Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Slownik

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Limon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Limon » 06.01.2003 10:18

Jeżeli chodzi o temat słowników, przypadkowo gdzieś w okresie wakacji natknęłam się na słownik polsko-chorwacki i chorwacko-polski wydawnictwa Harald G, wydanie z 2002 r. Słownik jest co prawda małych romiarów, ok. 10 000 haseł, zakończony rozmówkami, ale podczas ostatniego pobytu w Chorwacji bardzo mi pomógł. Zainteresowanych odsyłam na stronę www.haraldg.pl.
Janko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janko » 06.01.2003 10:58

Witaj Limon,

niestety podrecznika nie mozna dostac, poniewaz wydaje go Uniwersytet w Zagrzebiu. W kazdym razie ja nie slyszalem zeby go mozna bylo dostac. Wiec watpie, w to ze go mozna dostac gdziekolwiek w Polsce - jest to nie mozliwe. W Chorwaxckich ksiegarniach tez tego raczej nie ma, ale sa tam inne podreczniki do nauki chorwackiego po angielsku np. Jezli chcesz nie ma problemu z xero tego podrecznika.
Limon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Limon » 06.01.2003 13:35

Janko napisał(a):Witaj Limon,

Jezli chcesz nie ma problemu z xero tego podrecznika.

Oczywiście, że chcę :lol: . Tylko powiedz jak to zrobić technicznie?
AndAn
W Polsce też jest słownik (ale marny)

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 06.01.2003 21:29

Uprzejmie donoszę, że dziś w Warszawie natknąłem się na mały słownik Chorwacko-Polski i Polsko-Chorwacki.
Własciwie jest on bardziej niż mały, zawiera zaledwie 10 000 haseł (nie liczyłem ale tak podają), lakoniczne podstawy gramatyki i trochę zwrotów podobno przydatnych dla turysty. Mimo niewielkiego wrażenia jakie robi ten słownik, pełen optymizmu natychmiast po powrocie do domu zassałem jeden z artykułów ze strony www.slobodnadalmacija.hr.
Wspomagając się w/w "słownikiem", hmmm..... o co chodzi zrozumieć niby zrozumiałem, ale przypominało to raczej konkurs skojarzeń niż czytanie.
Mając na uwadze powyższe i chcąc wznieść się choć trochę ponad poziom Kalego raz jeszcze polecam się łaskawej pamięci Janko.

AndAn
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.01.2003 14:50

języki znać - ważna rzecz. Ale to co mi się na HR podoba to właśnie fakt że z każdym można się dogadać nie znając właśnie języka :!:
Limon
Globtroter
do Janko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Limon » 27.01.2003 15:36

Widzę, ze ostatnio Janko nie odwiedza tego tematu. Chciałabym się dyskretnie przypomnieć, jeżeli chodzi o temat podręczników do nauki chorwackiego. Bardzo by mi na tym zależało, bo jak na razie była to jedyna wzmianka o podręczniku o jakiej słyszałam...
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone