Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Slowenska mafia

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Slowenska mafia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.01.2013 11:09

Witam z zimnego Splitu.
Wszistci Euroskeptici z Chorwacji chiba benda mogli podziekowac Slowenczikom ze Chorwacja nie wejdzie do EU.
Slowenczicy jak i inne kraje (ich parlamenty) maja ratifikowac umowe wejsciowa Chorwacji do EU. Najpierw kilka lat temu slowenczici chcialy ze bi im chorwaci odaly "kawalek" wod teritorialnich morskich i dna ( ze wszistkim co pod tim dnem sie znajduje). Politicy europejsci zrobily nacisk na Slowenie ze ta sprawa nie moze bic zwiazana z wejsciem Cro do EU i ze prawo miendzinarodowe jest na kozisc Chorwatow.
Obecnie Slowenczici szantarzuja w innej sprawie.
W latach 90-tich kiedy rozpadala sie Jugoslawia w chorwacji dzialal bardzo popularni bank Ljubljanska banka z siedziba w Slowenii. Kilka dziesiat tisienci Chorwatow mialo w tym banku oszczendnosci dewizowe. Slowenczicy z banku kase zabraly i przestaly wiplacac. Nieliczni, kilka dziesat osob zdolalo odziskac oszczendnosci. Wielkaliczba innich osob zwiazala sie w kilku duzich grupach i nadal poprzez prawnikow i sondy prubuja wiwalczic swoje piniarzki. Ci co w banku mialy ponizej 5000 owczesnich marek niemieckich czy dolarow jusz dawno zrezignowali (nie stac ich na walke).
Teras Slowenci szantarzuja Chorwacje ze parlament moze zratifikuje wejscie Cro do EU ale Chorwaci maja wicowac wszistkie sprawi sadowe w tej sprawie. Chodzi o to ze by Slowenia (ktora wtedy bila wlascicielem banku) musiala odac minimalnie 800 milionow euro, do nawet wedle szaconkow ekspertow 3 miliardy Euro (z odsetkamy i kosztamy sadowimy....). Ulegli lewicowi zand chorwacki spewni kazda zachcianke europejska tilko ze bi sie dostac za ich panowania do EU, ale w przipadku tego szantazu sa calkowicie zablokowani. Przecierz chodzi o priwatne sprawi sadowe na ktore nie maja wpliwu. Nawet jezeli calkiem "zdejmia gacie" i na siebie wezma dlug slowenczikow za ratifikacje to bendzie politiczni strzal samobujczi. To bi chorwaci musialy zarobic kase, napewnic budget ze by im panstwo poznie wiplacalo oszczendnosci ktore im ukradly Slowenczicy. Slowenci maja krizis polityczni i lada chwila moga zostac bez zandu. Oznacza to nowe wibory i inne proceduri. W tym przibadku chorwacja by nie dostala ratifikacje z ich stroni i bi nie weszla w EU w terminie a moze i wogule. Zrozumialy Slowenci ze to jest najlepszi moment ze by szantazowac i to robia. Malo tego chorwaci im pozwolili u nas otworzic Nowa Ljubljanska banke na prosbe z EU. Piraci z Somali to niewiniatka w porownaniu z Slowncamy. Ach co wam tam bende dalej trol w niedzielni poranek karzdy kto jechal samochodem do Chorwacji wie jak zarabiaja na wirtualnich "autostradach" i nietanich winietach i karach za ich nieposiadanie.
http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/V ... tskom.aspx
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 11:19

Ciekawe rzeczy...moja niechęć do Słoweńców jest bardzo stara, niektórzy mówili aby nie wrzucać wszystkich do jednego worka ale naród jest wredny i co do tego nie ma żadnych wątpliwości !
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 27.01.2013 12:36

alessandro1977 napisał(a):Ciekawe rzeczy...moja niechęć do Słoweńców jest bardzo stara, niektórzy mówili aby nie wrzucać wszystkich do jednego worka ale naród jest wredny i co do tego nie ma żadnych wątpliwości !

Zgadza się, już samo traktowanie na granicy daje do myślenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.01.2013 12:47

Ja tam do Słoweńców nic nie mam. Na granicy jakoś się mnie nie czepiali, nocowałem tranzytowo w Mariborze i przeżyłem, było miło.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.01.2013 23:18

Lud jest OK my tez tam NA narty jedziemy ale sposob mislenia wladz
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 28.01.2013 08:46

myślą tylko o sobie nieładnie :(
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 28.01.2013 08:55

Jedyne co mi przeszkadza na tą chwilę w Słowenii to ich winieta... 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.01.2013 10:13

Leon napisał(a):Lud jest OK my tez tam NA narty jedziemy ale sposob mislenia wladz

Z władzą nie mam punktów styczności...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.01.2013 10:14

anubis2423 napisał(a):myślą tylko o sobie nieładnie :(

A o kim maja myśleć? Maja być tak głupi jak my, pozwalając za darmochę rozjeżdżać własne drogi?
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 02.02.2013 12:15

anubis2423 napisał(a):myślą tylko o sobie nieładnie :(

Dzieki temu gospodarczo stoja lepiej od nas. co nierozerwalnie wiaze sie rynkiem pracy i poziomem zycia we wlasnym kraju. Naszym rodakom lepiej zyje sie na obczyznie, zamiast we wlasnym kraju :(
Jako kraj tranzytowy potrafia w sposob jaki uwazaja za sluszny, wykorzystac swoje polozenie na mapie drog tranzytowych.
A inna sprawa jest to, ze dla nas oplaty drogowe w krajach € sa wystarczajaco wysokie :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2013 15:47

Co tam u mafii Daria słychać...
Coś cisza ostatnio... :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2013 16:10

FUX napisał(a):Co tam u mafii Daria słychać...

A co ten post ma wspólnego z tematem :?:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 02.02.2013 17:09

FUX napisał(a):Co tam u mafii Daria słychać...

On juz tak ma, byc moze potrzebuje specjalisty... :mrgreen:
W Iwoniczu Zdroju jest dobre sanatorium, polecam Bialy Orzel :mrgreen:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 02.02.2013 17:22

FUX ja to w lato zapytam się Daria czy ty aby jakiejś działy nie przytulasz za te rozdmuchiwanie :D
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 02.02.2013 19:23

Z napisał(a):FUX ja to w lato zapytam się Daria czy ty aby jakiejś działy nie przytulasz za te rozdmuchiwanie :D

Na allegro ktoś po koleżeńsku wystawia aukcje z apartamentami do Dario.
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka