aniapz napisał(a):Witam,
postanowiliśmy w przyszłym roku pojechać na Istrię, Vrsar albo Rovinj. Po drodze chcielibyśmy na 2-3 dni zatrzymać się w Słowenii. Trochę poczytałam i wiem, że wart zobaczenia jest Bled, Vogel, Lublana, Jaskinia Postojna. Nie bardzo wiem jak to wszystko rozplanować i pogodzić. Będziemy jechać z Łodzi. Czy pojechać do Bledu i tam przenocować jakieś dwie noce i pozwiedzać Alpy Julijskie, a potem przenieść się gdzie indziej? Jak radzicie to rozplanować i co koniecznie zobaczyć? Będę wdzięczna za rady
mam chwilę więc napiszę, wybrać musisz sam, na wszystko nie wystarczy nawet 3dni:
Blejski Grad- wnętrze nic ciekawego, ale widoki zacne, miło wypić kawkę w takiej scenerii z widokiem na Blejsko Jezero i Blejski otok
Predjamski Grad- wnętrze nic ciekawego, ale widoki zacne, miło wypić kawkę w takiej scenerii z widokiem na przytulony do masywnej skały zamek
Vogel: co można podziwiać na takiej górze... góry i doliny
... piękną panoramę na Alpy Julijskie w tym najwyższy Triglav oraz w dolinie Bohinjsko Jezero, ale takie widoki można mieć z różnych szczytów
Vintgar Gorge - 2godz marsz wąwozem Vintgar po ścieżkach oraz drewnianych platformach, baaardzo malownicze miejsce, aczkolwiek z powrotem trzeba wrócić na parking tę samą drogą
Postojna Jama- oblężona jaskinia przez turystów, której atrakcją samą w sobie jest oryginalne explorowanie jaskini siedząc w kolejce
Skocjanske Jame- ~2 godz marsz/zwiedzanie potężnej jaskini z mostem przerzuconym nad 45m przepaścią i stropem o podobnej wysokości, zapadającej w umyśle mz bardziej niż Postojna
Planica- odwiedziny na dawnej Velikance, dla miłośników skoków narciarskich, możliwość zjazdu ze skoczni na ZipLine
Savica Slap- kilkunastometrowy wodospad przytulony do skał w miejscowości Ukanc, taka nasza tatrzańska "siklawa", tylko kolorki lepsze
Rinka Slap i Logarska Dolina- przepiękna dolina alpejska zakończona opadającą rzeką Saviną tworzącą wodospad Rinka, można uściąść przy kawce w pobliskiej przytulonej do skały knajpce Orlim Gnieździe
... i kilka innych miejsc, które masz opisane w
mojej relacji