Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słyszałem, że ceny w Chorwacji podrożały czy to prawda?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 09.07.2008 22:39

nic mnie tak nie wqrza w cro jak przeliczacze !

po czym poznać polaka w cro ? chodzi i przelicza !

byłem teraz trzeci raz w cro i nigdy nie wydałem mniej niż 8-10 tys. ( na 2 os dorosłe + 2 dzieci, dwa tygodnie pełne z dojazdem )

nigdy nie zabrałem grama żarcia z polski - śniadanka i kolacje w domku - obiad w restauracji . obiad na cztery osoby koło 150 pln - ale zawsze był super - a nad polskim syfem ( bałtykiem ) tyle samo za obiad tyle że zawsze ktoś miał sraczke lub żyganie .

acha - wiecie czemu w chorwacji nie ma polskiego menu ( a jest niemieckie, angielskie, rosyjskie ) bo polacy wciągają polskie konserwy i inne z tesco .

ceny są porównywalne do polskich - czy to jedzenia czy usług jak i kwaterunku - ale jakość tego co oferują chorwaci bije polski syf na głowe .
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 09.07.2008 23:02

annabe31 napisał(a):polecam wziąć ze sobą zwłaszcza chleb (tam jest drogi i niesmaczny)

Faktycznie jeden gatunek chleba jest taki jakby pusty i nie daje się łatwo kroić, ale w każdej piekarni widziałem kilka gatunków innych podobnych do tych znanych nam z Polski, a ze deczko droższe?Oj, trudno zarobić na wczasach w Chorwacji, :wink:
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 09.07.2008 23:06

bartja napisał(a):nic mnie tak nie wqrza w cro jak przeliczacze !

byłem teraz trzeci raz w cro i nigdy nie wydałem mniej niż 8-10 tys. ( na 2 os dorosłe + 2 dzieci, dwa tygodnie pełne z dojazdem )

nigdy nie zabrałem grama żarcia z polski - śniadanka i kolacje w domku - obiad w restauracji . obiad na cztery osoby koło 150 pln - ale zawsze był super - a nad polskim syfem ( bałtykiem ) tyle samo za obiad tyle że zawsze ktoś miał sraczke lub żyganie .

acha - wiecie czemu w chorwacji nie ma polskiego menu ( a jest niemieckie, angielskie, rosyjskie ) bo polacy wciągają polskie konserwy i inne z tesco .

ceny są porównywalne do polskich - czy to jedzenia czy usług jak i kwaterunku - ale jakość tego co oferują chorwaci bije polski syf na głowe .

Oj dostanie Ci się za gramatykę, i słusznie. :evil: Ale może usprawiedliwi Cię zdenerwowanie? :cry:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 09.07.2008 23:23

Oj bartja, pojechałeś z 4 liter jak rzadko kto... Czy zdajesz sobie sprawę, że jednym z bardziej oszczędnych narodów na świecie są Holendrzy ? Czy tym usprawiedliwisz brak holenderskiego menu w knajpach ? Umówmy się tak. Ty pojedziesz z rodziną i wydasz 10tys zł w Cro, a ja pojadę za 4tys do Cro, za drugie 4tys do Turcji z all incl, a za 2tys kupie sobie jakieś małe LCD, ot tak , do łazienki, żeby wisiało. Wydaliśmy tyle samo, lecz jeśli stawiasz na równi moją korzyść z Twoją, to kto cię zatrudnił z takim myśleniem ;-) ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2008 23:37

Nic mnie nie wkurza na forum , jak pisanie nazw małymi literami :!:

Byłem w Chorwacji dziewięć razy i nigdy nie wydałem więcej jak 3-4 tys. zł
(2 osoby dorosłe + 2 dzieci-szkoła średnia) za dwa tygodnie z dojazdem.

Na kempingach swoje konserwy zajadają wszystkie nacje - byłem , widziałem.

A polskie menu jest widzialne na Rabie :wink:
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 09.07.2008 23:42

Crokuski napisał(a):Oj bartja, pojechałeś z 4 liter jak rzadko kto... Czy zdajesz sobie sprawę, że jednym z bardziej oszczędnych narodów na świecie są Holendrzy ? Czy tym usprawiedliwisz brak holenderskiego menu w knajpach ? Umówmy się tak. Ty pojedziesz z rodziną i wydasz 10tys zł w Cro, a ja pojadę za 4tys do Cro, za drugie 4tys do Turcji z all incl, a za 2tys kupie sobie jakieś małe LCD, ot tak , do łazienki, żeby wisiało. Wydaliśmy tyle samo, lecz jeśli stawiasz na równi moją korzyść z Twoją, to kto cię zatrudnił z takim myśleniem ;-) ?

wiem że pojechałem i trochu mi wstyd ;-)

powiedz mi, który naród jedzie na wakacje narzekać ? utyskiwać na to czy na tamto, czy dowartościować się że chorwaci jeszcze nas lubią ? jest to pytanie retoryczne .

jade do cro żeby : moja rodzina miała jak najlepsze warunki spędzania wakacji czyli - dobre warunki mieszkania, bardzo dobre jedzenie ( którego w polsce już cieżko uświadczyć ) pogode i najważniejsze - ciepłą, czystą i bezpieczną wode . dodatkowym a bardzo ważną dla nas kwestią jest fakt że moge tam dojechać na jeden raz lub prawie jeden a nie musze lecieć samolotem . trzy razy w cro i nigdy się nie zawiodłem czy zraziłem .

co do narzekaczy - wszyscy moi znajomi byli wszędzie ( egipt, turcja, francja, hiszpania, holandia - która jest piękna do zwiedzania, itp itd ) wszędzie było coś nie tak .

dwóch ludzi mi co coś mi polecało na wakcje : polak - chorwacje, niemiec : portugalie i kube . mam przed sobą portugalie bo coś trzeba jednak w życiu zmieniać i poznawać a kuba to science fiction moich przyszłych wakacji .

co do zatrudnienia - jak byłem najemnym, zwiedziłęm polske i coś tam świata, ale nigdy nie odpoczywałem .

życze odpoczynku i przepraszam za uraze którą mogłem wywołać u Państwa moim postem .

hehe za rok znowu cro ! ;-)
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 09.07.2008 23:50

Janusz Bajcer napisał(a):

Nic mnie nie wkurza na forum , jak pisanie nazw małymi literami :!:

Byłem w Chorwacji dziewięć razy i nigdy nie wydałem więcej jak 3-4 tys. zł
(2 osoby dorosłe + 2 dzieci-szkoła średnia) za dwa tygodnie z dojazdem.

Na kempingach swoje konserwy zajadają wszystkie nacje - byłem , widziałem.

A polskie menu jest widzialne na Rabie :wink:

ale się uśmiałem z tego menu, już wole po rusku ;-)

nikomu nie licze ile wydał i każdy wydaje swoje z czego się powinien cieszyć . a jakbym dostał taki jelovnik po polsku to umarłbym ze śmiechu ale i tak byłby wspaniały obiad .

pozdrawiam i ostatni raz mówie sorry ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2008 23:54

Bo to menu to jest przetłumaczone z chorwackiego na "polsko-murzyński" :wink: :wink: :wink:
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 09.07.2008 23:56

jac61b napisał(a):

Oj dostanie Ci się za gramatykę, i słusznie. :evil: Ale może usprawiedliwi Cię zdenerwowanie? :cry:

nie uznaje za bardzo tych zasad ;-)

a do tego pół prośka już wylałem ;-)

zdrówko !
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 10.07.2008 00:01

Janusz Bajcer napisał(a):Bo to menu to jest przetłumaczone z chorwackiego na "polsko-murzyński" :wink: :wink: :wink:

hehe

"bo polak to taka biała muzina"

;-)

pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 00:02

bartja napisał(a):
jac61b napisał(a):

zdrówko !

"Proszek" jest dobry, ale nie tłumaczy nie uznawania zasad pisowni :wink: :!:

Jest taka akcja BYKOM-STOP

Pozdrawiam.
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 10.07.2008 00:06

zdrówko ![/quote]

"Proszek" jest dobry, ale nie tłumaczy nie uznawania zasad pisowni :wink: :!:

Jest taka akcja BYKOM-STOP[/quote]

Jest taka akcja " Legalize IT ! "

;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 00:11

Pisząc "proszek" miałem na myśli nie biały proszek - tylko wino proszek, tzn. pól tego "prośka", co już wylałeś :P :P
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 10.07.2008 00:21

Janusz Bajcer napisał(a):Pisząc "proszek" miałem na myśli nie biały proszek - tylko wino proszek, tzn. pól tego "prośka", co już wylałeś :P :P

oj Janek, ide spać, bo wyleje reszte ;-)

pozdrawiam i dobrej nocy życze !
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 10.07.2008 00:27

bartja napisał(a):acha - wiecie czemu w chorwacji nie ma polskiego menu ( a jest niemieckie, angielskie, rosyjskie ) bo polacy wciągają polskie konserwy i inne z tesco . .

W miejscowości Dol na wyspie Brac jest konoba Toniego. U niego jest polskie menu...
Pozdrowienia!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Słyszałem, że ceny w Chorwacji podrożały czy to prawda? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone