napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.05.2011 17:06
rzepek napisał(a):Ślub kościelny powiadacie?
A jak wygląda procedura w tym wypadku?
Tak, jak w Pl... z tym tylko, że konkordat nie wchodzi w grę, ponieważ dotyczy tylko i wyłącznie dwojga obywateli kraju, w którym związek małżeński jest zawierany: czyli w Chorwacji tylko w przypadku, kiedy oboje narzeczeni są obywatelami RH. Dlatego też można i owszem zorganizować ślub kościelny w Chorwacji, ale jest to tylko obrządek religijny bez skutku prawnego (zatem ani w Chorwacji,ani w Polsce tak naprawdę nie jesteście w świetle prawa małżeństwem). Trzeba zorganizować sobie księdza, który takiego ślubu Wam udzieli. Nie każdy pewnie duchowny skłonny będzie do tego...
Albo można przywieźć ze sobą zaprzyjaźnionego księdza z Pl.. Ale i w tym wypadku nie jestem pewna, czy konkordat "działa" (wydaje mi się, że nie; że ślub konkordatowy obywateli RP musi odbyć się na terytorium RP, lub w placówce dyplomatycznej)...Pozostaje jeszcze kwestia "użyczenia świątyni" na uroczystość .. chyba, żeby gdzieś w plenerze... (i tu nie wiem, co na to konkordat). Generalnie należałoby chyba uprzednio w Pl pobrać się w USC..a dopiero potem załatwiać ślub koscielny w RH..Zresztą myślę, że tego typu informacje na swojej stronie ma podlinkowana wcześniej agencja...
Pozdrawiam