Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słynni Chorwaci i Chorwatki.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.12.2006 13:06

Japona napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
Japona napisał(a):Penkala to nie tylko długopisy. :)
To też Penkali.

Obrazek

A .....rzeczywiście :wink:
Zafascynowany pierwszymi lotami braci Wright zaprojektował pierwszy w Chorwacji samolot.

Powiedziałabym Ci jeszcze o kilku innych wynalazkach,
ale nie chcę Ci mieszać w głowie. :D :wink:

Powiedz.No powiedz. :wink: Obiecuję ,że nic mi się nie namiesza. :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 08.12.2006 13:24

No to uważaj...

Wynalazki Penkali:

ołówek mechaniczny na rysiki :wink:
wieczne pióro
termofor i termos
szczoteczka do zębów obrotowa
ebonit, z którego są zrobione płyty gramofonowe
detergenty do prania
manometr
mikrofon
siłomierz
śmigło
trutkę na insekty

i jeszcze :)

kočnice za vagone
sastav tračnica

ale nie bardzo wiem co to.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.12.2006 21:41

no to miał geniusz szerokie horyzonty!
,,kočnice za vagone,
sastav tračnica ''
hamulec wagonowy , zestaw szynowy,
pewnie znaczy co znaczy :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 10.12.2006 15:50

Kletva kralja Zvonimira c.d

Według legendy król Zvonimir został zabity na zgromadzeniu ludowym na Kosovym Polu( nie mylić z Kosovskim Polem w Kosovie) koło Knina.

Zabito go gdyż chciał poprowadzić swoje wojsko na wyprawę krzyżową na prośbę papieża Grzegorza VII.
Rzucił on wtedy na niewiernych Chorwatów klątwę ..."iżby już nigdy Chorwaci nie mieli pana, co językiem ich włada , lecz zawsze cudzej mowie poddani byli..."
I tak w ranach leżąc i przeklinając Chorwatów król Zvonimir wyzionął ducha.
Klątwa ta zatoczyła szerokie kręgi wśród ludu chorwackiego i odgrywa ważną rolę w świadomości ludzi po dziś dzień.

Taki był ten Zvonimir :!:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.12.2006 18:55

,,Klątwa ta zatoczyła szerokie kręgi wśród ludu chorwackiego i odgrywa ważną rolę w świadomości ludzi po dziś dzień''

i to bardzo ,skoro teraz śpiewa o tym Mirko :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 13.12.2006 12:14

Coś dla miłośników fotografii w temacie Chorwacji, czyli dla każdego coś dobrego.
Będzie o bardzo znanym fotografiku chorwackim Ivo Pervanie.

Ivo Pervan urodził się w 1947 roku w Splicie. Bogata skarbnica ciepłych barw i nieprzewidywalnych cudów morza tworzy wrażliwe zmysły i subtelne niuanse w poszukiwaniu przyjaznej scenerii chorwackiego krajobrazu, który jest spiritus movens jego twórczości. Fotograf, którego plakaty aż 7 razy zdobywały główną nagrodę na wystawach światowych, autor, za którym stoi 17 autorskich i 60 współautorskich monografii, swoimi fotografiami rozsławił Chorwację i uwiecznił jej piękno

Biografia Iva

Mówi się, że jego fotografie śpiewają...Posłuchajmy zatem. :)

Piękne zdjęcia Iva
Wiele pięknych zdjęć
I jeszcze

Fotograficy to artyści patrzenia w oczekiwaniu. Ivo Pevran na pewno nim jest bez wątpienia.

Andrzej może zmodyfikujesz temat , aby można było pisać także o słynnych Chorwatach, którzy jeszcze żyją ? :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.12.2006 18:57

Japona napisał(a):
Andrzej może zmodyfikujesz temat , aby można było pisać także o słynnych Chorwatach, którzy jeszcze żyją ? :wink:

Może tak być? Napisałem na pierwszym miejscu Chorwaci ,bo są w większości .Znam tylko jedną słynną Chorwatkę ......co zjeżdża na nartach. :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 13.12.2006 21:37

Znam tylko jedną słynną Chorwatkę ......co zjeżdża na nartach

Teraz pasuje.
Już ja znajdę jakieś inne Chorwatki oprócz tej slalomistki :wink: .
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 14.12.2006 07:50

Japona napisał(a):
Znam tylko jedną słynną Chorwatkę ......co zjeżdża na nartach

Teraz pasuje.
Już ja znajdę jakieś inne Chorwatki oprócz tej slalomistki :wink: .

jej brat tez jezdzi...ale sukcesow ma zdecydowanie mniej. maja tez kilku dobrych koszykarzy, ale wiekszoisc z nich to juz nie ta klasa co kiedys. ze strarej "gwardii" gra jedynie Toni Kukoc, choc i on ma juz swoje lata i blizej mu konca kariery. sa tez pilkarze...a co do kobiet - sa siatkarki, ale "slabe", no moze oprocz pani Ruzić. jest Blanka Vlasić w skoku o tyczce.

PS a zywa "legenda" jest oczywiscie Goran Ivanisevic. w tenisie maja Chorwaci troche sukcesow, w przeszlosci byla tez niejaka Iva Majoli. Pozniej brala sie za spiew, ale gorzej spiewala niz grala... :?
teraz maja Mario Ancic czy Ivan Ljubicic.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2006 00:44

... i jeszcze z 1998 roku Davor Suker - król strzelców mundialu i trzecie miejsce reprezentacji.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 15.12.2006 07:54

Tak, Interseal ma racje, ze z pilkarzy, to na pewno Davor Šuker, choc nie pominalbym Roberta Prosinečki...na pewno cala druzyna, ktora zdobyla brazowy medal MŚ we Francji.
a szukajac w glowie, slawnych Chorwatow, to znalazlem jeszcze kilka nazwisk sportowcow, i tak w tenisie stolowym jest Tamara Boroš, ostatnio zdobyla nawet zloty medal. W tenisie stolowym legenda chorwacka jest tez Zoran Primorac. On jeszcze toczyl pojedynki ze śp. Andrzejem Grubba. W boksie slawe zdobyl Željko Mavrović. Byl bokserem wagi ciezkiej, stoczyl swietny (krwawy) pojedynek z Lennox Lewis. Co prawda przegral, ale zostawil po sobie dobre wrazenie. Z tego, co gdzies slyszlaem jego zona, tez jest dosyc slawna i jest zwiazana z show-business, ale nie wiem, kim ona jest. w zeglarstwie maja Karlo Kuret, rywalizowal on o medale z naszym Mateuszem Kusznierewiczem. jesli chodzi o sport, warto tez wspomniec o co najmniej dwoch druzynach klubowych, ktore "rozslawily" CRO - wg mnie sa to Jugoplastika Split w koszykowce mezczyzn (potem ten klub przybieral inne nazwy jak np Top 84 Split czy Slobodna Dalmacija Split - obecnie nie wiem, jaka nosi nazwe) i Podravka Koprivnica w pilce recznej kobiet. Jesli chodzi o druzyny narodowe, to obecnie chyba najlepsi sa pilkarze reczni, a ze pilka reczna to sport zespolowy, to trudno wyroznic jakiegos pilkarza w szczegolny sposob. Kilka nazwisk mozna podac: Balić, Lačković, Šola czy chyba najlepszy z nich Mirza Dzomba. szukalem tez watkow polsko-chorwackich, do nas trafilo kilku chorwackich sportowcow, glownie koszykarzy i pilkarzy. wsrod koszykarzy wymienilbym Alan Gregov (o ktorym wspominalem w innym watku - uczestnik IO Barcelona 1992), Davor Marcelić czy Vladimir Krstić. Wszyscy grali w Anwilu Wloclawek. swego czasu tez do trenowanie Slaska Wroclaw przymierzany byl Jasmin Repeša, ale nie wiem, czy to na pewno Chorwat. ponadto, pilkarze, tu chyba tylko warto wspomniec o jednym - Ivica Križanac. Gral u nas w Groclin, obcnie w Zenit St. Petersburg. to tyle jesli chodzi o sport.
z tego, co tez wiem, Chorwatem jest jeden z aktorow grajacy w "Ostrym dyzurze", to Goran Višnijć. ale to bez pewnosci...
:D

PS cos dla fanow G. Ivanisevic:
Łukasz.D
Croentuzjasta
i jeszcze o sportowcach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 15.12.2006 12:00

Jeśli chodzi o piłkarzy to ja nie zapominałbym o Zvonimirze Bobanie z mojego ukochanego Milanu ( ależ to był zespół ).
W tenisie to mamy jeszcze Ivi Karlovica i Kati Sprem ( nie śa może gwaizdami ale notują całkiem niezłe wyniki ).
Łukasz.D
Croentuzjasta
i o ręcznej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 15.12.2006 12:02

mimo że piłka ręczna to sport zespołowy to jednak Mirzo Dzomba jest wielą indywidualnoscią i gwaizdą.
p.s.
ręczna jest w Chorwacji niesamowicie popularna ( i bardzo dobrze),a świadczy o tym chociażby kibelek na dworcu autobusowym w Trogirze ( gdy "robiłem swoje" naprzeciwko widniał wielki plakat z drużyną narodową )
RobCRO
Cromaniak
Re: i o ręcznej

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 15.12.2006 12:07

Łukasz Darowski napisał(a):mimo że piłka ręczna to sport zespołowy to jednak Mirzo Dzomba jest wielą indywidualnoscią i gwaizdą.
p.s.
ręczna jest w Chorwacji niesamowicie popularna ( i bardzo dobrze),a świadczy o tym chociażby kibelek na dworcu autobusowym w Trogirze ( gdy "robiłem swoje" naprzeciwko widniał wielki plakat z drużyną narodową )

niedlugo MŚ w pilce recznej i na pewno Chorwaci sa wsrod faworytow tej imprezy. Juz sie ciesze na mecze ich druzyny, bo zawsze kibice chorwaccy robia niezla atmosfere na trybunach.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 15.12.2006 14:52

tych slawnych Chorwatow lub osob z chorwackimi korzeniami jest duzo wiecej, wsrod nich slynny John Malkovich. :D
jest tez bardzo dobry hokeista kanadyjski Joe Sakic.
wokalistka Guano Apes - Sandra Nasić.
oooo, a to niespodzianka Ivan Gašparović - prezydent Slowacji tez jest...Chorwatem.
Ostatnio edytowano 15.12.2006 14:56 przez RobCRO, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Słynni Chorwaci i Chorwatki. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone