Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słynni Chorwaci i Chorwatki.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 24.01.2007 17:57

platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.02.2007 10:39

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.02.2007 16:59

Ostatnio na spacerze w Hvarze odkryłam tablicę pamiątkową...

Obrazek

wersja pl:
W tym domu w młodości mieszkał i pracował Ivan Vučetić 1858 - 1925
wynalazca daktyloskopii
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 26.02.2007 17:11

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ostatnio na spacerze w Hvarze odkryłam tablicę pamiątkową...

Obrazek

wersja pl:
W tym domu w młodości mieszkał i pracował Ivan Vučetić 1858 - 1925
wynalazca daktyloskopii

A to ciekawostka !!!
Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.03.2007 22:02

....i sensacija...bo jesteszmy w erze dzienikarstwa sensacijnego.... :lol: wczoraj oglandale TV POLONIJA program o zalozeniu UJ w Krakowie....Oczewiscie zalozenie mialo podstawe jako deklaracije ktora miendzi innim podpisala krulowa Jadwiga (wegierka) ktura sie podpisala tagrze jako krulowa Dalmacji i Kroaciji...prawdopodobnie mozna to sprawdzic w Muzeum UJ.....
Czyli krolowa Jadwiga jest tez bardzo znana nie besposrednio Chorwatka ale jej krulowa (choc kto wie jake geny miala, setna lub dziesanta z crolandi.....)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.03.2007 09:57

Leon napisał(a):....i sensacija...bo jesteszmy w erze dzienikarstwa sensacijnego.... :lol: wczoraj oglandale TV POLONIJA program o zalozeniu UJ w Krakowie....Oczewiscie zalozenie mialo podstawe jako deklaracije ktora miendzi innim podpisala krulowa Jadwiga (wegierka) ktura sie podpisala tagrze jako krulowa Dalmacji i Kroaciji...prawdopodobnie mozna to sprawdzic w Muzeum UJ.....
Czyli krolowa Jadwiga jest tez bardzo znana nie besposrednio Chorwatka ale jej krulowa (choc kto wie jake geny miala, setna lub dziesanta z crolandi.....)

Wiem, że potomkowie Kazimierza Wielkiego (Piasta) mieli powiązania ze słoweńskimi Celejskimi. Wnuczka Kazimierza Wielkiego została żoną jednego z hrabów Celejskich, Wilhelma. Ze związku tego na świat przyszła Anna Celejska, którą z kolei wydano później za Władysława Jagiełłę - założyciela wspaniałej dynastii Jagiellonów.

Jadwiga (potomkini Piastów - córka Ludwika Węgierskiego Andegawena i Elżbiety, księżniczki bośniackiej ) królowa Polski była pierwszą żoną Jagiełły. Po jej śmierci, by zachować na tronie krew prapolskich Piastów ożeniono Jagiełłę z bliską krewniaczką zmarłej Jadwigii, wspomnianą Anną Celejską.
Więc może sama Jadwiga chorwackiej krwi w sobie nie nosiła (chyba, że po matce, księżnicce bośniackiej???),ale następne pokolenia kto wie, skoro piastowska krew zawędrowała do Słowenii i Bośni... :D
Panowanie nad Dalmacją i Kroatią Jadwiga odziedziczyła po swym ojcu Ludwiku Węgierskim...
Wiem, że w Dalmacji znajduje się posąg królowej Jadwigii; nie wiem, czy się nie mylę, ale chyba w jednym z zadarskich kościołów.
Dość długo zresztą Chorwaci i Polacy byli pod panowaniem tych samych królów (od momentu unii personalnej z Węgrami, którą podpisali i Chorwaci i Polacy). Mimo, że geograficznie dzielą nas niebiebagatelne odległości i rozdzielają inne narody, to miło wiedzieć, że mamy tyle współnego; tak daleko, a tak blisko zarazem ... :D
Pozdrawiam serdecznie
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 04.04.2007 19:14

A ja z racji tego, że bardzo lubie sprot i wszystko co z nim związane dodałbym do grona znanych Chorwatów słynnego koszykarza Drażena Petrovića, który zginął tragicznie w 1993 roku. Natomiast z piłkarzy dodał bym do grona "słynnych" Zvonimira Zvonko Bobana. Po pierwsze za jego osiągniecia sportowe, a po drugie za jego zachowanie w 1990 roku w meczu pomiędzy Crveną Zvezdą a Dinamem Zagrzeb, którego wówczas był zawodnikiem.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 04.04.2007 20:04

Filmik jest do obejrzenia w wielu wersjach ne Youtube ;-)
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 17.04.2007 11:18

Theodora Marković (pseudonim Dora Maar) muza Picasso
http://whom.co.uk/dora/doramaar.htm
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2007 11:49

!991-2005 Słynni Chorwaci w ostatnich 15 latach niepodległości

RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 19.04.2007 19:15

Janica Kostelić ogłosiła zakończenie kariery, nie ma co mówić, to była najwybitniejsza zawodniczka sportów zimowych w historii Chorwacji, pewnie nie szybko narodzi im sie ktoś taki jak Ona...bo w CRO sport zimowy też kuluje tak jak u nas...
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 03.06.2007 18:05

Karlo Vaćko-chorwat który stworzył najlepsze piwo w Chorwacji.
:twisted:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 09.06.2007 12:52

Martin Držić

"Piękny kwiat młodości z upływem lat zwiędnie.
Czas naszych radości nie traktuje oszczędnie.
Lic Twych zarys czysty, krasy Twej wdzięk miły,
Blask oczy gwiaździstych , co serca raniły-
Chwile mijające zwarzą jak kwiat ścięty,
Stopią jak lód słońce. Usłuchaj zachęty:
Ciesz się nieulękłą sobą, wiosną, życiem,
Póki twego piękna kwiaty są w rozkwicie.
Ciesz się swą urodą, bądź śmiechem radości,
Potęguj swą młodośc potęgą miłości.
Wiosny życia tchnienie jest jak wiatru wianie,
Przeminie marzenie, a żal pozostanie."

Jeden z największych chorwackich poetów, urodzony w Dubrovniku. Jest jego muzeum przy ulicy Široka 7 właśnie w Dubrovniku.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.06.2007 15:42

Ivica Prtenjača

--------------------------------------------------------------------------------

Urodził się 27. stycznia 1969 r. w Rijece, gdzie studiował języka chorwacki na katedrze pedagogicznej. Pracował jako odczytywacz liczników na wodę, kasjer za gaz, dostawca lodów, magazynier, robotnik na budowie, galerysta, serwiser od gaśnic, handlarz, księgarz, szef marketingu, rzecznik prasowy. Pojedyncze wiersze i cykle tłumaczone były na francuski, szwedzki, litewski, słoweński, węgierski, macedoński, angielski, niemiecki, włoski oraz bułgarski. Laureat Nagrody 25. Salony Młodych w Zagrzebiu (1998), jak i nagrody za najlepszą książkę młodego autora na "Spotkaniach Kvirinowych" w Sisku, 2000 r. Przedstawiony w wielu antologiach, wyborach, przeglądach i historii literatury chorwackiej.
Opublikował następujące książki: .
- "Pisanje oslobađa", ("Pisanie oswobadza"), poezja, Meandar, Zagreb, 1999. .
- "Yves", poezja, Meandar, Zagreb, 2001. .
- "Nitko ne govori hrvatski" ("Nikt nie mówi po chorwacku"). z Branko Čegecem i Miroslavem Mićanovićem), wybór poezji, dwujęzyczne chorwacko-francuskie wydanie, Meandar, Zagreb, 2002. .
- "Dobro je, lijepo je" ("Dobrze jest, pięknie jest"), powieść, Profil, Zagreb 2006

,,Pod wieczór idę coś wypić nad pewną zatoczkę.
Kupuję piwo na stacji, słucham radia,
przychodzę gdy noc już się potknęła.
Na wyspie jest tylko jedna szosa, która prowadzi
od początku do końca
lub odwrotnie.
Podobnie jak i w życiu, myślę,
tylko że ta druga opcja
nie wchodzi w rachubę.
Mam wystarczająco piwa,
teraz zarabiam i mogę sobie zapewnić
życie o którym nie wiedziałem nic a nic.
I którego nie jestem gotowy żyć.
Nieopodal mnie często przychodzą ludzie z dziećmi i psami
by ich o tej późnej porze
pognać na płytkie
za jakąś gałęzią czy
plastykową orką.
Jest lato i od gorąca łamią się gałęzie oleandra,
moje lęki zbierają się
właśnie w tych pęknięciach i
prowadzą mnie na to miejsce.
Lubię myśleć o sobie jak o przedmiocie.
Jakiejś bransoletce ze srebrnymi okuciami
na twojej kostce,
tylko to.
Poza tym,
cały czas czekam aż się ta noc,
jak ustrzelony byk swali na tę zatoczkę,
że krew posączy się z rany i
że zaleje morze.
W końcu, że nas wszystkich rozniesie.
Podczas gdy podnoszę piwo,
latarnie morskie śledzą rytm mojego serca.
Statki spotykają się na dole w rozprutej czerni,
a księżyc łagodnie pnie się na górę.
Już czas,
i ja wchodzę w pomarańczę, morze, nową miłość,
głosowanie śmierci w te dzieci i psy.
Szumią sosny.
Dygocze ziemia.
Na powierzchni morza przebłyskują meduzy.
I orki odpływają.''
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 09.06.2007 17:59

:twisted: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ante_Gotovina
Antoś -morderca i zbrodniarz, Słynny Chorwat.

PS. Stąpam po cienkim lodzie ?!

Wogóle tu (nie mówie o tym temacie) można poruszyć ten temat, czy to będzie źle odebrane, taka rozmowa o wojnie bałkańskiej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka