Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ślub w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sabina75
Plażowicz
ślub w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) sabina75 » 01.08.2006 14:49

Witajcie, czy ktoś z Was brał ślub kościelny w Chorwacji? jakie formalności trzeba załatwić, papiery, dokumenty? może znacie jakiegoś polskiego księdza w Chorwacji lub chorwackiego księdza, który zna trochę polskiego, lub innego księdza, który zgodzi się udzielić ślubu obcokrajowcom? proszę o pomoc, baaaardzo zależy mi na tym ślubie jeszcze w tym roku.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 01.08.2006 16:59

Witam
Oryginalny pomysł, trzy w jednym, ślub, podróż i noć poślubna, niczego sobie. Zyczyć należy Wam aby się udało przebrnąć przez formalności.
Ach co (by) to był za ślub!!!
pozdrav i napiszcie jak przebiegają Wasze starania.
:hut: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2006 20:35

sabina75 napisał(a):Witajcie, czy ktoś z Was brał ślub kościelny w Chorwacji? jakie formalności trzeba załatwić, papiery, dokumenty? może znacie jakiegoś polskiego księdza w Chorwacji lub chorwackiego księdza, który zna trochę polskiego, lub innego księdza, który zgodzi się udzielić ślubu obcokrajowcom? proszę o pomoc, baaaardzo zależy mi na tym ślubie jeszcze w tym roku.

Temat był poruszany na forum - użyj wyszukiwarki. Jeśli nie znajdziesz po temacie lub słowach kluczowych to przejrzyj posty Leona ze Splitu - pamietam, że wypowiadał sie na ten temat.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 01.08.2006 20:39

Popularnym zwyczajem w czasie ślubnego marszu jest flaga cro niesiona na początku,może obok niej druga osoba niosła by naszą flagę? Myślę,że miejscowi by się z tego powodu nie oburzyli.
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 01.08.2006 21:59

Ale chodzi o ślub z Polakiem właśnie w Chorwacji, czy po prostu o ślub z Chorwatem...?
sabina75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sabina75 » 02.08.2006 09:11

Witajcie,
dzięki za odpowedzi, oczywiście, że opiszę potem jak się udało przebrnąć (jeśli się uda ;)). chodzi o ślub z Polakiem, stąd obawiam się problemów i nie wiem za co się zabrać. a o zwyczaju z flagą słyszałam - piękny zwyczaj, i chyba wpowadzimy nowy - polsko-chorwacki z dwiema flagami. Pozdrawiam :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.08.2006 00:27

Pl-Pl szlub mozna zaltawic tylko w USC-u w Omisu. Inni USC wymagaja stawianie sie kandidatow 1 lub 2 msnca wczesniej z dokumentamy. Od dokumentow sa potrzebny akt urodzenia i zaswiadczenie o wlnim stanie cywilnim (przetumaczone na chorwacki) oraz kopije paszportow nowozencow i swadkow jezeli sa Polakamy.
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 06.08.2006 00:56

Jeśli nic się nie zmieniło, to ślubu może udzielić polski konsul w danym kraju.Byłem kiedyś na ślubie kolegi w Budapeszcie.Sprawdź to w polskim MSZ.
Pozdrawiam
Jacek
sabina75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sabina75 » 06.08.2006 20:04

Problem w tym, ze ja chcę wziąć ślub kościelny, nie cywilny :(

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne