Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Smartfon czy kompakt.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.11.2019 13:40

greenrs napisał(a):
wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Nie wiem co jeszcze moze robić dodatkowo telefon :roll:

NFC - bardzo fajna rzecz ale nie mają tej funkcji wszystkie aparaty.

Można jeszcze:
- sprawdzać pogodę,
- słuchać muzyki,
- zapisywać notatki i przypomnienia w kalendarzu,
- tworzyć albumy fotograficzne i współdzielić je z kim tam chcesz,
- tworzyć wspólne notatki, listy zakupów itp.,
- płacić w sklepie i internecie,
- wystawiać coś na sprzedaż,
- robić codzienną prasówkę,
- sprawdzać stan powietrza,
- używać nawigacji,
- sprawdzać codzienną aktywność
i jeszcze wiele innych rzeczy :D :D :D

Tyle tylko, że wszystko to można robić telefonem za 500zł :mrgreen:

No właśnie
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.11.2019 13:41

greenrs napisał(a):Też tak kiedyś myślałem. Od kiedy zacząłem płacić wszędzie telefonem i nie muszę nosić już portfela, zmieniłem zdanie. Prosto, szybko i co najważniejsze bezpieczniej.

Twoim zdaniem :) Moim, zbędny gadżet :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.11.2019 13:42

bluesman napisał(a):
greenrs napisał(a):Też tak kiedyś myślałem. Od kiedy zacząłem płacić wszędzie telefonem i nie muszę nosić już portfela, zmieniłem zdanie. Prosto, szybko i co najważniejsze bezpieczniej.

Twoim zdaniem :) Moim, zbędny gadżet :)

Rozumiem i szanuję :oczko_usmiech:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 07.11.2019 15:44

ApropoDefacto napisał(a):W dzisiejszych czasach muzyki słucham na Spotify/Apple Music, filmy oglądam na Youtube/Netflix, Zdjęcia trzymam w chmurze. Po co kable i przenoszenie dziesiątek giga mp3/filmów/zdjęć ?

Uwielbiam to rozmawianie o "chmurze" itp. ostatnio miałem spotkanie z pewnym dostawcą produkującym dużo nowych rozwiązać Smart, otwieranie bramy w garażu telefonem, smart dom itp. facet ciągle tylko mówił o chmurze, chmurze... tyle że na pytanie o to a co będzie jak siądzie internet to jak złapie tę chmurę ?, chyba na lasso... oczywiście nie było odpowiedzi, bo przecież zasięg jest wszędzie itp. Sam wiem z doświadczenia Chorwackiego, że szczególnie na wyspach pokrycie i zasięg bywa różne i często nie ma LTE, przesłanie prostego zdjęcia nieraz trwa wieczność lub jest niemożliwe. Dziury w zasięgu są w cały kraju, często nawet na peryferiach dużych miast, sieci bywają przeładowane i to Twoje zaufanie do chmury jest bardzo złudne bo możesz w kluczowym momencie nie mieć dostępu do żadnych danych. Wystarczy iśc na grzyby itp. Inna sprawą jest dziesiątki GB jakie krążą w sieci oraz Twoja prywatność... sam nie wiesz co gdzie dokładnie przechowujesz i przez jakie serwery co przechodzi. Mam w domu serwer NAS z fajnymi bajerami marki QNAP, piękna sprawa dostęp online do wszystkich danych... nawet kiedyś to skonfigurowałem - własną chmurę tyle, że będąc w CRO na Brac miałem do tego nie powiem jaki dostęp (była w dodatku raz burza i cała wioska nie miała niczego 2 dni). Dlatego to co ważne wolę mieć u siebie na telefonie pod ręką - oczywiście backup to inny temat i tutaj trzeba mieć ten temat ogarnięty, dlatego też mam NAS-a dwu dyskowego tak na wszelki wypadek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2019 19:08

Lajk za QNAP :mrgreen:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 08.11.2019 11:52

bluesman napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):To co powiesz o samsungach za 7 tysi ? :D oczywiście, że są wysokie. Czy gdziekolwiek napisałem, że nie ? Chodzi o to, że w Iphonach wytyka się cenę ale w samsungach już ona nie przeszkadza a jest równie wysoka :lol: chcesz to kupujesz nie chcesz to nie kupujesz, proste jak budowa cepa

To samo powiem :) liczą się wymagania czego oczekujemy od telefonu, stosunek jakości do ceny i mniej kłopotów ze stawami i kręgosłupem kiedy cza mahać renkom i wiercić się dookoła by ktoś dostrzegł zarąbiste logo na telefonie :mrgreen:

Serio dla Ciebie logo Appla wywołuje takie bliżej niekontrolowane ruchy ? a raczej wywoływałby, gdybyś posiadał taki telefon ? :lol: myślałem, że dzieciarnia tylko jara się tym, że ma logo "japko" i szczególnie dba o to aby każdy widział, że to "japko" , nie ważny system, nie ważne zaawansowanie sprzętowa, grunt żeby było "japko" :lol:

yzedef napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):W dzisiejszych czasach muzyki słucham na Spotify/Apple Music, filmy oglądam na Youtube/Netflix, Zdjęcia trzymam w chmurze. Po co kable i przenoszenie dziesiątek giga mp3/filmów/zdjęć ?

Uwielbiam to rozmawianie o "chmurze" itp. ostatnio miałem spotkanie z pewnym dostawcą produkującym dużo nowych rozwiązać Smart, otwieranie bramy w garażu telefonem, smart dom itp. facet ciągle tylko mówił o chmurze, chmurze... tyle że na pytanie o to a co będzie jak siądzie internet to jak złapie tę chmurę ?, chyba na lasso...

Jak już wspominałem, w chmurze trzymam pliki a nie otwieram nią bram/drzwi/okien itp. itd :wink: Chociaż swoją drogą smart opcje domowe to bardzo fajne rozwiązanie ale to może kiedyś, w przyszłości :wink: Punkt widzenia zależy od tego jak ktoś jest otwarty na nową technologię.

Przykład, od X czasy nie wypłacam pieniędzy z bankomatu za pomocą karty (płace również telefonem), tylko za pomocą aplikacji PeoPay. Dzięki czemu mam 100% pewność, że moja karta nie wpadnie w niepowołane ręce (np. zeskanuje ktoś pasek i zgranie mój hajs z konta albo ze po prostu jej nie zgubię). Rezerwowo (gdyby kiedykolwiek pojawił się jakiś problem z płatnością przez telefon) mam w portfelu revoluta którego wtedy użyję. Karty bankomatowe leżą sobie w bezpiecznym odizolowanym od świata i ludzi miejscu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.11.2019 11:55

ApropoDefacto napisał(a):Serio dla Ciebie logo Appla wywołuje takie bliżej niekontrolowane ruchy ? a raczej wywoływałby, gdybyś posiadał taki telefon ? :lol: myślałem, że dzieciarnia tylko jara się tym, że ma logo "japko" i szczególnie dba o to aby każdy widział, że to "japko" , nie ważny system, nie ważne zaawansowanie sprzętowa, grunt żeby było "japko" :lol:

8O gratuluję interpretacji :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.11.2019 18:01

ApropoDefacto napisał(a):
Jak już wspominałem, w chmurze trzymam pliki a nie otwieram nią bram/drzwi/okien itp. itd :wink: Chociaż swoją drogą smart opcje domowe to bardzo fajne rozwiązanie ale to może kiedyś, w przyszłości :wink: Punkt widzenia zależy od tego jak ktoś jest otwarty na nową technologię.

A przeczytałeś dokładnie co wyżej napisałem?, trzymasz pliki i co będzie jak stracisz zasięg ?. Odpowiem Ci stracisz do nich dostęp lub w przypadku słabego zasięgu ten dostęp zostanie mocno ograniczony i nie pisz mi jak działy PR firm telekomunikacyjnych, że pokrycie jest 99,999% w Polsce bo nie jest to prawda.
ApropoDefacto napisał(a):Przykład, od X czasy nie wypłacam pieniędzy z bankomatu za pomocą karty (płace również telefonem), tylko za pomocą aplikacji PeoPay. Dzięki czemu mam 100% pewność, że moja karta nie wpadnie w niepowołane ręce (np. zeskanuje ktoś pasek i zgranie mój hajs z konta albo ze po prostu jej nie zgubię). Rezerwowo (gdyby kiedykolwiek pojawił się jakiś problem z płatnością przez telefon) mam w portfelu revoluta którego wtedy użyję. Karty bankomatowe leżą sobie w bezpiecznym odizolowanym od świata i ludzi miejscu.
Telefon też możesz zgubić, ba może Ci upaść co się często wielu zdarza i bez wyświetlacza nic nie zrobisz. Nie ma już co roztrząsać takich tematów, wszystko ma wady i zalety
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 12.11.2019 10:47

yzedef napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):

A przeczytałeś dokładnie co wyżej napisałem?, trzymasz pliki i co będzie jak stracisz zasięg ?. Odpowiem Ci stracisz do nich dostęp lub w przypadku słabego zasięgu ten dostęp zostanie mocno ograniczony i nie pisz mi jak działy PR firm telekomunikacyjnych, że pokrycie jest 99,999% w Polsce bo nie jest to prawda.

Co niby strace (miałeś chyba na myśli, że utracę CHWILOWO do nich dostęp) ? chyba, że ma paść internet na całym świecie na kilka lat ? :lol: no jeżeli kiedykolwiek tak się stanie to uwierz mi, że zdjęcia będą wtedy najmniejszym problemem :wink: Zresztą nie potrzebuje mieć dostępu do zdjęć w każdej sekundzie mojego życia, więc kilka chwil bez zasięgu nie spowoduje, że zwariuje :wink: Co się stanie gdy komputer Ci się zepsuje i tym samym nie odzyskasz zdjęć z dysku ? ja się "chmury" nie boję i dla mnie jest to zdecydowanie najwygodniejsza opcja :wink:

yzedef napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):Przykład, od X czasy nie wypłacam pieniędzy z bankomatu za pomocą karty (płace również telefonem), tylko za pomocą aplikacji PeoPay. Dzięki czemu mam 100% pewność, że moja karta nie wpadnie w niepowołane ręce (np. zeskanuje ktoś pasek i zgranie mój hajs z konta albo ze po prostu jej nie zgubię). Rezerwowo (gdyby kiedykolwiek pojawił się jakiś problem z płatnością przez telefon) mam w portfelu revoluta którego wtedy użyję. Karty bankomatowe leżą sobie w bezpiecznym odizolowanym od świata i ludzi miejscu.
Telefon też możesz zgubić, ba może Ci upaść co się często wielu zdarza i bez wyświetlacza nic nie zrobisz. Nie ma już co roztrząsać takich tematów, wszystko ma wady i zalety

Zgubie telefon i co z tego ? zdalnie go zablokuje/wymażę i nikt z niego nie będzie miał użytku. Już nie mówiąc o płaceniu nim bo bez mojej autoryzacji nikt tego nie zrobi. Tobie natomiast jak ktoś buchnie kartę to zanim się zorientujesz wykończy Cię choćby płatnościami do 50 zł :wink: Uwierz mi, gorzej wyjdzie osoba, która zgubi portfel wypchany kasą z kartami kredytowymi niż ktoś kto zgubi telefon. Technika idzie do przodu i trzeba ją wykorzystywać aby ułatwić sobie życie, takie jest przynajmniej moje zdanie :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.11.2019 11:00

Podsumujmy to jest Twoje zdanie nic mniej nic więcej :mrgreen:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 12.11.2019 12:57

bluesman napisał(a):Podsumujmy to jest Twoje zdanie nic mniej nic więcej :mrgreen:

Na każdym kroku to podkreślam :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.11.2019 13:20

bluesman napisał(a):Podsumujmy to jest Twoje zdanie nic mniej nic więcej :mrgreen:

Trzeba jednak przyznać, że tym razem podparte konkretnymi argumentami :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.11.2019 13:28

ApropoDefacto napisał(a):Uwierz mi, gorzej wyjdzie osoba, która zgubi portfel wypchany kasą z kartami kredytowymi niż ktoś kto zgubi telefon. Technika idzie do przodu i trzeba ją wykorzystywać aby ułatwić sobie życie, takie jest przynajmniej moje zdanie :wink:

Też lubię nowości i ich używam jednak pamiętaj, że każdy kij ma dwa końce - telefon może ktoś Tobie zhakować i możesz też wszystko stracić, nie musisz nic gubić. Nie ma też co ślepo wierzyć w te wszystkie zabezpieczenia i systemy bo już nie raz było, że wyciekały bankom bardzo wrażliwe dane itp. oraz że soft od telefonu śledzi Twoje zakupy, preferencje itp. tak jak pisałem wyżej wszystko ma wady i zalety :D :papa:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 12.11.2019 17:30

Widzieliście nowego Samsunga ? 9 tysięcy złotych :mrgreen: :mrgreen: 10k za "telefon" pęknie szybciej niż przypuszczałem :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.11.2019 17:39

Aha ... to taki "składak" :wink:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Smartfon czy kompakt. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone