Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Smażalnia ryb-kto widział?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzysiekm
Croentuzjasta
Smażalnia ryb-kto widział?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 29.05.2005 19:49

Mam takie pytanie czy spotkaliście w Cro "normalną" smażalnię ryb??
Nie intesesują mnie restauracje,knajpy itd.
Pytam o najtańszą zwykłą smażalnie gdzie mozna zjeść świeżą i tanią rybkę.
Niestety mimo ogromu ryb czegoś takiego po prostu tam nie ma!!!
Objeżdziłem już dużo miejscowości i jedynie w Labinie udało mi sie coś takiego znależć.
Targowisko miejskie,rybki świeże na wagę i obok malutka smażalnia obok, gdzie kobieta smażyła mi jakieś langusty na ruszcie ,dostałem bułkę i piwo.
PYCHA!!!
Macko_Wrocek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Macko_Wrocek » 29.05.2005 21:16

Faktycznie niespotkałem - jedyne co to FISHPIKNIK na statku podczas całodniowego rejsu po okolicy i wyspach.
Wyzerka rybna + wino + rakija w cenie :wink:
witek wolf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) witek wolf » 29.05.2005 21:27

[quote="Krzysiekm"]Mam takie pytanie czy spotkaliście w Cro "normalną" smażalnię ryb?? Czasami jak masz szczescie zjesz rybke prosto zzkutra jak to ma miejsce w Makaskiej ale trzeba miec szczescie bo po mimo pełni ryb na talezu znajdziesz je w naprawde wysokiej cenie to własnie chorwacja
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 29.05.2005 21:52

Krzysiekm napisał(a):Mam takie pytanie czy spotkaliście w Cro "normalną" smażalnię ryb??
Nie intesesują mnie restauracje,knajpy itd.
Pytam o najtańszą zwykłą smażalnie gdzie mozna zjeść świeżą i tanią rybkę.

Co ? Wychodzą "nadbałtyckie " nawyki ? :lol: :lol: :lol:

A tak na poważnie to też niczego takiego nie spotkałem w Chorwacji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2005 22:15

W miasteczku Primosten widziałem "smażalnię ryb" :wink:
Sprzedawali w niej na wagę małe rybki umażone w całości
a wyglądało to "coś" jak frytki :smo:
Jak smakowało nie wiem, natomiast takie małe rybki (i belonę)
złapane osobiście smażyłem sobie na kampie. :lol: :P :P :P
były smaczne :papa:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 29.05.2005 23:39

W wielu miejscach widziałem te "małe rybki" w szybkich barach przy plażach. Nazywało się to chyba "sitne ribe", było chyba smażone i nie dobre - nie polecam. W Senj, w Pagu, Sibeniku kupowałem ryby na targu rybnym wcześnie rano i sam smażyłem na oleju mniej więcej tak jak mi pokazał Chorwat u którego mieszkałem - pycha. Ryby tam (świeżutkie) kosztowały od 15 do 100 kun za kilogram.Próbowałem różnych, najtańszych i najdroższych i wcale mi najbardziej nie smakowały te najdroższe- dość duże ryby, tylko te drobne o długości 15- 20 cm, które kosztowały połowę lub 1/3 tego co te "reprezentacyjne"- duże. Niestety są gatunki które mają "jadowite" pierwsze promienie płetw lub pokryw skrzelowych. Jeśli się wie to odcięcie ich nie jest kłopotliwe- np nożycami. Mnie sprzedawcy sami ostrzegali że ukłucie takim kolcem płetwy może być bolesne. Dotyczyło to 2 gatunków spośród tych które widziałem. 8)
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 30.05.2005 04:19

Nadbałtyckie nawyki? Hmm,pamiętam ,ze kilka lat temu jak jeszcze jeżdziłem nad bałtyk nawet tam były problemy z rybami,które były droższe niż na południu polski.
Te słynne małe rybki jadłem owszem,są smażone w całości i wyglądają jak frytki,nawet mi smakowały.
Pytam dlatego ,ze bardzo lubię ryby,szczególnie w smażalniach.
W tym roku jadę do Primostenu........więc świetnie się składa.

Janusz a gdzie w Primostenie jest ta "smażalnia"?
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 30.05.2005 12:23

Krzysiekm napisał(a):Janusz a gdzie w Primostenie jest ta "smażalnia"?

Może ja pomogę. W Primosten są dwa miejsca gdzie można zjeść smażone rybki. Najlepszy punkt jest na starówce - trzeba iść od głównej bramy prosto w górę w uliczkę wychodzącą z górnego lewego boku placu z knajpkami. Tutaj od razu widać starą winiarnię z ławami na zewnątrz przed którą należy skręcić w lewo w wąską uliczkę. Po prawej stronie zobaczysz z pewnością kolejkę ludzi czekającą do małego okienka w ścianie budynku (kiedyś była tutaj knajpka dzisiaj postawili już tylko na smażenie). Menu smażalni to girice czyli cytowane małe rybki i kalmary - to był mój przysmak. Porcje podawane były na wynos z kilkoma kromkami chleba i cytrynką. Schodziliśmy z tym na promenadę przy przystani jachtowej, siadaliśmy na ławeczce i mniam...
Natomiast drugi punkt znajduje się przy deptaku usytuowanym wzdłuż plaży miejskiej (tej przy której są sklepy i lokale). Idąc od strony starówki, jest na końcu zwartego rzędu lokali po prawej stronie. Tutaj jednak podają tylko girice. Nie widziałam natomiast punktu, który serwowałby smożone w głębokim oleju większe ryby - po prostu to chyba nie ich tradycja i tego nie ma. Oni jedzą zdrowiej.
Pozdrawiam i życzę smacznego :P
Ania i Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 30.05.2005 12:30

Rewelacyjna "smażalnia" jest w okolicach miasta Ston na półwyspie Peliasac.
Trudno okreslić dokładne położenie, ale kilka kilometrów za wjazdem na półwysep na skraju zatoki stoją trzcinowe dachy, pod którymi jedliśmy świeżo złowione, pyszne i wyjątkowo tanie ryby, małże i kalmary. :!:

Polecamy.

Ania i Grześ :papa:
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 30.05.2005 12:47

ja czekam aż wejdą do unii , a wtedy zapraszam na smażone rybki do mnie , bo zamierzam coś takiego tam otworzyć :lol: Znajdzie się też dorsz i mintaj z frytami i surówką :wink: Bałtyk nad Jadranem , chcecie ?
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 30.05.2005 13:11

bazyl napisał(a)::wink: Bałtyk nad Jadranem , chcecie ?

Tylko aby woda w Jadranie nie upodobniła się do bałtyckiej :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2005 15:23

Potwierdzam to co opisała meeg odnośnie smażalni w Primosten
Natomiast w poście specjalnie "samażalnie ryb" napisałew w
cudzysłowie, bo to prawdziwą smazalnią w naszym polskim
rozumieniu nazwać nie można. :wink:
pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.05.2005 15:56

Janusz, chętnie zjadłbym Twoja Bellonę, wyglada apetycznie (bardzo proszę o niedoszukiwanie się żadnych podtekstów). Rzeczywiście w Chorwacji nie zastałem żadnych smazalni. A przecież jest to duza atrakcja. P :wink: :D ozdrawiam kolegę janusza i innych wedkarzy
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 16.07.2005 21:43

Janusz Bajcer napisał(a):W miasteczku Primosten widziałem "smażalnię ryb" :wink:
Sprzedawali w niej na wagę małe rybki umażone w całości
a wyglądało to "coś" jak frytki :smo:
Jak smakowało nie wiem, natomiast takie małe rybki (i belonę)
złapane osobiście smażyłem sobie na kampie. :lol: :P :P :P
były smaczne :papa:
te rybki w Primosten byly bardzo tanie i bardzo dobre :lol:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone