Nigdy nie bylem fanem Słowenii ale przeglądając ten dział zaskoczyło mnie że nikt nie chwali Słowenii - niesłusznie.
Podczas ostatniej majówki postanowiłem nadrobić wieloletnie zaległości i zobaczyć choć trochę ten kraj. A że jest mały to można sporo zobaczyć po drodze do / z HR nawet w parę godzin - ja tak właśnie zrobiłem w drodze powrotnej.
Siłą woli Słowenia też kojarzy się nam z Adriatykiem bo też ma kawałek Istrii i Jadrana ale prawdziwe oblicze tego kraju to góry z Alpami na czele - godłem narodowym jest wizerunek największego szczytu - Triglav.
Polecam Piran - najpiękniejszy kurort Słowenii, tuż przy granicy chorwackiej. Gdyby leżał w HR też byłby w czołówce atrakcji. Z odali przypomina trochę Wenecję bo jest równie kolorowy.
Kto lubi konie niech zajrzy do Lipicy - najstarszej stadniny w Europie - dumy Słowenii.
Ljubljana - stolica kraju - przesympatyczne miasto baroku i secesji
Jezioro Bled - pełny odlot - coś ala nasze Morskie Oko, na tle Karawanków (pasmo Alp) do tego zamek, klasztory (w tym 1 na wyspie) co nadaje całości bajkową scenerię. Masa kwater i hoteli czyni z tego miejsca ciekawy pomysł na nocleg po drodze do/z HR.
Wreszcie przełęcz Ljubelj / Loibl na granicy z Austrią - cudo. Ciekawe jest tam przejście graniczne - długi tunel a na jego końcach 2 różne kraje. Tyle udało mi się zobaczyć w ciągu ok. połowy dnia.
Niestety brakło czasu na sławę Słowenii - największe jaskinie krasowe w Europie; Postojną i Skocjanską zaliczane przez UNESCO podobnie jak w HR Plitvice czy Krka do światowego dziedzictwa przyrody. Kto tam był niech skrobnie coś na temat - interesuje mnie ile czasu potrzeba na zwiedzanie i jak to wygląda; czy są ściśle określone trasy czy można sobie dowolnie spacerować? A może jeszcze jakieś inne pomysły na Słowenię - co warto tam zobaczyć?
Generalnie widać że Słowenia jest znacznie zamozniejsza od HR i trochę bardziej zadbana, mozna by rzec ekskluzywna. Niestety także trochę droższa, choć różnice te się powoli zacierają
W wolnej chwili wrzucę parę fotek do mojej galerii i dam tu linka.