacie, jako że utknąłem w okolicy Novigradu. Otóż na plażach w okolicy (w pasie od Novigradu po Umag, tj. Dajla, Karigador, Lovrecica) woda zwyczajnie śmierdzi, nie wiem, chyba wodorostami. W zeszłym roku w Puli nie było takich "atrakcji". W dodatku na kamieniach pełno jest nanonoszonych wodorostów, trochę śmieci z morza. Trochę zgłupiałem, miejscowi nie zwracają na to uwagi i gremialnie zaludniają plaże. Dopiero co przyjechałem tu z Riwiery Makarskiej, wiem że na Istrii jest inaczej,ale w zeszłym roku byłem w Puli i na Kamjenaku i wszystko było OK.[/img]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2012 06:54

Z wodorostami spotkałem się podczas pobytu na Lanterna Camp k. Novigradu.
Nikt nie zwracał uwagi na pływające trawy.
Normalnie zażywaliśmy kąpieli jak wszyscy.
Nie śmierdziało.
Być może wysokie temperatury powodują to przykre odczucie.

Zapytajcie miejscowych.
kotecek5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotecek5 » 10.07.2012 08:06

Tak się dzieje jak jest bardzo gorąco i na powierzchnię wody wypływają wodorosty itp.Tak mielismy w tamtym roku w pakostane popołudniami w drugim tygodniu naszego pobytu sierpniowego.Nic nam nie było mimo całodziennego siedzenia w wodzie.
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 10.07.2012 19:41

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie, to od upału.
Uwaga na okolicę Dajla - Karigador, tutaj w zatoczce są łachy mułu, rosną trzciny, warunki przypominają jezioro a nie morze, z "zapachem" mułu włącznie.
Zresztą, podjechaliśmy parę kilometrów na południe, pod sam Porec i wszystko w porządku. Gdyby ktoś zabłądził w te okolice, polecam plażę Materada na przedmieściach Poreca, należy do hotelu Laguna Materada, ale wstęp jest otwarty dla wszystkich. Plaża trawiasta (przypomina Balaton), zacieniona piniami, widok na cały Porec. Bardzo dużo przestrzeni. Przebieralnie, darmowe toalety, prysznice, boisko do siaty, wypożyczalnie sprzętu. Plaża z kamykami,wtedy łagodne wejście do wody; przy betonowych płytach skok na głęboką wodę, od razu przy drabinkach kryje człowieka.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 10.07.2012 21:16

Jakość wody morskiej w Adriatyku :?

http://www.izor.hr/bathing/bathing.html

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone