Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Slowenske pomisly

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Slowenske pomisly

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.06.2010 16:38

W EU jest taki kraj Slowenija. Bez wzglendu na to ze sa sasiadamy krajow zachodnich, i ze jako czlonek EU powini przestrzegac "normy" i kulture proeuropejska ostatnio sie zachowuja w najbardzijej balkanski sposob. Troche jak by w sposob bujnicki zbieraja oplati za autostrady. Kiedy turisci nie chca bic oszukani i jada zwiklimy drogamy tam gdziesz latem trwaja remonti i kieruje sie ludzi na "resztke" autostrade. Treba placic za winiete lub kare za brak winiety od 300 do 500 Euro.
Chorwacja ma spor graniczni z Sloweniom. Slowenczici szantazuja chorwatow jezeli nam nie dacie troche morza to wam my nie dopuscimy do EU. Spor trwa jusz latamy. Chorwaci proponuja sad miendzinarodowi i arbitraze. Slowenci benda mialy referendom czy sie zgadzaja na arbitraze.
Chcialy bi wygrac na checi wejscia Cro do EU. To wytwarza euroskepticizm wszrod chorwatow. Szczit bezczelnosci jest wczorajsza wipowiedz bilego Slowenskiego premiera (jeszcze wczesniej ministra obroni) ktori sie prziznal do tego ze w 1991 roku slowenija bila powina zaatakowac chorwacje i wojsek zajanc Savudrie ostatnie miasto chorwackie w kierunku Slowenii i ze by w tym wypadku teras Slowenija miala lepsze pozicje na arbitrzowym.
O tym jak Slowenija miala zaatakowac Chorwacje wojskem wipowiadal sie wirzej wimieniony Janez Jansza: http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 56006.html sadzie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2010 18:01

Zagadnąłem kiedyś w Szczyrku Słoweńca z Mariboru - opiekuna kadry judo.
Był to chyba pierwszy rok, kiedy zniesiono opłatę 0.8 euro na bramkach i wprowadzono winiety. Chłop rozkładał ręce i twierdził, że to decyzje polityczne... :wink:
Generalnie krew ich zalewa, że 95% obcokrajców przejeżdża tranzytem do Chorwacji przez ich kraj z ewentualnym noclegiem, a tylko nieliczni zatrzymują się na dłużej (Coś jak Ustroń na drodze do Wisły :wink: ).

Co do konfilktu granicznego też zwalił wszystko na polityków i podkreślił, że odbywają się tam obustronne prowokacje. Zwykli ludzie ponoć nie zajmują sobie tym głowy.

Co do zajęcia Savudrie, to nie mam zbytniego rozeznania w temacie, ale pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło to: Kim, lub czym zająć?

Pozdrawiam.

P.S. Co do winiet, to jestem z tych co płacą i jadą - czym prędzej
:wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.06.2010 23:04

.....ja tez place bo mi sie spieszi do Polski na bigos....
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 05.06.2010 08:09

Mi się wydaje że w obliczu kryzysu, który dotyka w mniejszym lub większym stopniu całą UE jest to temat który ma za zadanie przesłonić trochę to co na prawdę dzieje się w Słowenii. W wielu wypadkach to są medialnie bardzo sprytne zagrania.
Gadanie o zajęciu chorwackiej miejscowości to polityczne dyrdymały słoweńskich polityków na poziomie leppera, nie wierzę że o tym nie myśleli i nie wiedzieli jaki będzie problem z wodami terytorialnymi - albo byli za słabi militarnie, albo inne czynniki skłoniły ich by tego nie robić.
Pozdrawiam!
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 05.06.2010 20:41

polityka,polityka i jeszcze raz polityka smutne ale prawdziwe nigdy nie uda się dogodzić wszystkim.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 05.06.2010 20:58

Problem nie dotyczy chyba zwyczajnych ludzi, tylko polityków. W Vinjercu (Północna Dalmacja) najlepiej położone w zatoce budynki są własnością Słoweńców.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.06.2010 06:51

Ciekawe co byście pisali i mówili, gdyby wszyscy Niemcy nie zatrzymywali się w Polsce tylko waliliby przez nasz kraj np. na Litwę... To ogromne straty dla Państwa. Budują autostrady za ogromne pieniądze a pół Europy tylko po nich jeździ nie zatrzymując się. Trochę ich rozumiem, natomiast mieszanie do tego jakiś ideologii polityczno-społecznych bardzo mi suię nie podoba. Po prostu biznes i tyle.

W tym roku śpię tranzytowo w Słowenii :)
Kto jeszcze ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2010 07:14

Wśród Chorwatów też różne zdania o własnym kraju:

Pisarka Vedrana Rudan mówi "Rz" o silnych kobietach, niewolnictwie w rodzinie i wyprzedanej Chorwacji

"-Pisze pani o staruszce, która sprzedała grób swej matki, by zdobyć pieniądze. To fakt?

-Zrobiła to moja matka, kiedy ja i mąż zostaliśmy bez pracy. Dziś starzy ludzie w Chorwacji mają żyjące w ubóstwie dzieci i bardzo surowe państwo, które po 40 latach pracy oferuje im 100 euro emerytury. Grzebią w śmietnikach, zbierają plastikowe butelki.

-Powojenna Chorwacja z pani książek to gigantyczne rozczarowanie: nie ma rozliczenia wojennych win, nie poprawia się sytuacja kobiet. Tkwicie w martwym punkcie?

-Nie, zmieniamy się na gorsze. Jest więcej ludzi bez pracy, do lekarza trudniej się dostać, szkoły są w katastrofalnym stanie, a podatki rosną.Całe wybrzeże , hotele, kurorty zostały wyprzedane obcokrajowcom.
Tak naprawdę Chorwacja jako państwo nie istnieje."

http://www.rp.pl/artykul/9148,485497_Lepiej_sie_nie_urodzic.html
Ostatnio edytowano 06.06.2010 07:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.06.2010 07:19

Bahama napisał(a):Ciekawe co byście pisali i mówili, gdyby wszyscy Niemcy nie zatrzymywali się w Polsce tylko waliliby przez nasz kraj np. na Litwę... To ogromne straty dla Państwa. Budują autostrady za ogromne pieniądze a pół Europy tylko po nich jeździ nie zatrzymując się. Trochę ich rozumiem, natomiast mieszanie do tego jakiś ideologii polityczno-społecznych bardzo mi suię nie podoba. Po prostu biznes i tyle.

Kto jeszcze ?

Coś Bahama,żle kombinujesz :wink: myśląc,że autostrada przynosi straty jak się na niej nie zatrzymujesz.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 06.06.2010 07:33

Przez Austrię jeździmy i płacimy winiety i opłaty za tunele, ale tam są inne ceny i autostrady przez cały kraj :lol:

Słowenia na razie na nie :evil:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2010 07:34

Bahama napisał(a):Ciekawe co byście pisali i mówili, gdyby wszyscy Niemcy nie zatrzymywali się w Polsce tylko waliliby przez nasz kraj np. na Litwę... To ogromne straty dla Państwa. Budują autostrady za ogromne pieniądze a pół Europy tylko po nich jeździ nie zatrzymując się. Trochę ich rozumiem, natomiast mieszanie do tego jakiś ideologii polityczno-społecznych bardzo mi suię nie podoba. Po prostu biznes i tyle.

Kto jeszcze ?

A ja sobie życzę, aby jak najszybciej zrobiono autostrady W-E oraz N-E i to nie po jednej sztuce!
W końcu niech ktoś, oprócz nas, także palaci za tranzyt na wschód i poludnie oraz odwrotnie.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.06.2010 07:59

FUX napisał(a):

Kto jeszcze ?

A ja sobie życzę, aby jak najszybciej zrobiono autostrady W-E oraz N-E i to nie po jednej sztuce!
W końcu niech ktoś, oprócz nas, także palaci za tranzyt na wschód i poludnie oraz odwrotnie.

A jeżdżąc przez Niemcy coś płacisz ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2010 08:06

LKW tak.
PKW jeszcze nie.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.06.2010 08:08

AndrzejJ. napisał(a):Coś Bahama,żle kombinujesz :wink: myśląc,że autostrada przynosi straty jak się na niej nie zatrzymujesz.

Oczywiście masz rację, chodzi o to , że dochody mogłyby być jeszcze większe. W sumie Slowenia to piękny kraj a turystów pewnie jak na lekarstwo w porównaniu z np. CRO.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 06.06.2010 08:23

Wystarczyłyby "austriackie" ceny winiet i byłoby pięknie :)
Nikomu nie chciałoby się kombinować z objazdami, a i opinie o Słoweńcach byłyby lepsze.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone