Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Służba zdrowia w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dąbrówka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dąbrówka » 13.09.2012 14:29

Witajcie,

Na pomysł założenia takiego wątku (nie znalazłam podobnego dot. całej Chorwacji na forum) wpadłam po wypadku jaki miał mój syn na tegorocznych wakacjach na Istrii. Na pewno zaoszczedziłabym sobie wiele nerwów i kosztów związanych z poszukiwaniem dobrego, sprawdzonego specjalisty - w moim przypadku stomatologa.
Nie życzę oczywiście nikomu żadnego wypadku czy choroby, która mogłaby popsuć wyczekiwane wakacje ale gdyby każdy kto miał dotycznienia ze służbą zdrowia w Cro i był z niej zadowolony wstawił namiary, gdzie udzielili mu zadowalającej pomocy i w jakim zakresie może pomogłoby w przyszłości potrzebującym.
Gabinet, w którym my się znaleźliśmy mieścił się w wieżowcu, który wyglądał jak slams i sama w życiu bym tam nie weszła, gdyby nie nasza chorwacka gospodyni - wyobraźnia mi zadziałała, że będzie na nas czekał kowal....a tymczasem gabinet okazał się na miarę XXI wieku a opieka jaką otoczyli syna i nas od recepcjonistki po stomatologa-protetyka nas zszokowała. Jestem im bardzo wdzięczna!
Mogłabym wstawić namiary gabinetu stomatoligicznego w Puli, gdzie po wypadku rowerowym i utracie zębów, oderwaniu kanałów łączących korzeń zęba z nerwami i kanałem nerwowym na wierzchu itd. - udzielono mojemu synowi pomocy, bardzo porfesjonalnej a komplet dokumentacji (zęby w szlanej fiolce :lol: , opis w j. ang. od momentu przyjęcia, poprzez proces leczenia i co należy jeszcze zrobić, płytę z nagranymi zdjęciami jak krok po kroku wyglądało lecznie) jaki dostaliśmy dla polskich stomatologów celem dalszego leczenia zadziwił naszych ;)
Różnie bywa, każdy nawet zwykły ból zęba może zepsuć wakacje...
Co wy na to?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.09.2012 15:13

Wklejaj!
dąbrówka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dąbrówka » 14.09.2012 07:41

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA RAJKOVIĆ ALEN, dr.stom. Stomatolog Pula
Ulica: Trg kralja Tomislava 1
Pošta, Mjesto: HR-52100 Pula
Telefon:+385 (52) 21 64 70

Dodam, że pierwsza pomoc czyli usunięcie dziecku nerwów (inaczej z bólu chodziłby po ścianach) i włożenie lekarstwa w kanał była gratis (w recepcji powiedziano nam, że dr nie żąda zapłaty ale ponoć w Cro jest tak, że w przypadku dziecka po okazaniu paszportu ta pierwsza pomoc z reguły jest bezpłatna). Druga wizyta już płatna była.

Jako ciekawostkę napiszę, że gabinet położony jest z dala od centrum turystycznego, więc turysty tam nie najdziesz (no chyba, że tacy jak my powypadkowi się napatoczą :lol: ) a zaraz obok jest targ, na którym jest o wiele taniej, niż w innych punktach. Figi kosztujące 50 Kn, tam kosztowały 16 Kn i podobnie z innymi warzywami, serami, ciuchami. Także polecam korzystne zakupy na odstresowanie :)
radziu1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radziu1974 » 15.09.2012 14:51

Jeśli można wtrącić. W tym roku będąc na wyspie Rab w miejscowości Rab , nasza 14 letnia pociecha przesadziła trochę z klimatyzacją ,lodami itp. W aptece skierowano nas do miejscowego szpitala ( niedaleko od posterunku policji) . Tam pięknie oznaczony gabinet dla turystów z godzinami przyjęć itd . Pani doktór młoda sympatyczna konkretna , zbadała naszą córę , pogadały sobie po angielsku ( cztery lata dodatkowych zajęć z języka nie poszło na marne - aż miło było posłuchać jak sobie porozmawiały ). Rozpoznanie - angina - recepta z antybiotykiem i paroma innymi lekarstwami. W aptece dostaliśmy antybiotyk ze zniżką 100% !!
Przed podróżą wykupiliśmy oczywiście dodatkowe ubezpieczenie (PZU) ale lekarz nie chciał oglądać zadnych papierków , zeskanował tylko paszport córki i to tyle.
Jesteśmy mile zaskoczeni i bardzo zadowoleni z obsługi medycznej w Chorwacji .
Dodam tylko ze na 11 wakacje w Chorwacji była to pierwsza wizyta u lekarza .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2013 15:59

Ja także chciałbym podzielić się pozytywnym doświadczeniem z chorwacką służbą zdrowia, w naszym przypadku było to na Istrii, w Labinie.

Pewnego wieczoru Młody poczuł się gorzej, pojawił się stan podgorączkowy, potem temperatura rosła. Tradycyjne leki przeciwgorączkowe nie pomagały i kiedy termometr pokazał prawie 40 st. zdecydowaliśmy się na wizytę w pogotowiu.
Hitna medicinska pomoć w Labinie znajduje się przy ulicy Svetog Mikule 2. (na rondzie, na którym skręcamy do marketu Lidl, należy pojechać w przeciwnym kierunku). Na miejscu zastaliśmy niewielką kolejkę. Po kilku minutach wyszedł sanitariusz, zapytał skąd jesteśmy, jakie są objawy i poprosił o kartę EKUZ. (nie był potrzebny żaden inny dokument!). Po chwili wrócił z termometrem i plastikowym pojemnikiem do moczu. Poprosił o zmierzenie temperatury i napełnienie naczynka. Kiedy przyszła nasza kolej, zostaliśmy poproszeni do gabinetu. Pani doktor dokładnie osłuchała i przebadała Młodego. Padła diagnoza: sinus inflammation, czyli zatoki. Najważniejsze, że płuca i oskrzela były czyste. Nie obyło się jednak bez przepisania antybiotyku. Oprócz recepty, dostaliśmy także „Dokumentacijski list pregleda u ambulanti", z prośbą o udanie się do kontroli po powrocie do Polski.

Teraz potrzebna była apteka. Okazało się, że w Labinie jest kilka, ale żadna nie jest całodobowa. Jedyna czynna najdłużej jest do godz. 22. Ta apteka znajduje się tuż za miastem, przy drodze nr 66, w kierunku na Rijekę. (dokładny adres apteki: Ljekarna Kastel Farm, Štrmac 112, 52231 Nedešćina). Była godzina 21.50, kiedy wychodziliśmy z gabinetu i żałowałem, że nie mam koguta na dachu, ale udało się dojechać do apteki o 21.59. Tu wszystko byłoby w porządku, gdyby Pani Magister nie pomyliła dawki, (otrzymaliśmy za słaby lek), ale zorientowaliśmy dopiero po powrocie do pensjonatu. Na drugi dzień odwiedziłem aptekę ponownie i antybiotyk został wymieniony. Dodam jeszcze, że lek był ze zniżką 100%. :wink:
Vinnicia
Autostopowicz
Re: Służba zdrowia w Chorwacji BASKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vinnicia » 25.08.2015 11:11

Witam, W tym roku po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji. Wybieram się z małym dzieckiem do miejscowości Baska i mam pytanie gdzie w tej okolicy jest przychodnia, jakiś lekarz pediatra i gdzie jest najbliższy szpital gdyby był potrzebny (oby nie). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone