Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowenia w strefie euro.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kominesku
Cromaniak
Słowenia w strefie euro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 13.01.2007 09:24

Z dniem 01.01. tego roku Słoweńcy weszli w strefę Euro. Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć. Ciekawe jak będzie min. z benzyną, ponoć jeszcze nie podrożała, przecież wielu z nas w drodze do Cro tam tankuje :?: :?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.01.2007 10:07

Ceny paliwa w ostatnim półroczu:
http://www.petrol.si/en/index.php?sv_path=98,104
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 13.01.2007 11:06

kominesku napisał(a):Z dniem 01.01. tego roku Słoweńcy weszli w strefę Euro. Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć. Ciekawe jak będzie min. z benzyną, ponoć jeszcze nie podrożała, przecież wielu z nas w drodze do Cro tam tankuje :?: :?

Całe szczęście , bo już mnie nie beda próbowali okantować na przelicznikach "z kapelusza" Tollarów do Euro :) musiałem pilnować na kazdej stacji i markecie tego...
woj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woj » 13.01.2007 16:58

Witam
Cena benz. 95 - 0,974 E. 98 - 0,987 E. ON - 0,923 E
Pzdr
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 13.01.2007 19:33

Wprowadzili eu i beca,za onetem
http://waluty.onet.pl/1463543,wiadomosci.html
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.01.2007 21:04

kominesku napisał(a):Z dniem 01.01. tego roku Słoweńcy weszli w strefę Euro. Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć. Ciekawe jak będzie min. z benzyną, ponoć jeszcze nie podrożała, przecież wielu z nas w drodze do Cro tam tankuje :?: :?

Ludzie
Miejcie litość, w ciagu 2 tygodni trzeci raz założono ten sam temat.
Najpierw ja napisałem forum/viewtopic.php?t=14095&highlight=s+owenia+strefie+euro
za kilka godzin następny forum/viewtopic.php?t=14096&start=0 a teraz TY. Nawet tytuł jest ten sam. Ile jeszcze razy będzie to pisane. :!: :twisted:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.01.2007 22:26

Zatankuj w Austrii do pełna, jadąc do CRO. Ale czy jest sens zwracać uwagę na kilka euro w tą, czy w tamtą stronę? Tankowałam ostatnio, wyjeżdżając z CRO, płaciłam kartą i w zasadzie byłam szczęśliwa, że w ogóle znalazłam czynną stację. To typ południowców, dla nich wszystko to "maniana"Pozdrawiam :papa:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 14.01.2007 06:27

Heh, jak wspomnę Słowenię to zawsze kojarzy mi się z tym, ze gdy wjeżdżałem od strony Zagrzebia to przy drodze widać było wileka tablicę "Witamy w unii Europejskiej" czy jakoś tak, a zaraz za tablica zaczynały się niemiłosierne dziury w drodze :)

Miejmy nadzieję, że za euraski Słoweńcy zrobia porządną drogę od granicy Austrii do Cro.
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 14.01.2007 09:27

krakuscity napisał(a):

Ludzie
Miejcie litość, w ciagu 2 tygodni trzeci raz założono ten sam temat.
Najpierw ja napisałem forum/viewtopic.php?t=14095&highlight=s+owenia+strefie+euro
za kilka godzin następny forum/viewtopic.php?t=14096&start=0 a teraz TY. Nawet tytuł jest ten sam. Ile jeszcze razy będzie to pisane. :!: :twisted:

Krakuscity sorry :oops: nie przyuważyłem :lol:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 15.01.2007 21:50

dpbrze że maja euro nie będzie problemów co z robić z resztą wydaną w tolarach
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 15.01.2007 23:29

[quote="kominesku"] Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć.
:?:
Skąd te wieści? Może ktoś był w Słowenii na urlopie i może coś powie na ten temat. zawsze zastanawiam się dlaczego Słowenia jest omijana. Czyżby z powodu cen?
A to cytat z portalu NBP:
Według komisarza Unii Europejskiej do spraw monetarnych i ekonomicznych Joaquina Alumnia wprowadzenie euro na Słowenii nie spowodowało wzrostu inflacji. Słoweńska Federacja Konsumentów informowała jednak wcześniej o podwyższaniu niektórych cen przez przedsiębiorców przy okazji przeliczania ich na wspólną walutę. Drożały zwłaszcza napoje i posiłki podawane w kawiarniach i restauracjach. Ich ceny nie mają większego wpływu na indeks cen konsumpcyjnych, za pomocą którego mierzona jest inflacja. Federacja publikowała jednak listy punktów, w których, jej zdaniem, bezzasadnie podwyższono ceny i radziła klientom, by unikali tych miejsc.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 16.01.2007 08:26

canon33 napisał(a):
kominesku napisał(a): Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć.

Skąd te wieści?

Ja tylko widziałem w programach informacyjnych, gdzie pokazywano o ile co zdrożało. Najwięcej kawa w kawairni prawie o ok. 80% (sic!). Ale zaczepiali ludzi na ulicy co myslą o tych podwyżkach - nikt nie narzekał. Może jeszcze za wcześnie...
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 16.01.2007 11:08

Mariusz_M napisał(a):
canon33 napisał(a):
kominesku napisał(a): Z informacji juz do nas docierających wynika , że powoli wszystko zaczyna tam drożeć.

Skąd te wieści?

Ja tylko widziałem w programach informacyjnych, gdzie pokazywano o ile co zdrożało. Najwięcej kawa w kawairni prawie o ok. 80% (sic!). Ale zaczepiali ludzi na ulicy co myslą o tych podwyżkach - nikt nie narzekał. Może jeszcze za wcześnie...

No, akurat kawa to niezbyt dobry przykład. Polska nie jest w strefie euro, a kawa jest chyba najdroższa w Europie. A juz na pewno droższa niz w Chorwacji, Czechach, Słowacji i wielu innych. Myślę, że ta panika przed wprowadzeniem euro jest niczym nie uzasadniona. W starych krajach Unii podwyżki były rzędu 3% (czy nawet 0,35% - nie jestem pewien), tak że nie jest to problem, a zysków jest nieporónalnie wiecej. Zresztą, zmiany cen to tylko chęć dodatkowego zarobku przez lokalnych handlarzy.
Jedynie we Włoszech wprowadzenie euro odbiło sie obniżeniem stopy zyciowej obywateli, ale to z przyczyny, że do tej pory obracali milionami lirów, a obecnie setkami euro. Niestety, muszą się nauczyc wydawać pieniadze, ale to ich problem. Myśmy już milionów pozbyli sie dawno. I to mnie cieszy. :D
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 14:49

Biorąc pod uwagę trudną do zliczenia ilość zer w dotychczasowych słoweńskich cenach, to wprowadzenie Euro z pewnością jest decyzją trafną... :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone