Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słyszałem, że ceny w Chorwacji podrożały czy to prawda?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niuniek200
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek200 » 10.07.2008 02:10

Hej hej. Byłem w zeszłym roku pierwszy raz i to było przeżycie bardzo POZYTYWNE. Byliśmy w 4 osoby autem, każda po ok 1200 zł wraz z przejadem na gazie (studenci). Byliśmy 10 dni i zobaczyliśmy całe wybrzeże od Rijeki do Dubrownika (Zadar i Split obowiazkowo). Jeśli w tym roku ceny troche podskoczyły, to i tak warto. Łzy mi na oczy się cisną że tam nie zostałem :( Jeśli ktoś udeża w hotele, no to kieszeń musi być pełna ( od ok.100zł/dob) ale jeśli jesteś zaradny to 10E za nocke znajdziesz. My mieszkaliśmy w Podstranie pod Splitem u chłopa. Ogromny taras z widokiem na morze, bez klimy,do morza 50m, sad mandarynek i palmy. Raj na ziemi. Do miasta ok 10km. 10E/doba/os. Kraj który trzeba zobaczyć!!!!!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 06:26

jurgen napisał(a):
bartja napisał(a):acha - wiecie czemu w chorwacji nie ma polskiego menu ( a jest niemieckie, angielskie, rosyjskie ) bo polacy wciągają polskie konserwy i inne z tesco . .

W miejscowości Dol na wyspie Brac jest konoba Toniego. U niego jest polskie menu...
Pozdrowienia!

KANOBA TONI w DOL na wyspie BRAČ

Ciekawa stronka - jelovnika z kanoby na niej nie ma , ale widać co jest na stole

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.07.2008 07:05 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
annabe31
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) annabe31 » 10.07.2008 14:16

mireks napisał(a):
annabe31 napisał(a):,polecam wziąć ze sobą zwłaszcza chleb (tam jest drogi i niesmaczny)

Na ten pomysł to chyba oprócz ciebie nikt nie wpadł,ja ci proponuje wziąść pojechać ciężarówką załadować mąkę i na miejscu chleb piec,może ci się wczasy zwrócą i winietka tańsza na Słowenii.

oj,zdziwiłbyś się:)najwięcej jedzenia targają właśnie tacy jak ty,he he.
więc daruj sobie takie komentarze.
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 11.07.2008 14:26

Ceny są takie jak w kurortach nad Bałtykiem!!!
W Miedzyzdrojach dwa lata temu zapłacilismy 8 zł za kilogram pomidorów podczas gdy w całym kraju pomidory byłu po 4 zł!!W Chorwacji w tym roku pomidorki kosztuja 12 kn/kg czyli 6 zł!!!Gdzie jest taniej w Miedzyzdrojach czy w Makarskiej??
Podobnie piwo.W knajpce przy plazy w tym roku za plastikowy kubek o pojemnosci najczęsciej 0,4 l trzeba zapłacić 5-6 zł.W Makarskiej za 0,5 l w grubym szklanym kuflu w knajpie przy plazy płaciłem 13-15 kn czyli 6,5 zł!!!!
Gdzie jest taniej??
MSzulz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MSzulz » 13.07.2008 12:58

Janusz Bajcer napisał(a): A polskie menu jest widzialne na Rabie :wink:

widziane jest też w Igrane
pozdrawiam serdecznie, co do cen to faktycznie wyższe niż w Polskim supermarkecie, ale porównywalne z Polskim możem
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 13.07.2008 13:51

"porównywalne z Polskim możem" - może... :lol:
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 13.07.2008 14:02

Croat napisał(a):"porównywalne z Polskim możem" - może... :lol:

Wszak pisze że chodzi o Bałtyk, więc może ma rację??Bo Jadran to niezaprzeczalnie -more... 8O .
cenjar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cenjar » 14.07.2008 20:01

pozdrawiam serdecznie, co do cen to faktycznie wyższe niż w Polskim supermarkecie, ale porównywalne z Polskim możem[/quote]

A dokładnie gdzie w Igrane?
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 18.07.2008 08:44

Jeślichodzi o ceny/koszta wurlopu.
Ja zawsze powtarzam, że mnie na urlop w Polsce nie stać. Dlaczego???
Dlatego, że jeśli (JEŚLI) w Polsce za cały pobyt + przejazd + inne duperele zapłacę o kilkaset złotych mniej niż za pobyt w Chorwacji a mam modlić się o pogodę no bo już cały tydzień leje to ja pier... taki urlop. Jak co roku jedziemy z pewną pulą ojro w garści i to ma nam wystarczyć. I zawsze starcza mimo corocznych tematów, że "Chorwacja podrożała". Nie ma co przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę.
rzochu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzochu » 18.07.2008 18:59

witam. tak a'propos cen. jadę po raz pierwszy i z tego co zdołałem uzbierać przez rok bedzie z 6 tys PLN + to co jeszcze zdążę :) jedziemy w 2+2 , kwatera ok 1500, drugie tyle przejazd. rozumiem że na stołowanie sie w knajpach chyba nie mam co liczyć, wiec bede musiał sam kucharzyć bo moja połowica zapowiedziała wielkie NIE garnkom i patelni na wczasach (miały być wakacje zorganizowane ale to ja namówiłem ją na samodzielne ) . Z drugiej strony nie bedziemy mieli czasu na pichcenie bo zamierzam jak najwiecej zwiedzić. I jak tu znaleźć złoty środek? przez 2 tyg dziesięcioletnie szkraby też na półproduktach nie wytrzymają. może macie jakieś dobre rady co można zrobić na wycieczkę poza przysłowiową "sznytką" ? dzięki z góry za każde ciepłe słowo o dobrzy ludzie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.07.2008 19:11

rzochu napisał(a):witam. tak a'propos cen. jadę po raz pierwszy i z tego co zdołałem uzbierać przez rok bedzie z 6 tys PLN + to co jeszcze zdążę :) jedziemy w 2+2 , kwatera ok 1500, drugie tyle przejazd. rozumiem że na stołowanie sie w knajpach chyba nie mam co liczyć, wiec bede musiał sam kucharzyć bo moja połowica zapowiedziała wielkie NIE garnkom i patelni na wczasach (miały być wakacje zorganizowane ale to ja namówiłem ją na samodzielne ) . Z drugiej strony nie bedziemy mieli czasu na pichcenie bo zamierzam jak najwiecej zwiedzić. I jak tu znaleźć złoty środek? przez 2 tyg dziesięcioletnie szkraby też na półproduktach nie wytrzymają. może macie jakieś dobre rady co można zrobić na wycieczkę poza przysłowiową "sznytką" ? dzięki z góry za każde ciepłe słowo o dobrzy ludzie

Hahahaha!! Poznańska sznytka. Nabierkę zabierz i naucz ich moresu aż Gwiazdora zobaczą :):):) Poznaniaki są ok :)
A co do kasy na wyjazd to bez przesady. My jeździliśmy 2+1 z tym , że ten 1 to jest teraz wyższy ode mnie :) i nie szło 6 tysięcy. Prawie. Pełne dwa tygodnie, kilka razy knajpki i kilka wycieczek. Co do obłaskawiania takich małych brzdąców, to ja na szczęście już o tym zapomniałem. Mojego brzdąca w pełni zadowala Karlovačko :)
rzochu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzochu » 18.07.2008 20:39

dzieki za słowa otuchy. to co mnie najbardziej pociesza to fakt że nad naszym lazurowym Bałtykiem wydałbym pewnie podobnie a gwarantowane są tylko opady :) jadę w połowie sierpnia bo inaczej nie mogę a to wiem też nie najlepsza pora na Cro (najazd turystów z "Zachodu" ) pożyjemy zobaczymy. jesli ktos ma jakąś radę dla początkującego Cro-maniaka, chetnie wysłucham. pozdrawiam
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 21.07.2008 06:40

6 tysi + pisałeś , że jeszcze coś dojdzie , spokojnie powinno wystarczyć. oczywiście 3x dziennie knajpa odpada. a tak wogóle 20 tysi też może być mało :wink:
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 21.07.2008 08:27

Właśnie wróciłam z Pomeru, na zakupy podjeżdżałam do LIDLa, do Puli, nigdy specjalnie, zawsze 'po drodze", przy okazji zwiedzania, powrotu z miasta, itp. Ceny podobne do polskich, jedynie mięso i nabiał droższe (ok. 20%). W innych marketach - Kaufland, Konzum- podobnie (wymiana poglądów ze znajomymi). Drobne zakupy robiłam na kempingu w sklepach, tam było drożej, ale tak przecież jest wszędzie, że nad samą wodą ceny są zdecydowanie wyższe.
agaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaw » 21.07.2008 23:11

MSzulz napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a): A polskie menu jest widzialne na Rabie :wink:

pozdrawiam serdecznie, co do cen to faktycznie wyższe niż w Polskim supermarkecie, ale porównywalne z Polskim możem

Witam,
wybieram się właśnie w połowie sierpnia do Igrane - czy mógłbyś powiedzieć (napisać ;-)) kilka słów więcej?
Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Słyszałem, że ceny w Chorwacji podrożały czy to prawda? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone