Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Smartfon czy kompakt.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
August
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) August » 31.10.2019 00:27

W tym roku przeszedłem z play na kartę do plush abonament w ofercie, o której pisał wikol. W plusie byłem już wcześniej i uciekłem kilka lat temu bo oferta była nieciekawa a pojawił się play. Aktualnie żałuję wyboru ale wyłącznie ze względu jakości internetu. Oferta cenowo jest dobra ale plus ma najstarsze przekaźniki i kiepską infrastrukturę LTE. Ma ostatnie miejsce na speedtest. W pleju internet śmigał aż miło a w plusie często oglądam kręcące się kółko.
Najlepszy absurd jest natomiast w roamingu w koszcie 1gb danych, tj. przed przekroczeniem dwóch tygodni poza krajem i po tym terminie. Poniżej wklejam wiadomości SMS, które otrzymałem to sami zauważycie o co chodzi.
1.(po przekroczeniu granicy)
Oplaty w roamingu UE (z VAT). W ramach pakietow minut, SMS, MMS korzystasz z uslug tak jak w Polsce. Miesieczny limit roamingowy na transmisje danych w UE - 2.5 GB za 0 zl/MB, kolejne 23.95 zl/GB.

2. (po 2tygodniach z kawałkiem)
W ciagu ostatnich 30 dni zaobserwowalismy przewazajace uzycie uslug w Roamingu Regulowanym. W zwiazku z tym od dnia 12.09.2019 bedziemy naliczac dodatkowe oplaty w Roamingu Regulowanym wynikajace z Decyzji Prezesa UKE: polaczenie wykonane 0,03 zl/min, polaczenie odebrane 0,03 zl/min, transmisja danych 3,73 zl/GB. Oplaty te nie beda naliczane, jesli w ciagu 30 dni bedziesz zarowno wiecej przebywac jak i korzystac ze wszystkich uslug poza Roamingiem Regulowanym (w tym w Polsce) lub gdy zaczna byc naliczane dodatkowe oplaty roamingowe wynikajace z Polityki Uczciwego Korzystania. Wiecej na plus.pl/roaming.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.10.2019 00:34

August napisał(a):W tym roku przeszedłem z play na kartę do plush abonament w ofercie, o której pisał wikol. W plusie byłem już wcześniej i uciekłem kilka lat temu bo oferta była nieciekawa a pojawił się play. Aktualnie żałuję wyboru ale wyłącznie ze względu jakości internetu. Oferta cenowo jest dobra ale plus ma najstarsze przekaźniki i kiepską infrastrukturę LTE. Ma ostatnie miejsce na speedtest. W pleju internet śmigał aż miło a w plusie często oglądam kręcące się kółko.
Najlepszy absurd jest natomiast w roamingu w koszcie 1gb danych, tj. przed przekroczeniem dwóch tygodni poza krajem i po tym terminie. Poniżej wklejam wiadomości SMS, które otrzymałem to sami zauważycie o co chodzi.
1.(po przekroczeniu granicy)
Oplaty w roamingu UE (z VAT). W ramach pakietow minut, SMS, MMS korzystasz z uslug tak jak w Polsce. Miesieczny limit roamingowy na transmisje danych w UE - 2.5 GB za 0 zl/MB, kolejne 23.95 zl/GB.

2. (po 2tygodniach z kawałkiem)
W ciagu ostatnich 30 dni zaobserwowalismy przewazajace uzycie uslug w Roamingu Regulowanym. W zwiazku z tym od dnia 12.09.2019 bedziemy naliczac dodatkowe oplaty w Roamingu Regulowanym wynikajace z Decyzji Prezesa UKE: polaczenie wykonane 0,03 zl/min, polaczenie odebrane 0,03 zl/min, transmisja danych 3,73 zl/GB. Oplaty te nie beda naliczane, jesli w ciagu 30 dni bedziesz zarowno wiecej przebywac jak i korzystac ze wszystkich uslug poza Roamingiem Regulowanym (w tym w Polsce) lub gdy zaczna byc naliczane dodatkowe oplaty roamingowe wynikajace z Polityki Uczciwego Korzystania. Wiecej na plus.pl/roaming.

Ale co w tym dziwnego? Jak sam zauważyłeś to tzw. Polityka Uczciwego Korzystania z roamingu i dotyczy wszystkich operatorów.
Jakoś nie chce mi się wierzyć w te dwa tygodnie, no ale mógł być jakiś błąd i zawsze możesz zgłosić reklamację. U tego samego operatora (ale pre-paid) korzystałem znaaaaacznie dłużej niż dwa tygodnie za granicą z internetu i żadnych dodatkowych opłat nie poniosłem ani nie dostałem żadnych ostrzeżeń.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.10.2019 09:22

Mamy telefony w Play na kartę, co miesiąc doładowuję za 25 zł. To mi wystarcza. Ustawiona jedna z wielu dostępnych taryf/pakietów, która daje mi internet bez limitu rozmowy w PL i net (co 30 dni pobiera mi 25 zł i na ten dzień kasa musi być na karcie, 2 dni wcześniej przychodzi sms z przypomnieniem). W każdej chwili mogę zmienić pakiet, nawet tylko na okres wyjazdu, aby mieć większy limit np. netu (choć ten bezpłatny w roamingu 0,5 Gb mi wystarcza, a przekroczenie to dosłownie grosze). Wszystko działa bez problemu, za granicą też...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.10.2019 09:45

piekara114 napisał(a):Mamy telefony w Play na kartę, co miesiąc doładowuję za 25 zł. To mi wystarcza. Ustawiona jedna z wielu dostępnych taryf/pakietów, która daje mi internet bez limitu rozmowy w PL i net (co 30 dni pobiera mi 25 zł i na ten dzień kasa musi być na karcie, 2 dni wcześniej przychodzi sms z przypomnieniem). W każdej chwili mogę zmienić pakiet, nawet tylko na okres wyjazdu, aby mieć większy limit np. netu (choć ten bezpłatny w roamingu 0,5 Gb mi wystarcza, a przekroczenie to dosłownie grosze). Wszystko działa bez problemu, za granicą też...

Bardzo atrakcyjną ofertą jest wspomniany wyżej Plush na abonament bez umowy. Docelowo 20GB netu.
Co ważne korzystanie z Facebook, Instagrama, WhatsUp, Messenger- nie powoduje zmniejszenia pakietu internetowego.
Dodatkowo mamy co miesiąc 10GB na YouTube- bez zmniejszenia pakietu.
I to tylko za 25zł. Jeśli podepniemy drugi numer- zapłacimy razem 40zł brutto. Czyli za 20zł dostajemy bardzo dużo.

Ja mam i wielu znajomych też. Można spokojnie polecić.
Oferta zwykłych OP jest daleko w tyle.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 31.10.2019 10:40

wikol, dzięki za polecenie, zwłaszcza że jest w tym abo 2,5Gb/m w UE. to rzeczywiście chyba najlepsza w tej chwili oferta. Wkurzyłem się na mojego obecnego dostawcę bo mi obcięli net do 1,3G w UE mimo że płacę dużo więcej niż w poleconej przez ciebie Plush i czas na zmianę operatora.

A może znacie jeszcze coś lepszego, biorąc pod uwagę jak największą ilość darmowego internetu w UE? Na razie Plush wygrywa z 25zł/2,5Gb/m w UE.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2019 20:17

greenrs napisał(a):Janusz, spójrz jeszcze na Xiaomi Mi 9 Lite. Ekran OLED i ciut zgrabniejszy od Redmi Note 8 Pro. Cena już dobija do tysiąca.
Też w niego mierzę ale czekam na Black Friday :oczko_usmiech: Może będą jakieś fajne promocje. Coraz bardziej przekonuję się do tego Xiaomi... Gdyby tylko nie to MIUI :roll: No i czasem słucham muzyki, a pod tym względem Xiaomi kuleje najbardziej.

https://www.spidersweb.pl/2019/10/xiaom ... pinie.html

No i jest zagwozdka ... :roll:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.10.2019 20:44

Janusz Bajcer napisał(a):No i jest zagwozdka ... :roll:

Do maja to jeszcze kilka fajnych telefonów wypuszczą :), ostro się zabierasz za temat :D
Co do operatorów to analogicznie ma Orange z siecią Nju w której jestem, ale dalej płacę rachunki na konto do Orange.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.10.2019 20:50

Janusz, nie zmieniaj operatora w ciemno. Testuj zasięg.
Na moim przykładzie:
Play - prawie bez zasięgu w domu i odpadł na starcie
Plus - super zasięg w domu i wymieniłem po 22 latach z Erą*..., a potem się okazało, że w domu ok, ale już na "wiosce" gdzie Era działała, to z Plusem dużo gorzej.

*Z premedytacją piszę "Era" :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2019 20:54

Pewnie zostanę w "Erze" :smo:
Zawsze z nią byłem.
Tylko ich postraszę, że przeniosę numer jak nie będzie dobrej oferty. :wink:
Prawdopodobnie wezmę sam abonament, a smartfon kupię w sklepie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.10.2019 20:57

Janusz Bajcer napisał(a):Pewnie zostanę w "Erze" :smo:
Zawsze z nią byłem.
Tylko prawdopodobnie wezmę sam abonament, a smartfon kupię w sklepie.

A to już musisz przeliczyć. Czasem usługa z urządzeniem wypada jednak taniej.

Dodam - roaming w Plusie w UE jest (przynajmniej ja teraz mam) lepszy niż w Erze. Ten "obowiązkowy", a mimo to żona ma w t-mobile ok. 1,5 G, a u mnie ok. 3,5 G. Na wszystko trzeba zwracać uwagę.
Oboje mamy max abonamenty.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.10.2019 23:42

Janusz Bajcer napisał(a):
greenrs napisał(a):Janusz, spójrz jeszcze na Xiaomi Mi 9 Lite. Ekran OLED i ciut zgrabniejszy od Redmi Note 8 Pro. Cena już dobija do tysiąca.
Też w niego mierzę ale czekam na Black Friday :oczko_usmiech: Może będą jakieś fajne promocje. Coraz bardziej przekonuję się do tego Xiaomi... Gdyby tylko nie to MIUI :roll: No i czasem słucham muzyki, a pod tym względem Xiaomi kuleje najbardziej.

https://www.spidersweb.pl/2019/10/xiaom ... pinie.html

No i jest zagwozdka ... :roll:

No i u mnie też :roll:
Pozostaje czekać na promocje. Może trafi się coś lepszego w dobrej cenie.
vibon66
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibon66 » 04.11.2019 10:55

Jeśli chodzi o sieć to ja też jestem od jakiegoś czasu w Otvartej i nie narzeka. Duży wybór niedrogich abonamentów, szybki internet i brak umowy na lata.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 04.11.2019 11:46

bigredone napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Pewnie zostanę w "Erze" :smo:
Zawsze z nią byłem.
Tylko prawdopodobnie wezmę sam abonament, a smartfon kupię w sklepie.

A to już musisz przeliczyć. Czasem usługa z urządzeniem wypada jednak taniej.

Dodam - roaming w Plusie w UE jest (przynajmniej ja teraz mam) lepszy niż w Erze. Ten "obowiązkowy", a mimo to żona ma w t-mobile ok. 1,5 G, a u mnie ok. 3,5 G. Na wszystko trzeba zwracać uwagę.
Oboje mamy max abonamenty.

Ja za 25zł mam w tmobile 20Gb u nas, w roamingu 4,7Gb ( w tym roku zostało mi 0,5Gb po powrocie z Cro :mrgreen: )
Reszta nielimitowana

Po co zmieniać operatora ? :roll:

Janusz zrób jak piszesz. Zostaw sobie sam abonament i kup telefon na rynku. Bawienie się w doładowania miało sens jak abonamenty były wysokie lub jak ktoś ma czas na śledzenie tych wszystkich "promocji"
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.11.2019 13:15

sito_zabrze napisał(a):Ja za 25zł mam w tmobile 20Gb u nas, w roamingu 4,7Gb ( w tym roku zostało mi 0,5Gb po powrocie z Cro :mrgreen: )
Czy Wy siedzicie na necie w czasie wakacji non-stop że tyle go zużywacie? W app. jak korzystam to z wifi, a w terenie wystarcza mi 0,5 na 10 dni i to bez ograniczania się, jak przekroczę to coś dopłacę(groszowe sprawy, ale jeszcze mi się nie udało przekroczyć) i tyle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2019 13:21

Wi-Fi w apartmanie było różnej jakości a w telefonie wystarczy za dużo słuchać Deezera i pakiet znika :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Smartfon czy kompakt. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone