Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słupsk (północna Polska)-Tribunj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.04.2012 20:01

i_d_e_a napisał(a):Zdecydowanie z noclegiem i postojami, "robiłem" tą trasę wielokrotnie, zawsze z noclegiem i drugim kierowcą na zmianę a i tak zmęczenie daje się we znaki. Z pieskiem to dodatkowy hardcorowy survival się szykuje.
Jak bez noclegu się doczołgasz jadąc ok 20 godzin to i tak następny dzień na miejscu będzie stracony na odespanie - na jedno wychodzi.

Rozsądek jest najważniejszy, kolega ma rację. Po 20 godzinach to najwyżej może zalec na dobę w wyrze :D
Yozz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yozz » 21.07.2020 09:27

Koledzy, odświeżę temacik... również startuję ze Słupska... po raz 3ci do CRO, co 2 lata (wcześniej Vodice i Makarska). Za każdym razem inna trasa ze względu na różne plany.

Tym razem swoboda wyboru i lecimy na Rovinj (Istria). Musimy być tam 10-tego sierpnia. Prowadzę głównie Ja, ale żona też może trochę przejechać pod warunkiem że jedzie prosto bez zjazdów, pętli etc... :lol: :wink: Swoje możliwości określam na podstawie jazdy non stop jeśli nie jadę prosto z pracy i sam... (440km, 6h, Słupsk - Wrocław), ew. z jednym przystankiem jeśli jedziemy we dwoje i po pracy... Nie śpieszy mi się, prędkość przejazdowa planuje maks 120 - 130... - optymalne dla spalania i wygody... autko... Kia Ceed II Hatchback 5d Facelifting 1.6 GDI 135KM 2018, bak bodajże 45 litrów... starcza na jakies 550 - 650km

Jakieś wskazówki oprócz tych wyżej w postach?
Co aktualnie proponujecie? trasa na Niemcy? o której wyjazd?
Gdzie nocleg wybrać? by przy okazji coś się jeszcze przejść, zobaczyć po południu / wieczorem...

Dziękuję za wskazówki i pomoc
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 21.07.2020 18:33

Istria blisko :D

Nocleg zawsze w drodze do Cro https://nartywaustrii.eu/ , powrót do domu - jak wyżej, na raz.
Ostatnio edytowano 13.10.2020 19:12 przez Lechoo, łącznie edytowano 1 raz
Robert2478
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert2478 » 21.07.2020 20:49

Yozz napisał(a):Koledzy, odświeżę temacik... również startuję ze Słupska... po raz 3ci do CRO, co 2 lata (wcześniej Vodice i Makarska). Za każdym razem inna trasa ze względu na różne plany.

Tym razem swoboda wyboru i lecimy na Rovinj (Istria). Musimy być tam 10-tego sierpnia. Prowadzę głównie Ja, ale żona też może trochę przejechać pod warunkiem że jedzie prosto bez zjazdów, pętli etc... :lol: :wink: Swoje możliwości określam na podstawie jazdy non stop jeśli nie jadę prosto z pracy i sam... (440km, 6h, Słupsk - Wrocław), ew. z jednym przystankiem jeśli jedziemy we dwoje i po pracy... Nie śpieszy mi się, prędkość przejazdowa planuje maks 120 - 130... - optymalne dla spalania i wygody... autko... Kia Ceed II Hatchback 5d Facelifting 1.6 GDI 135KM 2018, bak bodajże 45 litrów... starcza na jakies 550 - 650km

Gdzie nocleg wybrać? by przy okazji coś się jeszcze przejść, zobaczyć po południu / wieczorem...

Dokładnie tego samego dnia jedziemy z Gdyni. 10.08 mamy być w Trogirze. Jedziemy 4 raz. Wcześniej była Promajna i Baska Voda.
Co roku trasa na Częstochowę, Ostrawę, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i dalej autostradą do zjazdu na Baske.
W zeszłym roku nocowaliśmy w Brnie z wypadem na jeden dzień do Wiednia. Nocleg City Hotel Brno. W tym roku powinien być świeżo po remoncie. Wcześniej jeździliśmy z krótkimi postojami na austriackich parkingach.
W tym roku nocujemy kawałek za Wiedniem w Oekotel.
Wyjazd planujemy jak zwykle w niedzielę rano około 7-8. Nigdy nie mieliśmy problemów ani na A1 w okolicach Częstochowy, ani na czeskich autostradach, ani na granicy Słoweńsko Chorwackiej - problemów z korkami.
Na Waszym miejscu celowałbym w dojazd do Wiednia i wieczorem krótkie zwiedzanie. W okolicach Wiednia zazwyczaj jesteśmy około 18.00. Oekotel położony jest pod Wiedniem, niedaleko ich linnii metra czy tam pociągów podmiejskim (rodzaj skm?) tak więc zostawiasz samochód pod hotelem i na spokojnie zwiedzanie Wiednia.
Prędkość, zazwyczaj staram się utrzymać około 130km/h liczy się płynność jazdy, zaplanowane przystanki, bez krążenia bez strat czasu. Tankujemy dwa razy podczas trasy. Wyjazd na pełnym baku, tuż przed granicą jeszcze po stronie polskiej pierwsze tankowanie, następne w Austrii - staram się zjechać z autostrady nie za daleko, łącząc to z przystankiem "na siku" - zawsze trochę taniej zazwyczaj gdzieś za Grazem. Na jednym zbiorniku przejadę na pewno 600 km. Tak zakładam, żeby nie ryzykować jazdy na rezerwie i nerwowego szukania stacji. Samochód - Renault Clio, 1,2. 2009 r. Wersja kombi.
Różnica między Słupskiem a Gdynią to około godziny? Chyba jechałbym na Wejherowo i Gdynię do obwodnicy, "6-tką". Budowa węzła trasy kaszubskiej przy Gdyni, rano w niedzielę - problemów nie będzie. No chyba że zapali się tir i po prostu zablokuje trasę...
Rozważałbym też nocowanie w okolicach Brna albo w samym Brnie i wieczorne czeskie piwko. Będziesz w takim przypadku jechał rano przez Wiedeń - ale autostradą - coś na zasadzie obwodnicy trójmiasta. Ale płynność ruchu nieporównywalna. Jest ruch miejski, ale nie odczuwałem tego jako utrudnienie. Bez przesady. Jechałem w zeszłym roku właśnie we wtorek rano (niedziela wyjazd, poniedziałek zwiedzanie Wiednia, wtorek rano w dalszą drogę).
Nie nocowałem, ale przejeżdżałem za każdym razem przez Mikulov w Czechach - tuż przed granicą z Austrią. Wygląda na urokliwe miasteczko z klimatyczną starówką i zamkiem na wzgórzu - może to rozważyć jako nocleg i wieczorne (w niedzielę) zwiedzanie.
Udanej podróży.
Robert2478
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert2478 » 21.07.2020 20:52

Yozz napisał(a):Koledzy, odświeżę temacik... również startuję ze Słupska... po raz 3ci do CRO, co 2 lata (wcześniej Vodice i Makarska). Za każdym razem inna trasa ze względu na różne plany.

Z drugiej strony, jak ma być Istria, to może leć na Pragę ze Słupska?
Yozz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yozz » 21.07.2020 22:30

Wow.... no to teraz daliście do pieca Panowie :) Ja tu już prawie że ustawiony na S6 na Szczecin / Berlin i dalej w dół... z nocowaniem w okolicach Monachium...
A tu 2 - 3 różne podejścia... Rozważaliśmy nocleg w Brnie przy innym wariancie trasy (S6, potem w S3 i dalej na Brno, Graz itd) ale jazda przez Czechy to w tym przypadku dodatkowa winieta, niepotrzebny koszt. Dwa lata temu nocowaliśmy w Norymberdze u rodziny. Teraz rozważaliśmy właśnie nocleg w Monachium, może jakiś Primark etc... Trasy przez A1 i dalej na Częstochowę nie rozważałem ze względu na $$... już wolałbym na Niemcy jechać chyba... Trochę namieszałeś mi Robert ;) będę musiał przemyśleć temat od początku...
Yozz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yozz » 22.07.2020 13:04

Patrząc na wątek: https://www.cro.pl/trasa-ze-szczecina-przez-austrie-i-slowenie-do-chorwacji-t36836-240.html zastanawiam się obecnie pomiędzy dwoma trasami... przy czym na wstępie powiem że Żona chciałaby byśmy wyjechali juz w sobotę z rana i zrobili po drodze 2 noclegi ze zwiedzaniem 8) ... i pewnie z zakupami :?

1. PL Słupsk -> Berlin i w dół w okolicach Norymbergi, do Monachium (nocleg) i zwiedzanie (zakupy Primark jeśli zdążymy w sobotę etc... a zapewne będziemy "musieli" zdążyć ;) ), dalej przez autostrady i tunele... jechałem już tak po navi 2 lata temu...
https://goo.gl/maps/MaN9p4nhBmmAazds9

2. PL Słupsk -> Szczecin S3 i dalej na CZ Brno (nocleg), Graz, SLO w poprzek do Rovinj HR
https://goo.gl/maps/UQCq2QgdcNoMycUAA

Tankowanie pewnie w Słupsku do pełna i w zależności od trasy albo przed granicą w PL albo Niemcy i gdzie wypadnie dalej... licze na jakies 2 - 640km na baku... W poniedziałek rano wyjazd do HR i kwaterunek.

Co sądzicie?

Jak wygląda droga przez przedłużenie polskiej S3 i dalej Czechy Brno itd?

Nie liczyłem jeszcze winiet, opłat itd.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Słupsk (północna Polska)-Tribunj - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies