Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowenia w strefie euro

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RobCRO
Cromaniak
Słowenia w strefie euro

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 02.01.2007 07:49

to mamy pierwszy kraj z Balkanow w streife euro...przelicznik 239 tolarow = 1 euro.
dla mnie to dobrze, nigdy nie lubilem przelicznika w Slowenii. a raz to slyszalem fajna historie w informacji turystycznej w Ljubljanie. Pewna para turystow pytala sie o nocleg, pani w informacji poinformowala ich, ze jest takowy po 2200 - wymowila oczywiscie tolarow, ale ci zrozumieli ze 2200 dolarow od osoby...
:D
a ponadto Slowency juz chyba nie beda uzywac "En tolar za Tvoje misli"...tego szkoda...
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 02.01.2007 07:56

Ten temat juz jest.
Założony kilka godzin temu.
kate8799
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kate8799 » 02.01.2007 09:03

to niech ktos 1 skasuje - da sie?? po co maja byc 2 i zasmiecac forum...chyba ze tylko mnie to denerwuje, ze sie po kilka razy pojawiaja te same motywy w kilku osobnych tematach....
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 02.01.2007 15:29

Słowenia w elitarnym klubie euro
02.01.2007 12:29

Z dniem 1 stycznia 2007 roku Słowenia, jako pierwszy z nowych krajów członkowskich UE, weszła do liczącej odtąd trzynaście państw strefy euro. Dla obywateli tej byłej republiki jugosłowiańskiej oznacza to wprowadzenie do obiegu nowej waluty. Euro zajmie miejsce słoweńskiego tolara, który istniał krótko, bo tylko 15 lat - od czasu pierwszego rozpadu dawnej Jugosławii w 1991 roku i przez wiele lat był symbolem niezawisłości i suwerenności byłej republiki jugosłowianskiej.

Dla słoweńskich banków i instytucji finansowych noc sylwestrowa z 2006 na 2007 rok była szczególnie gorąca. Na dwie - trzy godziny przed północą wyłączono wszelkie bankomaty i automaty gotówkowe w całej republice, by przeprowadzić operację wymiany banknotów i zmianę oprogramowania. Połowę z nich włączono już godzinę po północy, co oznacza, że pierwsza operacja przebiegła sprawnie.

"Poszło nawet lepiej, niż przypuszczaliśmy, ponieważ więcej automatów działa już w tej chwili niż planowaliśmy na tak wczesną porę" - powiedział Reuterowi o godzinie pierwszej Slavko Cimpric ze Stowarzyszenia Banków Słoweńskich. Jeśli wszystko nadal będzie szło tak gładko, większość automatów gotowkowych ma działać już o szóstej rano.

Wprowadzenie euro i wejście do elitarnego klubu najbardziej zintegrowanych gospodarczo i finansowo państw UE stało się dodatkową okazją do świętowania podczas uroczystości i zabaw sylwestrowo - noworocznych. Nad głównym placem stolicy kraju Lublany widniało przez noc sylwestrową na niebie wypisane światłem laserowym hasło "Euro nadchodzi".

Gubernator słoweńskiego banku centralnego Mitja Gaspari, który przez ostatnie sześć lat sterował działaniami na rzecz sprostania kryteriom euro, tuż po północy wymienił w kasie banku centralnego tolary na europejską walutę i wraz ze swymi współpracownikami wzniósł szampanem toast za pomyślność gospodarki.

"To będzie pierwszy rok z euro w Słowenii i życzę euro powodzenia na wiele najbliższych lat" - powiedział Gaspari. Mniej więcej pół godziny później minister finansów kraju Andrej Bajuk użył w centrum Lublany bankomatu największego słoweńskiego banku NLB, pobierając pierwsze 100 euro. "Jestem szczęśliwy, chociaż jest pewna nostalgia za tolarem. Ale dla naszego kraju to wielka szansa i możemy być dumni, że należymy do tego ekskluzywnego klubu" - powiedział. Bajuk podkreślił, że największe obawy dotyczą ewentualnych podwyżek cen spowodowanych wymianą pieniądza. Wg ekspertów, wprowadzenie euro stanowi ukoronowanie piętnastoletniego okresu przechodzenia od gospodarki planowo-socjalistycznej i integracji gospodarczej wewnątrzjugosłowiańskiej do pełnej gospodarki rynkowej i integracji ogólnoeuropejskiej.

Słoweńcy zdystansowali nie tylko swych dawnych pobratymców z Jugosławii, ale i inne kraje Europy Środkowej i Wschodniej, z którymi przystąpili do UE w maju 2004 roku. Z republik dawnej Jugosławii żadna poza niewielką Słowenia nie weszła jeszcze do UE i prawdopodobnie szybko nie wejdzie, natomiast z dziewięciu pozostałych krajów, które zostały członkami Unii przed niespełna trzema laty żaden nie ma prawdopodobnie szans na wejście do strefy euro przed 2009 rokiem.

Kto następny?

Według ekspertów, Słowacja może przystąpić do strefy euro już w 2009 r. Drugim kandydatem do wspólnej unii monetarnej jest Estonia, choć w tym przypadku głównym problemem jest inflacja.

W roku 2010 europejską walutę ma szansę przyjąć Bułgaria, Łotwa i Litwa. Chorwacja wciąż będąca kandydatem Unii Europejskiej planuje wstąpić do strefy euro w 2012 r. Czechy mają zamiar przyjąć nową walutę w 2013 r. Do ostatniej tury mogą wejść Polska, Węgry i Rumunia.

(INTERIA.PL/PAP)

PS pisza nawet o Chorwacji...
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.01.2007 14:02

Są dużo od nas bogatsi i nie za tak oczekiwaną przez Polaków mannę z Brukseli tylko pracą i rozsądkiem.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 03.01.2007 14:06

Łukasz napisał(a):Są dużo od nas bogatsi i nie za tak oczekiwaną przez Polaków mannę z Brukseli tylko pracą i rozsądkiem.

gdzies kiedys czytalem, ze Chorwaci okreslali Slowencow mianem "pazernych Jezuitow", cos w tym musi byc...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.01.2007 14:15

Łukasz napisał(a):Są dużo od nas bogatsi i nie za tak oczekiwaną przez Polaków mannę z Brukseli tylko pracą i rozsądkiem.

Dobre, dobre, ale większych leniuchów od Dalmatyńców nie znam :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.01.2007 14:17

Polacy będą ostatni w tym gronie - nawet za Rumunią, o Chorwacji nawet nie wspominając, które wkrótce dołączy do eurolandu.
A tylko biedny i głupi nie chce wejść do tej strefy - więc jaki z tego płynie wniosek...?
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 03.01.2007 14:23

i pamietam, jak kiedys w rozmowie z mila Slowenka powiedzialem jej, ze u nas w Polsce zasilek dla bezrobotnych wynosi cos 400 zl, ona mi wtedy powiedziala "tak, tyle tu u nas na jedno wyjscie na kawe wystarczy"...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.01.2007 14:23

Mnie obil się o uszy stereotyp jeszcze za czasów bylej Jugoslawii, że najbardziej leniwi z jej bylych narodów są Czarnogórcy......... :D 8O

W tym roku wybiorę się być może w Sloweńskie Alpy Julijskie, w związku z wprowadzeniem Euro będzie pewnie drożej :( 3 lata temu bylo jeszcze znośnie...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.01.2007 14:30

RobCRO napisał(a):i pamietam, jak kiedys w rozmowie z mila Slowenka powiedzialem jej, ze u nas w Polsce zasilek dla bezrobotnych wynosi cos 400 zl, ona mi wtedy powiedziala "tak, tyle tu u nas na jedno wyjscie na kawe wystarczy"...

Rob haha chyba w SHERATONIE :lol:. Myśmy w jakiejś kulturalnej knajpie gdzie kelner na cichobiegach podawał jedzenie, za obiad dla dwóch osób i frytki dla naszego syna zapłaciliśmy ok 40 zł nie pamiętam już dokładnie ale płaciliśmy kartą... a może chodziło jej o 400 ale tolarów :lol: a nie złotych :lol: bo tyle to mniej więcej pamiętam, że w cenach jakieś spore ilości zer były w karcie menu ;)

:papa:

P.S. Dokładnie sprawdziłem na wyciągu:
GOSTILNA CELAN -1 850,00 SIT -31,26 PLN

Co daje 1,6897 PLN za 100 SIT
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 03.01.2007 14:48

Leszek Skupin napisał(a):
RobCRO napisał(a):i pamietam, jak kiedys w rozmowie z mila Slowenka powiedzialem jej, ze u nas w Polsce zasilek dla bezrobotnych wynosi cos 400 zl, ona mi wtedy powiedziala "tak, tyle tu u nas na jedno wyjscie na kawe wystarczy"...

Rob haha chyba w SHERATONIE :lol:. Myśmy w jakiejś kulturalnej knajpie gdzie kelner na cichobiegach podawał jedzenie, za obiad dla dwóch osób i frytki dla naszego syna zapłaciliśmy ok 40 zł nie pamiętam już dokładnie ale płaciliśmy kartą... a może chodziło jej o 400 ale tolarów :lol: a nie złotych :lol: bo tyle to mniej więcej pamiętam, że w cenach jakieś spore ilości zer były w karcie menu ;)

:papa:

P.S. Dokładnie sprawdziłem na wyciągu:
GOSTILNA CELAN -1 850,00 SIT -31,26 PLN

Co daje 1,6897 PLN za 100 SIT

moze i Sheraton albo inszy Marriot...ale nasze zarobki nie robily na Slowencach zadnego wrazenia, ichsze na mnie duze...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.01.2007 15:09

No nie wiem jak sobie przeliczyłem to byłoby mnie spokojnie stać żeby tam mieszkać, żyć zarabiając w Polsce a nawet tańsze życie tam bym miał :lol:

To co ci ta Słowenka powiedziała że ile zarabia :?:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.01.2007 08:17

Przeciez to nie ważne ile ta Słowenka zarabiała. Faktem jest, że PKB mieli chyba dwa razy od naszego wyższe. W normalnym kraju ( bez większych patologii lub dodatkowych wydatków np. na jakąś wojne) to się musi przekładać na poziom życia.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.01.2007 08:53

słowency nie sa bardzo zachwyconi eurem!!!
wszystko podrozeło o cca 20%

sredni zarobek:
Słowenia-1000 Euro
Chorwacja-700 Euro

jak poznać ze jestes w Słoweni??
kiedy zobaczysz ze na sznurze suszy sie papier toaletowy, jestes w Słowenii
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Słowenia w strefie euro
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone