Yozz napisał(a):Koledzy, odświeżę temacik... również startuję ze Słupska... po raz 3ci do CRO, co 2 lata (wcześniej Vodice i Makarska). Za każdym razem inna trasa ze względu na różne plany.
Tym razem swoboda wyboru i lecimy na Rovinj (Istria). Musimy być tam 10-tego sierpnia. Prowadzę głównie Ja, ale żona też może trochę przejechać pod warunkiem że jedzie prosto bez zjazdów, pętli etc...
Swoje możliwości określam na podstawie jazdy non stop jeśli nie jadę prosto z pracy i sam... (440km, 6h, Słupsk - Wrocław), ew. z jednym przystankiem jeśli jedziemy we dwoje i po pracy... Nie śpieszy mi się, prędkość przejazdowa planuje maks 120 - 130... - optymalne dla spalania i wygody... autko... Kia Ceed II Hatchback 5d Facelifting 1.6 GDI 135KM 2018, bak bodajże 45 litrów... starcza na jakies 550 - 650km
Jakieś wskazówki oprócz tych wyżej w postach?
Co aktualnie proponujecie? trasa na Niemcy? o której wyjazd?
Gdzie nocleg wybrać? by przy okazji coś się jeszcze przejść, zobaczyć po południu / wieczorem...
Dziękuję za wskazówki i pomoc
Dokładnie tego samego dnia jedziemy z Gdyni. 10.08 mamy być w Trogirze. Jedziemy 4 raz. Wcześniej była Promajna i Baska Voda.
Co roku trasa na Częstochowę, Ostrawę, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i dalej autostradą do zjazdu na Baske.
W zeszłym roku nocowaliśmy w Brnie z wypadem na jeden dzień do Wiednia. Nocleg City Hotel Brno. W tym roku powinien być świeżo po remoncie. Wcześniej jeździliśmy z krótkimi postojami na austriackich parkingach.
W tym roku nocujemy kawałek za Wiedniem w Oekotel.
Wyjazd planujemy jak zwykle w niedzielę rano około 7-8. Nigdy nie mieliśmy problemów ani na A1 w okolicach Częstochowy, ani na czeskich autostradach, ani na granicy Słoweńsko Chorwackiej - problemów z korkami.
Na Waszym miejscu celowałbym w dojazd do Wiednia i wieczorem krótkie zwiedzanie. W okolicach Wiednia zazwyczaj jesteśmy około 18.00. Oekotel położony jest pod Wiedniem, niedaleko ich linnii metra czy tam pociągów podmiejskim (rodzaj skm?) tak więc zostawiasz samochód pod hotelem i na spokojnie zwiedzanie Wiednia.
Prędkość, zazwyczaj staram się utrzymać około 130km/h liczy się płynność jazdy, zaplanowane przystanki, bez krążenia bez strat czasu. Tankujemy dwa razy podczas trasy. Wyjazd na pełnym baku, tuż przed granicą jeszcze po stronie polskiej pierwsze tankowanie, następne w Austrii - staram się zjechać z autostrady nie za daleko, łącząc to z przystankiem "na siku" - zawsze trochę taniej zazwyczaj gdzieś za Grazem. Na jednym zbiorniku przejadę na pewno 600 km. Tak zakładam, żeby nie ryzykować jazdy na rezerwie i nerwowego szukania stacji. Samochód - Renault Clio, 1,2. 2009 r. Wersja kombi.
Różnica między Słupskiem a Gdynią to około godziny? Chyba jechałbym na Wejherowo i Gdynię do obwodnicy, "6-tką". Budowa węzła trasy kaszubskiej przy Gdyni, rano w niedzielę - problemów nie będzie. No chyba że zapali się tir i po prostu zablokuje trasę...
Rozważałbym też nocowanie w okolicach Brna albo w samym Brnie i wieczorne czeskie piwko. Będziesz w takim przypadku jechał rano przez Wiedeń - ale autostradą - coś na zasadzie obwodnicy trójmiasta. Ale płynność ruchu nieporównywalna. Jest ruch miejski, ale nie odczuwałem tego jako utrudnienie. Bez przesady. Jechałem w zeszłym roku właśnie we wtorek rano (niedziela wyjazd, poniedziałek zwiedzanie Wiednia, wtorek rano w dalszą drogę).
Nie nocowałem, ale przejeżdżałem za każdym razem przez Mikulov w Czechach - tuż przed granicą z Austrią. Wygląda na urokliwe miasteczko z klimatyczną starówką i zamkiem na wzgórzu - może to rozważyć jako nocleg i wieczorne (w niedzielę) zwiedzanie.
Udanej podróży.