Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ślubny Trip - Makarska 2011 (info, relacja)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bazwro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazwro » 05.07.2011 09:44

Witam,
na wstępie pragnę wszystkim podziękować za to, że jesteście na tym forum. Bez tych wszystkich informacji, które tu uzyskałem z pewnością bym stracił dużo czasu na miejscu, bądź w podróży na ogarnięcie się w drodze bądź w atrakcjach zamiast upajać się ulopem/żoną ;]. Czuje się zobowiązany do podzielenia się relacją oraz informacjami, które zweryfikowałem podczas podróży. <ukłon>

Wystartowaliśmy w poniedziałek (20.06.2011) o godz. 15:00, czyli dnia następnego po poprawinach. Wróciliśmy w niedzielę (03.07.2011) o 10:30. Był to nasz pierwszy raz w Cro, wszystko było cudowne - idealna pogoda, piękne widoki, przyjaźni ludzie, ciepłe morze, zimne pivko, smaczna rybka, mało zatłoczone plaże ... ehh to zaledwie dwa dni od powrotu, a już chce się tam wrócić.

Plan trip'u ostatecznie wyglądał następująco:

Dzień 1 - Jeziora plitvickie
Dzień 2 - przywitanie Makarskiej (apartament itp.)
Dzień 3 - aklimatyzacja na plaży i zapoznanie się z miastem
Dzień 4 - Split (pałac Dioklecjana, promenada) :hut:
Dzień 5 - Makarska
Dzień 6 - Park Biokovo i zdobycie szczytu Sveti Jure :twisted:
Dzień 7 - Makarska
Dzień 8 - Fish Picnic - Makarski Jadran (Hvar i Brać) :hut:
Dzień 9 - Makarska
Dzień 10 - Dubrovnik i Stone :hut:
Dzień 11 - Makarska (ostatnie Ożujsko/karlovaćko)
Dzień 12 - Ostatnia kąpiel w Adriatyku.

Środek transportu
Mazda 6 Kombi, przejechaliśmy łącznie 3150 km, średnie spalanie 6,2l (diesel) na 100km.

Koszty wycieczki nie przekroczyły 5000zł:
- ok. 1,5k stanowiły koszty paliwa i przejazdów (winiety, bilety)
- ok. 0,8k bilety wstępu i atrakcje (parasailing itp.)
- ok. 0,4k jedzenie z Polski (3xpaczka kabanosów, 2xpaczki sera krojonego, zgrzewka wody, przekąski, kosmetyki itp.)
- ok. 0,2k prezenty dla bliskich
- ok 1,3k wynajem pokoi.
- pozostałą kwotę na bieżące życie na miejscu.

Podróż do Chorwacji:
Wystartowaliśmy około 15:00 z Trzebnicy, do tankowanie do pełna na Bielanach Wrocławskich, nastawienie navi (mam dwie nawigacje NDrive i Sygic'a - ta ostatni wizualnie bardzo fajnie, ale ma tendencje do zawieszania, NDrive niezawodny) na Jeziora Plitvickie i wio.

A4 jedziemy do wysokości Gliwic i skręcamy na Rybnik, przekraczamy granicę w okolicach Chałupek, na pierwszej stacji w Czechach do tankowanie paliwa i winietka na calutki miesiąc.
Ostrava - Olomouc - Brno - przekraczamy granicę z Austrią.
Jest godzina ok 22:00, na pierwszej stacji zakupujemy winietę na 10 dni.
Ceny winiet zgodne z wątkiem : forum/viewtopic.php?t=17828&start=0

Dalej na Wiedeń - Graz. Na wysokości Graz zjeżdżamy na Raststation ok. godziny 1:30, kimanko do 5:00.
Słowenię przejechaliśmy obiazdem 1 (wątek: forum/viewtopic.php?t=17828&start=0) nawigacja sama wskazała tą drogę, gdy zaznaczyłem unikaj płatnych dróg ;].

Dojeżdżamy do granicy z Chorwacją ok. 7:00, wymiana zdań z celnikiem:
...
Celnik: cel podróży?
Ja: Makarska, na urlop.
C: swimming (wypowiadając to słowo, rękami macha jak do żabki) ?
Ja: (szczery uśmiech) YES.
...
Na granicy wymiana 450zł na kuny (przelicznik 1,75 btw. w makarskiej już było 1,65) - tak aby drobne były w razie W.
Przebijamy się przez bramki (płacimy kartą oczywiście - VISA Polbanku debetową), w Karlovac (odwiedziliśmy Maca i zakupiliśmy chlebek w piekarni - kawka z macdonalda i świeża kromeczka...mmm njam) zjeżdżamy już na drogę nr 1, kierunek Jeziora (btw. bardzo dobrze oznaczona atrakcja - wielkie tablice, co chwilę się pojawiały przy drodze).
Ok 10:30 jesteśmy już w miejscowości docelowej.

Długość przejechanej trasy ok 1100km. Ruch na bramkach, drogach, granicach ZNIKOMY !!! :coool:

cdn... :papa:
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 05.07.2011 09:48

wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :-)

zasiadam w pierwszym rzędzie i czekamy na zdjęcia
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 05.07.2011 10:11

Bardzo reczowo! :) Keep going! Mam nadzieję, że zdjęcia jakieś się pojawią :D
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 05.07.2011 11:11

Będzie kolejna ciekawa relacja :D siadam i czekam na cd.
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 05.07.2011 12:22

Jak ślubnie - to może jakieś zdjęcia z sesji ślubnej się pojawią?:)
Pozdrawiam :)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 05.07.2011 12:39

I ja, także czekam na c.d.
PZDR.
CROissanty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROissanty » 05.07.2011 13:06

czekamy na cd!! :)
bazwro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazwro » 05.07.2011 13:31

minimartini Foty się jeszcze robią ;]

brokers7 Dzięki za życzenia.

Jeszcze dziś postaram się zrelacjonować pierwszy dzień wraz z fotami ofc ;D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2011 13:39

bazwro napisał(a):...
Wystartowaliśmy w poniedziałek (20.06.2011) o godz. 15:00, czyli dnia następnego po poprawinach...

Mysmy juz sporo latek temu tez startowali w poniedzialek 28.06. po slubie z tym ze zdecydowanie wczesniej. Poczekalismy tylko az bank otworza, wplacilismy kase i cala na przod do cro. Nie bylo wtedy gps w codziennym uzyciu tylko sterta map, przewodnikow i wydrukow z netu. Ach, to byly czasy. Do cro zajechalismy dopiero w czwartek wieczorkiem. Brak dziecka, planow, zobowiazan, modyfikowanie dowolne trasy - korzystajcie ile wlezie szanowni NOWOZENCY :D
weger
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) weger » 05.07.2011 19:19

zasiadam :D
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 05.07.2011 19:32

Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia .... po co masz mieć lepiej ode mnie :twisted:

zasiadam i czekam na ciąg dalszy
Jaren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaren » 05.07.2011 20:10

Zasiadam :)
bazwro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazwro » 07.07.2011 16:36

Dzień 1 - Jeziora Plitvickie

Tak jak pisałem zajechaliśmy na 10:30. Ruszyliśmy na poszukiwania miejsca do spania na jedną noc. W pierwszej kolejności sprawdziliśmy ceny w hotelach przy samych jeziorach (100-120E za noc) 8O
Pojechaliśmy dalej, od razu za miejscowością Jez. Plitvickie znajduje się dużo prywatnych apartamentów do wynajęcia (wszystkie maja ujednolicone tablice informacyjne).

Pierwszy lepszy domek wybieramy, gospodyni po pokazaniu pokoju mówi 35E zbijam cenę do 30E i wnoszę bagaże. Szybkie przebranie w lżejsze ciuchy i 30 min marszu do kas.

O godzinie 12:00 byliśmy już przy bramkach wejściowych na naszą pierwszą atrakcje w Cro. Przy kasie zrobiłem z siebie świadomie głupka, ale ostatecznie opłacało się :lol: . Pani przy kasie pokazałem swoją nieaktualną od 2 lat leg. studencką. Kasjerka zwróciła uwagę, że nie aktualna - po czym stwierdziłem, że musiałem zostawić aktualną w apartamencie i bardzo przepraszam. Pani jak i ludzie w kolejce mieli ubaw, a ja ostatecznie tańszy bilet o 30kn.8)
Normalny bilet - 110kn
Studencki bilet - 80kn
W cenie przeprawa stateczkami oraz powrót autobusikiem.

Obraliśmy drogę F (bodaj) wg. informatora miała trwać 3-4h. W połowie zwiedzania zaistniała możliwość zakupienia sobie ciepłego jedzonka i pivka - oczywiście skorzystaliśmy :).
Dowód tego jaki ten świat jest mały - moja żona spotkała koleżankę z poprzedniej pracy, pozdrawiamy :papa:

Widoki bajeczne, urzekające i warte zobaczenia. Poniżej kilka z nich (kilka klasycznych fot też się znalazło w zestawieniu :D)

1. We see You
Obrazek

2. Widok na jez. z pierwszej wysepki
Obrazek

3. Flora i wodospadzik
Obrazek

4. przedstawiciel owadów latających w dużej ilości :D
Obrazek

5. jego wodni przyjaciele
Obrazek

6. wodospadzik
Obrazek

7. piękna głębia jeziora
Obrazek

8. oraz widok na jego przeciwległy brzeg
Obrazek

9. klasyczna fota na do widzenia :arrow:
Obrazek

O godzinie 16:00 już czekaliśmy przy wyjściu na autobusik, który dowozi ludzi do wejścia, którym rozpoczęli zwiedzanie. Byliśmy tak zmęczeni, że zasypialiśmy na stojąco w oczekiwaniu na transport. O 17:30 doczłapaliśmy się do wynajętego apartamentu, a o 18:15 już kimaliśmy :)
Kolejnego dnia pobudka o 5 i obranie kierunku Makarska Riviera :nice:

stay tuned :wink:
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 07.07.2011 16:58

i co...???
bazwro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazwro » 07.07.2011 20:05

Dzień 2 - przywitanie Makarskiej (apartament itp.)

Pobudka o 5:00, szybkie pakowanko, gospodarze jeszcze śpią - zostawiamy im kartkę z podziękowaniami :lol: i w drogę - przed nami ok 300km.

Takie krajobrazy mijaliśmy po drodze (droga nr 1 ->Split) - sorry, za brudna szybę w samochodzie, ale po drodze stacje były nieczynne :?, a owady nie dawały za wygraną i wciąż, próbowały się przebić przez przednią szybę do środka :wink: :
1. Mgła nad łąkami
Obrazek
2. Mgła
Obrazek
3. Widoczki
Obrazek
4. Droga w skale
Obrazek

Dojechaliśmy do autostrady i z prędkością 130km/h dojechaliśmy do zjazdu na Rivierę Makarską.

Po drodze mijaliśmy takie widoczki:
5. Jeden z najdłuższych tuneli
Obrazek
6. Po serii zawijasów, wzniesień i mniejszych tuneli naszym oczom ukazał się następujący widok :D (już jesteśmy blisko) :
Obrazek
7.
Obrazek

Ostatnie 30km do Makarskiej
8. Znany zawijas
Obrazek

9. Już prawie na miejscu
Obrazek

10. Wjazd do Baśka Voda
Ja: może Baśka Voda? Żona: Ja chce do MAKARSKIEJ tyle mi opowiadałeś o niej!! JA: OK (w myślach może następnym razem..)
Obrazek

Zajechaliśmy do Makarskiej było w okolicach 9:30.

W następnej odsłonie:
- poszukiwanie apartamentu
- pierwsze zachwyty
- pierwsza rybka

:wink:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone